• trt çocuk kanalında yayınlanan yerli yapım bir çizgi filmdir. çizgi filmdeki baş karakter, ozan isminde down sendromlu bir çocuk. iki çocuklu bir evde kaçınılmaz olarak fazlaca maruz kaldığım trt çocuk kanalında, bir araba dolusu saçma sapan çizgi film arasında böyle bir çizgi filmle karşılaştığıma inanamadım.

    3. sınıf bir propaganda kanalına dönüşmüş olan trt'den beklenmeyecek incelikte bir hareket olmuş. helal olsun.
  • insanın içinde ifşa etme isteği yaratan anne tarafından şikayet edilen karakter.

    http://www.haberturk.com/…mde-down-polemigi-1816719

    memlekette eskiden de bu kadar gerizekalı vardı. şimdi ellerine sosyal medyada yazma fırsatı verince kendilerini bir halt zannedip bol bol, her yerde konuşmaya başladılar.

    bir de şu siteye göz atın:

    https://aliyeyucel.blogspot.com.tr/…ndalyedeki.html

    --- spoiler ---

    becky çocuğu engelliliğin bir çeşidi olan ortopedik engellilikle tanıştırıyor. bu hoş bir durum değil mi? böyle bir bebekle oynayan çocuk tekerlekli sandalyede birini görse yadırgar mı? engellilik kavramını ve engelli gerçeğini öğrenmez mi? ayrıca, tekerlekli sandalyedeki çocuklar için de tıpkı onlar gibi bir bebek olması çok uygun bir durum değil mi?
    --- spoiler ---
  • annem yaklaşık 30 yıldır engelli çocukların eğitiminde görev alan bir öğretmendir. emekli olduktan sonra, özel eğitim kurumlarında bu işe devam etti. kendisine iki haftada bir iş teklifi gelir, ama artık bedenen kaldıramadığı için mesleğini sürdüremiyor.
    yine de bir yanı, hep eksiklik hissediyor. birilerinin bu işi hakkıyla yerine getiremiyor olmasına dair endişesiyle, hep mesleğe geri dönme-dönmeme arasında gidip geliyor.

    ben, doğal olarak, 30 yıldan fazla süredir sürekli engelli çocuklarla bir aradayım.

    kardeşim ozi'yi, daha ilk bölümünü gördüğümde bile büyük bir heyecanla izledim ve gecenin bir vakti annemi arayıp trt çocuk açmasını istedim.

    kardeşim ozi, yayımlayan kurumu sevmesem de bu ülkede down sendromlu çocukların anlaşılabilmesi adına atılmış inanılmaz bir adımdı benim gözümde.

    iki üç gündür, ağzım beş karış açık bir şekilde memlekete bakıyorum.
    cibilliyetsiz, ahlaksız bir kadın müsveddesi, üstelik kendine anne diyen bir kadın müsveddesi, kalkıp bu çizgi filmi şikayet ediyor.

    gerçekten diyecek hiçbir şey bulamıyor, şaşkınlıklar içinde izliyorum olan biteni.

    kardeşim ozi'yi yayından kaldırırsanız, hem bu dünyada, hem de öbüründe iki elim yakanızdadır.
  • down sendromu ile ilgili farkındalık hedefleyen trt çocuk çizgi dizisi..

    bu yeni diziye dün akşam sofrada ilk kez denk geldik.. hemen hemen tüm çocuk kanallarında yayınlanan çizgi filmleri tanıyıp bildiğimiz için bu yeni dizi dikkatimizi çekti.. ilk anda ozi karakterinin hareketlerini anlamlandıramadık ama sonra (5 saniye sonra falan) uyandık..

    bizim sıpa ise olayı kavrayamamış, anlamaya çalışırken hep yaptığı gibi gözleri dalmış ve hafif kısık bir şekilde ekrana bakıyordu.. ses etmedik..

    biraz daha izledi ve "niye böyle garip konuşuyor?" diye sordu merakla.. dilimiz döndüğünce bu gibi özel çocukların çevrelerini bizden daha farklı algıladıklarını, kendi muhteşem dünyalarında yaşadıklarını anlattık.. ışıl ışıl gülümsedi.. zaten masallara da bayılır.. o yüzden daha da dikkatli seyretti o andan sonra.. sayıları öğrenen ozi'nin havada uçan rakamların peşinden koşması falan gibi güzel betimlemeler çok hoşuna gitti..

    güzel bir girişim.. genel çizim kalitesini ve konu/karakter derinliğini arttırmaları lazım ama ilk adım için gayet iyi.. devamı gelmeli..

    diğer yandan; bu ahmakça şikayet zırvalığından haberim yoktu ama her haddini bilmezi ciddiye alarak ve olumsuz örnekler üzerinden sürekli ama sürekli ayrışarak bir yere varamayacağımız da muhakkak..

    çirkinin bahsi leyla'yı acuze eder.. kirlinin bahsi temiz olanı kirletir..

    çirkinden, kirliden geçip, güzel olanı görüp sadece güzelden söz etmeli..
    işi gücü bırakıp, evi barkı satıp güzel kişi olmaya azmetmeli..
  • trt'nin şu ana kadar yaptığı en güzel,en anlamlı şey diyebilirim.
  • akp’nin çöplüğü haline gelen trt’den beklenmeyen incelikte bir çizgi film. teşekkürler emeği geçenlere...
  • çok hoşuma giden bir yapım oldu. düşünen, yapan, yayınlayan herkesin eline sağlık.
  • gayet güzel bir çizgi film, lakin 'ozi' otizm kelimesini çağrıştırıyor. ülkede otizmle down sendromunu birbiriyle karıştıran, ikisini aynı şey zanneden çok insan var. keşke çocuğun ismi farklı seçilseydi, doğu gibi mesela...
  • çok ince düşünceli bir çizgi film olmuş
hesabın var mı? giriş yap