• iş görüşmelerinde ilk sorulan sorulardandır. yeni mezunsunuz, askerlik yapmamışsınız, tecrübe yok. uygun bulduğunuz tüm işlere cv gönderiyorsunuz.

    - bütçe ve raporlama departmanında kariyer hedeflemenizin nedenlerinizi öğrenebilir miyiz?
    - "mına koyyum maaş vermiyorlar mı burada. ne hedefi ne kariyeri allahın bütçeciliğinde". diyemezsiniz.

    bu sorulara gerekli yanıtlar nedir diye google falan da yok ki bakasınız, edesiniz.

    birgün bir bankanın mülakatındayım, ama gına gelmiş artık sınavlardan mülakatlardan. bu da olmazsa köye dönecem lan modundayım. üç kişi karşımda, önümdeki onlarca insanı bekledim, daha alışamadığım takım elbise kravatla, girdim içeri. bik bik den sonra.

    - 10 yıl sonraki kariyer hedefiniz nedir?
    - of of dedim içimden. bismillah dedim. "benden öncekilerin hepsi zaten genel müdür, genel müdür yardımcısı olmuştur, bana birşey kalmamıştır" deyiverdim. buz gibi suratlar önce bana bakakaldı. sonra aralarından biri kahkayı atıverdi. o atınca diğerleri de güldü. dedim en taşşaklısı bu heralde, o gülmeden gülmüyorlar. o en taşşaklısı ise oldu bu iş dedim. kadınlar güldüren erkekleri sever. hoş kadın değildi ama olsun.

    işe girdim nihayet.

    kariyer hedefiymiş, lan oğlum fellik fellik iş arayan elemanın ne hedefi olur. maaş var mı maaş?
  • sabah işe geldiğimde "kızım bana bugun telefon bağlama!" diyebileceğim bir kariyer hedefim var.
  • is mulakatlarinda sikca rastlanan hatta bazi insan kaynaklari sitelerine gore kesinlikle cv belirtilmesi gereken hedeftir. temelde sizin lisede aldiginiz derslerle, oss'de yaptiginiz tercihler adimlari atilan plandir.

    ilk is deneyiminde genelde kariyer hedefinizi belirlemede yardimci olacak unsurlar;

    ilk once kendinizi tanimali ve becerileriniz / zayif yonleriniz/ustunluklerinizi tespit etmelisiniz. bulundugunuz sektorde bunlarin artilari, eksileri degerlendirmelisiniz. ornegin acik, fikirli, yenilikci bir insansaniz finans sektorunde bir karin agrisi, reklamcilikta bas taci olarak gorunebilirsiniz. sonra sektordeki genel trende gore bir gelisim plani cizebilirsiniz kendinize; ornegin reklamcilik sektorunde is degistirme son derece populer iken finans sektorunde is degistirme sektorun hale icinde bulundugu durum dusunuldugunde hala cok zordur. sonucta dun bunlari degerlendirerek kendi kariyer planinizi belirleyebilirsiniz.

    is basvurularinda ozellikle egitimizin disinda bir alana basvuruyorsaniz, kariyer hedefinin altinin cok daha net cizilmesi gerekmektedir. ornegin yeni mezun bir muhendisin bankacilik alaninda kariyer yapmak istemesi durumunda, 4 sene niye universitede bu bolumu okudugu gibi konular merak uyandirabilir.

    kariyerinizin ilerliyen yillarinda ise zaten farkinda olmadan bir donguye girdiginiz icin planlasaniz da planlamasanizda ne yazik ki artik kemiklesmeye baslayan kisilik ozellikleri, itibariniz ve is yapis biciminize gore simdiye kadar yaptiginiz isler sizin yerinize kariyer planinizi yapacaktir.

    kariyer hedefi diye bir kavram kullanilmadan evvel, klasik sorulardan biri ise "5 sene sonra kendinizi nerede goruyorsunuz" sorusu idi. paralel olarak gelecek bu sorularin cevaplari kesinlikle gercekci olmalidir. sirketin organizasyon semasini bilmeniz sizin icin en azindan kim nerede ne yapar, nasil yapar, sirketin nasil bir yapisi vardir konularinda size yardimci olacak ve gercekci hayaller kurmaya yarayacaktir.

    bu konu ile paralel ve de bir o kadar onemli diger bir soru; "eger degistirme sansiniz olsaydi, hangi alanda nasil bir isyerinde calismak istersiniz" en az bu da kariyer planlama veya 5 yil sonra kendinizi nerede goreceginiz kadar onemli bir sorudur. eger isinizi sevmiyorsaniz, bu soruya vereceginiz cevap ne yazik ki kariyer planim diye uzun uzun anlattiginiz seyin maval oldugu gerceginden baska bir sonuca getirmez sizi.

    velhasil her halukarda baskalarina soylemeseniz bile bir kariyer planiniz olsun. ve onu gercekci yapin ve siki siki tutunun. edit etmekten cekinmeyin ama hayallerinizden de kolay vazgecmeyin. gerekirse onlari gerceklestirmek is, sektor, firma, departman degistirin. cunku nerden bakarsaniz uyanik gecirdiginiz zamanin yarisi iste geciyor.

