• çok çalışma sonucu ölüm. japonya'da az rastlanır değildir.
  • japon kültürüne özel hastalıklardandır..

    diğer ikisi için (bkz: hikikomori) (bkz: taijin kyofusho)
  • mahkeme tarafindan karoshi oldugu kabul edilen olumlerde, devletin ve firmanin calisanin ailesine yuksek miktarda tazminat odemek zorunda kaldigi asiri calismaya bagli olum sekli. calismanin japon kulturunde cok onemli yere sahip olmasi ve sirketlerin fazla mesaiyi gonullu sayarak odeme yapmaya yanasmamalari karoshinin temel sebepleri arasinda gosterilmektedir.
  • 1990'larda, japoncada "gönüllü olarak aşırı çalışmak" anlamına gelen "karo" sözcüğünden, "aşırı çalışmaktan ölmek" anlamına gelen "karoşi" sözcüğü türetilmişti. bu sözcük, kısa sürede ingilizce, almanca, ve fransızcaya girdi. japon hükümeti, 1994'te aşırı çalışmadan hastalık ve ölümü tanımış ve ölenlerin sayısını 32 olarak açıklamıştı. bu sayı ertesi yıl 76'ya yükseldi ve çalışma bakanlığı "karoşi"nin tanımını yorgunluk ve stresi de içine alacak şekilde genişletti. 1998'de "karoşi"den ölenlerin sayısı 90'dı. çalışma bakanlığı çalışma standartlarını teftiş bürosu, bir kimse aşırı çalışma yüzünden hastalanır ya da ölürse, buna işverenin yol açıp açmadığına karar verip işvereni sorumlu tutabiliyor. yüksek mahkeme, geçen ay, 1991'de 24 yaşında bir kişinin intiharından reklam şirketi dentsu'yu sorumlu tuttu. haftada 80 saat çalışan içiro oşima'nın ailesine dentsu'nun iki milyon dolar ödeyebileceği belirtiliyor. 1997'de çalışma standartları teftiş bürosu, aşırı çalışma yüzünden intihar eden bir işçinin ailesine kaza sigortası ödemişti. (anadolu ajansı, 4 nisan 2000)
  • yönettigimiz karakterin ölmek zorunda olduğu oyun. türlü bilmecelerden geçip ölüme ulaşıyoruz. testere tadında oyun bence, kodlayan elemanın sitesi:

    http://www.venbrux.com/
  • nickiyle müsemma, pek sevdiğim bir blogger kardeşimin kullandığı japonca kelimedir karôshi.

    http://karoshipanayiri.blogspot.com/
  • japonların aşırı çalışma kaynaklı ölüme taktıkları ad. her yıl yaklaşık 500 kişi aşırı çalışmaktan ölüyormuş.

    ilgili haber:http://www.milliyet.com.tr/…010/1214815/default.htm

    edit: ulan hayat ne garip. tembellik, atalet, erteleme hastalığı gibi şeyler üzerine düşünürken; beynin çalışma ilkesiyle tersini de düşünerek 'çalışma hastalığı vardı japonların neydi ya?' sorusunu google'a yönelttim. sozlukte de göremeyince, eh madem yok ben gireyim dedim. ancak şaşırtıcı olan aynı günün sabah 8.41de postalanmış olan serdar turgut yazısıdır. yani ne alaka? yakın zamanlı japonya haberleri beynimizdeki bilgileri harekete geçiriyor ve bir tür kuluçka süresi mi yaratıyor nedir? belki kolektif bilinç olarak da yorumlanabilir ya da 'aaamaaannn iki kişi aynı gün aynı şeyi düşünebilir ne var ki bunda' da denebilir. bilemiyorum ama garip.
hesabın var mı? giriş yap