• kalp yetmezliği sonucu gelişir. kalbin kanı pompalama fonksiyonu bozulmuştur. en önemli neden miyokard enfaktüsü dür. (bkz: kalp krizi)
  • hipotansiyon
    filiform nabız (sayılamayacak kadar süratli ve zayıf nabız)
    renk solukluğu
    şiddetli ağrı
    soğuk terleme
    sıkıntı
    şuur bulanıklığı gibi belirtileri vardır.

    kalp fibrilasyonu, taşikardi (kalbin normal sayıdan fazla kasılması), miyokard enfarktüsü ve kalp yetmezliği sonucunda meydana gelebilir.

    morfinle hasta sakinleştirilir, oksijen ihtiyacı suni solunum veya oksijen verilerek sağlanır. tansiyonun yükselmesi ve kalp atışlarının ritmi, tıbbı tedavi ile kontrol altında tutulmalıdır.
  • tam donanımlı bir merkezde ve kalp kataterizasyonu yapabilecek bir ekibin elindeyseniz. '' intraaortik balon kontrpulsasyonu '' işe yarayabilir. kan akımının geçeceği yolu açarak kalbin işini kolaylaştırmayı hedefler.
  • kalbin pompa yeteneğinin azalması sonucu gelişen yetersiz doku perfüzyonudur. en sık nedeni, sol ventriküler yetmezlikle giden akut miyokard infarktüsüdür. kardiyojenik şoklu hastalarda, ölüm oranı halen %50-80 arasında değişen yüksek değerlerdedir. hızlı tanı konulması ve kan basıncı ile kardiyak debinin devamlılığı için uygun tedavinin hemen başlanması tedavide başarı için esas oluşturmaktadır.
  • dün akşam üzeri 5'i çeyrek geçe babamın ölümüne neden olan ve ölüm belgesinde yazan durum. kendisi akciger/bronş kanseriydi, mideden beslenmesi için bir gün öncesinde peg işlemi yapılmıştı ve yoğun bakıma alınmıştı. müthiş bir solunum güçlüğü yaşıyordu ziyaret ettiğimde, şaşırmıştık. ziyaretten 4 saat sonra da kötü haberi aldık.
  • kardiyojenik şok dokulardaki perfüzyonunun ileri derecede azalması sonucu meydana gelen klinik bir durumdur. dokulara giden kan akımı azalır buna bağlı olarak hücre hipoksisi ve hücre metabolizması sonucu açığa çıkan atık maddeler birikir .önce hücre yıkımı sonra doku sonra organ yetmezliği meydana gelir.hastalarda ciddi bir arter kan basıncı düşüklüğü vardır. en önemli nedenleri koroner arter hastalığı sonucu ortaya çıkan miyokard iskemisi ve infarktüsü sonucu oluşan akut kalp yetmezliğidir . dışardan bakıldığında insanda bilinç durumunda değişiklikleri , huzursuzluk ,soluk , soğuk ve nemli bir cilt , periferlerde siyanoz , zayıf ve sıçrayıcı nabız ve kalp seslerinde derinden duyulması sayılabilir. periferik oksijen satürasyonu düşüktür (95-100 arası normal).idrar miktarı 0,5 ml/kg'ın altındadır (örneğin 70 kg bir kişi için saat de en az 35 ml idrar olması gerekir). kardiyojenik şokun en önemli göstergeleri sistolik kan basıncı 85 mmhg' nin altında , ortalama arter basıncı ise 65 mmhg 'nin altındadır.tedavisinde öncelikle şoka neden olan durumun düzeltilmesi ile miyokardına daha fazla hasardan korunması hedeflenir.kardiyojenik şok yaşamı tehdit eden acil bir durum olduğu için hastalar lar yoğun bakım ünitesinde izlenmelidir altta yatan neden ami ise erken trombolitik tedavi ya da primer perkütan koroner anjiyoplasti gibi reperfüzyon girişimleri ile tedavi önceliklidir.
  • bu durumlarda genelde derin bir hipotansiyon olur. ve bu duruma eşlik eden organ disfonksiyonlari olmalıdır.

    tedavi de ilk tercih her zaman dobutamin olmalıdır.
    ayrıca yine tedavide milrinon yada dopamin de kullanılabilir.
hesabın var mı? giriş yap