    (bkz: ukteydim doldum)
  • an itibariyle kariyer hedefim hindistan'a gidip oranın en kutsal ineği olmak.. en tapılan, bir dediği iki edilmeyen bir inek olacağım hindistan'a gidip.. mutlu mesut otumu yer yaşar giderim... hayat dediğin nedir ki??
  • allahını seven bir uzman ik'cı meslek sırlarını açık atmek pahasına ibretlik bir paylaşım yapsın da biz de repleyelim lan.
    kariyer hedefin? on yıl sonra? neden burası? vs vs soruları için ne bekliyosunuz lan bizden? abi iş değişikliği ya da yeni iş talebi 5 sebepten olur, yani şimdi birden aklıma gelenler bunlar.

    1. götü kurtaracak kadar maaş almak.
    2. götü kurtarmışsam biraz daha fazla maaş almak.
    3. pozisyon yükseltmek. (ikinci madde ile bağ içerir)
    4. eski yönetici ile sorunlar (ki bunu söylemek negatif izlenim uyandırabileceği için söylenmez pek)
    5. altı kuru olanlar için sadece eve yakın bir yerde çalışmak.

    %95 aday da ilk iki madde için gelir.
    al bu kadar açığım, sen de ol lan bi'kere.

    bu da şahane bir anektodumuz olsun;

    bildiğin neredeyse vasıfsız bir çalışanın doldurması gereken bir başvuru formu örneği, gerçek:

    soru : kariyer hedefleriniz nelerdir?
    cevap : yok
  • pozisyonlara başvururken cv göndermezden önce genelde çevreme sorduğum hedef. kardeş diyorum, nedir benim hedef ? müdür bu buna konuş yazsam hoş karşılanır mı ? ya da paranın mna koymak en süfer kariyer planımdır desem ne derler ? kendimi bir insan kanyakçısı yerine koyuyorum da onların olayı nedir ? kendilerini fütursuzca insan aramaya mı adamışlar ? yemezler, içmezler, işe başvuranın birincil hedefinin para kazanmak olduğunu anlamazlar mı ? onların da amacı para kazanmak değil mi ? yok benim kariyer hedefim falan ! huzurlu bir işim olsun, insan gibi de para kazanayım, eşim dostum ailem için zamanım olsun, geceleri "kesin süreler doldu mu acep" şeklinde kabuslara gark olmadan acık da sosyal hayata akabileyim. budur yani işçinin düşü. bu temelde olmalı. ama kabul etmezler sanırsam. cık... etmezler. neyse birazdan başvuracağım pozisyondaki kariyer hedefim atla deve olacak. deveyi apronda keserim, atı da alıp bi üsküdar yaparım zahir. çok afedersiniz. sokmuşum hedefine. cv'm ekte işte.
  • belli bir süre tecrübe kazanıp sonra daha büyük paralarla* çeşitli şirketlere transfer olarak tatminkar bir birikimden sonra ege sahillerinde başarılı bir sarhoş olarak erken emekliliğin tadını çıkarmak.. demiyoruz tabiki. denmesi gereken, ben gece gündüz demeden para vermeseniz dahi çalışırım bu şirkete bayılıyorum, bu sektörün insanıyım, sonuna kadar sömürseniz bile size sadığım*.

    (bkz: gunde 25 saat calismak)
  • bu mevzu üzerine çok acayip böyle, garip, afilli cümleler kuran adamlara şaşırıyorum. bi insanın kendi işi olmadığı surette ne denli bi kariyer hedefi olabilir lan? şahsen benim kariyer hedefim: karşıdan gelen yabancı bi adam bazında ''sen yetkili bi abiye benziyon.'' tandansı yaratmaktır. yoksa koymuşum müdürlüğüne. mümkün değil lan, o nasıl realizm. yıl olmuş 2010. 2011.
  • stressiz bir işte çalışmaktan başka bir şey değildir. ne daha çok sorumluluk umrumda ne de daha çok para.
  • sabah kaçta uyunanırsam, canım ne zaman isterse işe gidebileceğim bir kariyer hedefi, paha biçilemez...
hesabın var mı? giriş yap