• kesinlikle %50 den yüksektir. 2/3 yani %67 dir.
    3 kardeş olanlar deneyebilir. kardeşlerimizden biri erkek ise diğer kardeşin kız olma ihtimali, %67 dir.
    edit:yazım hatası

    edit2: bu yeni doğacak çocuğun ihtimal hesabı değildir.(yeni doğacak çocuk doğal olarak %50 ihtimalle erkek olacaktır). vurgulamak istediğim tactical panda'nın da açıkladığı gibi farklı dağılımların farklı olasılıklar taşıyor olmasıdır.

    bir başka benzer problemde, tavla zarı attığınızda, zarlardan herhangi biri 6 ise, diğerinin de 6 olma ihtimali , düşünülenin aksine 1/6 değil, 1/11 dir. zira istatistiksel dağılımda 36 farlı zar kombinasyonunun hepsi eşit ihtimallidir ancak bunların 11'i 6 rakamını içeriyorken sadece 1 'i 6-6 çiftini içerir. ilk koşul (herhangi birinin 6 olması) durumunda diğer zara bakarsak, 1/11 ihtimalle 6 gelir.
  • ben düz adamım. bana göre ya kızdır, ya da değildir. yani %50.
  • diğer etkenleri yoksayarsak eğer %50'dir.

    başlığı açan yazarın düşüncesi ise olasılıkta monte karlo yanlışı (kumarbaz yanılgısı-monte carlo fallacy) olarak ifade edilen bir durumla açıklanabilir.
  • yüzde 50. olasilik sorusundan önce gerçekleşmiş bagimsiz olaylar olasılığı etkilemez. o bilgi yokmus gibi davranacaksiniz.

    algilara sanki aykiriymis gibi geliyor ama sakın yüzde 50' den az-cok demeyin, temel matematik hatası yapmış olursunuz.

    fakat soru üst üste erkek olması şeklinde sorulsaydi o zaman cevap yuzde 25 olurdu.
  • teorik olarak %50dir.

    aksini düşünenler 4-5 kız çocuğu babası kişilere fikir danışabilir.
  • y kromozomlu sperm x kromozomlu sperme gore daha hizli gider. baslangicta erkek olma olasiligi yuksek. yanliz erkek bebegin dogumda olme olasiligi daha yuksek. o sekilde bir birini dengeler. o yuzden ilkinde erkekse gorece daha buyuk ihtimal 2. de erkekdir.
  • yuzde elliden kesinlikle azdir.
    zira ikinci bir kardesin dogmama ihtimali de vardir.
  • olasılık kavramının yerle yeksan edildiği başlık. başlığı açanda muhtemelen erkek evlat isteyen bir baba adayı yada aday adayı olabilir!

    atomu parçalayan ekşi sözlük timi hemen devreye girip y kromozomu taşıyan spermin hızına değinmiş ama x kromozomu taşıyan spremin ömrünün y'den daha fazla olduğu hususunu atlamış.

    2., 3.,......121. çocuğu bile yapsanız önceki çocuklarınızın cinsiyetinin 121. çocuğun cinsiyeti'nin olasılık yönünden alakası yoktur. sorulmak istenen 2. çocuğunda erkek olma ihtimali değilse(%25) 120 çocuk kız yada erkek olsa bile 121. çocuğun hatta ve hatta 7.000.000.001. çocuğun da cinsiyet olasılığı her zaman %50'dir.
  • bunu sinan engine sorun.
  • eger kiz olacak kardes 2 erkekten sonra geliyorsa bunun ihtimali %47.7dir. 3 erkekten sonra kız çocuk dogurma ihtimali %43.6ya düşer.

    fakat bir erkek bir kız çocuğu olan ailede bir sonraki bebegin kız olma ihtimali %51.6dir.

    bu hesap istatistik üzerinedir. daha önceki olasılık tanımlarından bağımsızdır.
hesabın var mı? giriş yap