• yaşar kemalin bir ada hikayesi adlı serisinin ilk kitabı fırat suyu kan akıyor baksananın devamı niteliğinde serinin ikinci kitabı.
    aynı zamanda yaşar kemalin en son romanıdır.
    adını bir karadeniz balıkçı deyiminden almıştır. denizin durgunluğunu tasvir etmek için kullanılan gayet hoş bir deyimdir. deniz o kadar durgun o kadar durgundur ki kıyısında bir karınca bile hiçbir tehlike olmadan su içebilir.
  • firat suyu kan akiyor baksana okunduktan sonra sabırsızlıkla beklenen, fakat seneler sonra iyice unutulmasını muteakip cikan devam kitabi hemen alindi cabucak okunacak.
  • üstad yaşar kemalin en son romanın adı. bir ada hikayesinin 2.kitabı. savaş sonrası bir adada yaşamlarını yeniden kurmaya çalışan insanların acılı hikayesi. çanakkale, yemen ve sarıkamış allahuekber dağlarında kaybedilenler, mübadele dönemi...yaşar kemalin müthiş doğa tasvirleri ve destansı hikayeleriyle mutlaka okunmalı. ancak romanın ilk kitabı olan firat suyu kan akıyor baksana okunduktan sonra...
  • her gece uyumadan once elime alip okumaya basladigimda acaip sekilde karnimi aciktiran kitap.. tarhana corbasinin buhulu kokusu, kozde kizartilan ekmek arasi baliklar vs.. gecenin bir yarisi kalkipta yemek yememe neden olmustur.. kitaptaki doga tasvirleri ise hakikaten insani bir hos eder, lakin daldan dala atlayan, hani biryerdede insani monotonluktan kurtaran yasar kemal bazi seyleri cok abartmis, bazi olaylari gereginden fazla destansilastirip fazla uzatmis gibime geldi.. her ne olursa olsun insan yinede sabah tan yeri agarmadan once o kendisi gozukmeyen kusun sesini duymak istiyor *
  • yaşar kemal bu eserinde halkların yakınlığını destansı bir dille anlatarak mübadelenin de eleştirisini yapmaktadır.siyasete yapılan göndermeler ve halkın siyasetten ne denli uzak olduğu, yabancılaşma, hayal kırıklığı ve acının yanısıra acılarıyla ve kalpleriyle birleşmiş insanların hikayesidir. zaman zaman abartılı bulunabilecek olaylara ve davranışlara rastlansa da eser, yeni bir ülke ve yeni bir türk oluşturma evresindeki dönemi eleştirel bir bakış açısıyla aktarmaktadır.
  • "deniz o kadar durgun, o kadar durgundu ki; karıncalar su içerdi."
  • karadenizi her göl gibi gördüğümde, aklıma geliyor söylüyorum; "deniz o kadar durgun, o kadar durgundu ki; karıncalar su içerdi.". her seferinde yanımda kim varsa dönüp bakıyor ve ekliyor; "ha". bende tamamlıyorum. ebenin damı. yok bir şey yok.
    ulan şu karadeniz kıyısında bir adam mı çıkmaz, şu kitabı okuyan, koyim (koymiyim diyorum ama olmuyor).
  • açılışında karşımıza çıkan
    doğanın muhteşem güzellikteki tasviri ile
    yazarın okuyucuyu kendine hayran bıraktığı,
    yıllar geçse de tadı damakta kalan, unutulmayan bir bölüm okuma zevkini bahşettiği roman.
  • savaş, diye diye kıçını yırtan zevat için, savaş neymiş al oku, denecek destansı roman.
hesabın var mı? giriş yap