• 2. viyana kusatmasi'nin basarisiz olmasi sonucu toplanan hacli kuvvetlerinin osmanli'yi bozguna ugratmalari sonucu imzalanan antlasma.. (1699) osmanli'da gerileme devrinin baslangicidir..
    macaristan, lehistan gibi buyuk toprak parcalari elden cikmistir.. bu antlasmadan sonraki 232 yil boyunca osmanli savunmada kalmak zorunda kalacaktir.. (bkz: sakarya meydan muharebesi)
  • bi reklamda çıkan amcazade yalısı'nda imzalanmış karlofça antlaşması
  • karlofça'da antlaşması ile son bulan savaşlar, avusturyalıların osmanlı ordusuna karşı belirgin üstünlük sağladığı ilk savaşlar olmuştur. özellikle kare şeklinde dizilmiş (ki bu dizilişin yüzyıllar önce roma ordusu tarafından da kullanılması tuhaf bir ironidir) tüfekli avusturya piyadelerinin osmanlı ordusunun vurucu gücünü oluşturan sipahilere karşı üstünlüğü; bu savaşların osmanlılar aleyhine sonuçlanmasında etken olmuştur. sanılanın aksine, ordunun verdiği tehlike işaretleri görülerek bazı düzenlemelere gidilmişse de, orta vadede bunlar toparlanmaya yetmeyecek ve toprak kayıpları giderek artacaktır.
  • 16 yil suren ve osmanli imparatorlugu tarihinde “felâket seneleri” olarak anılan savas yillarinin son bulmasini saglayan antlasma. 22 ocak 1699 tarihinde imzalanmis ve batıda bir antlasma ile osmanli devleti ilk kez toprak kaybetmistir. doğusu için (bkz: nasuh paşa antlaşması)
  • osmanlı ilk kez bir anlaşma ile toprak kaybetmiştir desek daha doğru olur sanırım.
  • osmanli ilk kez bir antlasma ve bu antllasma ile dersek daha dogru olur bence. cunku ilk kez bir antlasma ile toprak kaybetmemistir.
    (bkz: pasarofca antlasmasi)
  • karlofca anlasmasi, amcazade yalisinda degil, belgrad'a 1 saat mesafedeki "sremski karlovci" koyunde imzalanmistir. (sremski karlovtsi diye okuyunuz)
    anlasmanin imzalandigi $apelin kapisindan ilk once hangi devletin temsilcisinin girecegi tartisma konusu olunca, $apelin diger uc duvarina da birer kapi acilmis ve herkes ayni anda girmis. anlasma imzalandiktan sonra turklerin girdigi kapiya duvar ormusler - bir daha giremezler insallah manasinda.
    $apelin ana kapisi ve anlasma icin sonradan acilan diger iki kapi hala aynen durmaktadir. fazlaca turist ziyaret etmediginden, zangoc bey biraz gonulsuzce gelir kapiyi acmaya. sremski karlovci'nin icindeki bakkalda da ulker mamullerinden kahvalti edebilirsiniz.
  • karlofça antlaşması osmanlı devletinin tarihinde bir dönüm noktasıdır. viyana bozgunundan sonra devam eden çözülme ve karlofça, hristiyan batı alemine cesaret verdi. bundan sonra avrupa'da osmanlı ilerlemesi durup devlet adamları arasında mevcudu muhafaza endişesi başladı. avusturya, rusya ve venedik başta olmak üzere firsatı ele geçiren avrupalılar osmanlı devleti'nden pay almak için saldırılarını artırarak devam ettirdiler. macaristan'ın kaybı orta avrupa'da osmanlı hakimiyetine son verdi. yıllarca süren savaş, osmanlı devletinin mali ve idari sahalarında bir müddet kargaşalar meydana getirdi. kırım akınlarının durdurulması hanlığı temelinden sarstı ve buradaki türk hakimiyetini zedeledi. uzun harp yıllarının beraberinde getirdiği sıkıntılar, balkanlardaki osmanlı tebasının ayaklanmasına sebep olduğu gibi anadolu'da da celali isyancılarını kışkırttı. bu durum da memleketin umumi olarak fakirleşmesine ve devletin kurtulamayacağı çöküşün içine düşmesine sebep oldu. osmanlı devlet adamları nihayet kendi devletlerinin zayıflığını ve "frenklerin" üstünlüğünü kabul ettiler. bundan sonra artık sulh siyaseti ile ilgilendiler. bunun yanında "devlet, ancak kanuni sultan süleyman'ın koyduğu nizama dönmek suretiyle eski haşmetine kavuşabilir" kanaatinden vazgeçildi.

    edit: imla
  • dönüm noktası olduğu doğrudur da neyin dönüm noktası?
    öğrencilerin tarih ve coğrafya'yı neden sevmediğinin neden zevk alamadıklarının sebebidir bu anlaşma.
    örnekle açıklayım:
    1389: i. kosova savaşı 8 sene sonra niğbolu, balkanlar, yendik.
    1453: fatih topkapıdan şehre giriyor. istanbul. yenmişiz.
    1514-1516- 1517: çaldıran mercidabık ridaniye, ne işimiz var mısırda. yenmişiz.
    1526: mohaç. avrupa. hiç sallamayıp ezip geçtiğimiz söylense de kısaca yenmişiz.

    buradan sonra epeyce bir ara var, şimdi tekrar baktım, duraklama devrine girmişiz. ta ki karlofça antlaşmasına kadar.
    sonra yenil yenil yenil. kime yenildiğini bile aklında tutamıyorsun, o derece.
    halbuse bu antlaşma olmasa ve biz yenmeye yenmeye yenmeye gelsek tarih'i de severiz coğrafyayı da.
    çok hızlı değişince yakalayamıyoruz işte. halbuse sakin sakin yensek milleti...
    bize de yazık be.
hesabın var mı? giriş yap