• amator versiyon go kart'lar ile yapildiginda agirlik cok onemlidir karting'de. eger rakiplerinizden 5-10 kilo daha hafif veya agirsaniz bu size avantaj veya dezavantaj olarak doner. amator go kart'lar zaten cok guclu ve hizli degillerdir, bir de uzerine agirlik farki eklenince bazen hayal kirikligi dogurabilir. mesela rakiplerinizden 20 kilo daha agirsiniz, yarisip yeniliyorsunuz, "ayrton senna gibi adamim ama ben basiyorum basiyorum go kart gitmiyor, ayarlayamamis ibisler" diye veryansin etmeden once rakipleriniz ile aranizda kilo farki olup olmadigina bakin. sadece duzlukler icin degil virajlar icin de gecerlidir bu dezavantaj. cunku amator bir go kart'in gucsuz motoru daha agir bir surucu ile girdigi virajdan ciktiginda hafif bir surucunun kullanmasi kadar hizli ivmelenmez. sizin go kart'in motoru kendini toparlayana kadar rakipleriniz vizir vizir gecer. duzluklerde ise zaten daha kilolu bir surucunun daha hafif bir surucuye karsi sansi yok gibidir (eger duzlukten onceki virajdan muhtesem bir cikis yapmadiysaniz). kisacasi karting icin ideal kiloda olmak (ne kadar hafif o kadar iyi) apex noktalarini ezberlemek kadar muhimdir amator karting'de.

    eger ideal kilodaysaniz pistin apex noktalarini tanimaya calismak, hangi sartta hangi donusun daha faydali olabilecegi hakkinda teorik bilgiler edinmek (bir bilenden) ve dayanikli bir bunye sizi basariya ulastirir. dayanikli bunye konusunu ciddiye alin, cunku "10 dakkadan ne olacak yeaav" diyen pek cok kisinin 10 dakika sonunda pelteye donmus sekilde kenara yigildigi cok gorulmustur. go kart'in yapisi butun titresimleri ve hareketleri tamamiyle surucuye yansittigindan disaridan goruldugunden cok daha fazla efor sarfetmeyi gerektirir.

    benim bildigim istanbul'daki en iyi pist tuzla karting pistidir. viraj ve duzluk stili gercek bir yaris pistini andirir. ek: bluesman'dan aldigim bilgiye gore tuzla karting pisti kapatilmis. istanbul'daki en profesyonel pistti diyebilirim. yerine alisveris merkezi acilma ihtimali varmis. zaten bir elin parmaklari kadar olan karting pistleri icindeki en profesyonelini boyle sacma bir amac ugruna ziyan etmek ulkemizde motor sporlarina ne kadar sig gozlerle bakildiginin gostergesidir.

    ayrica hatirladigim kadariyla ozellikle turkiye'de cok pahali bir spordur. yetkililer her firsatta "disarda yarismayin, gelin pistte yarisin" dese de birakin profesyonel karting'e para yetistirmeyi; amator karting icin bile yeterli maddi olanaga sahip olmak her baba yigidin harci degildir. yarim saatlik bir amator karting deneyimi icin ayirmaniz gereken para cogu butce icin "saka gibi"dir. bu sebeple yapilsa bile ayda yilda bir yapilir. oyle "haftada 3 gun gideyim birer saat sureyim" gibi cumleler kurmak sadece fantezi olur. yetkililer (federasyon baskanlari vesaire) kendileri zengin olduklari icin mi bu gercegi anlamiyorlar, yoksa anliyorlar da ironi mi yapiyorlar orasini bilemem. cim bicme motoru kullanilarak yapilan ve 1 litre benzinle butun gun donup duran amator go kart'larin birkac dakikalik surusu icin astronomik rakamlar istenmeye devam ettikce daha cok duyariz "caddede yarismayin gelin pistlere" laflarini bu yetkililerden.

    ek: bu maddi konu aslinda goruldugunden daha onemlidir, yani "5 dakika binsinler yeter" diye dusunuyorsaniz belirtmeliyim ki genc bir yarisci adayi ne kadar yetenekli olsa da pratik yapmalidir, bu da "bes dakkasi bilmem kac milyon kocum" zihniyetiyle olmaz, haftanin belirli gunleri en az birer saat antreman yapmayan yarisci adayi dunyanin en yetenekli surucusu de olsa kendini gelistiremez. gelistiremedigi icin de sadece "federasyon baskanlarinin akrabalarinin ve zengin ailelerin eglencesi" olmaya devam eden karting'de ciddi bir uluslararasi basari yakalanmasi imkansizdir. bunu asmanin yolu "sponsorluk" olarak gosterilse de hicbir sponsor eger kendi akrabasi veya torpilli bir tanidigi degilse kendini ispat etmemis birine sponsorluk yapmaz. kendini ispat etmek isteyen genc yarisci adayi da boyle astronomik fiyatlarla beser dakika sure sure bir gun gelir pes eder, gider bakkal dukkani acar, bir yetenek daha bosuna harcanmis olur bu sacma politika yuzunden. kisacasi karting'in "zengin sporu" olarak kalmaya devam etmesi istenmiyorsa federasyon destegi ile dogru duzgun bir fiyat politikasi belirlenmelidir. bu sayede hem hiz meraklisi gencler baskalarina zarar vermeden kendini tatmin eder hem de maddi imkani yuksek olmayan ama yetenekli gencler kendilerini gelistirme ve gosterme firsati bulur. (bkz: #13367370)
  • türkiyede profesyonel olarak yapılması imkansız spor. zamanında araba sürmeyi sevdiğiniz için başladığınız, gün geçtikçe daha çok sevdiğinizi ve gerçekten bu işte başarılı olduğunuzu anladığınızda hadi bir lisans alayım deyip eğer maddi durumu orta ve üstü halli bir ailedenseniz hayal kırıklığına uğrama olaslığınız yüzde yetmiş civarıdır.

    carting yapıyorsanız amatör-profesyonel arası olsa bile haftalık 100 lirayı gözden çıkarın kardeşim. çünkü bu spor eğlencelim olduğu kadar pahalıdır da. 10 dakikası 10 ytl diyen yerlere ancak üye olursanız haftada 2 saat yapıp 100 lira ödeyebiliyorsunuz. o fiyat bile ayda 400 liradan iyi koyuyor.

    eğer başarılı olduğunuzu düşünüyor ve işin garibi bu cartingin babası sayılabilcek kadar iyi insanlar bile iyi olduğunuzu söylüyor ve size lisans almanızı söylüyorsa hemen atlamadan bir kere daha düşünün. çünkü türkiyede carting için lisans almak demek en az bir tane carting arabasına sahip olmak demektir. bakın en az bir dedim çünkü bir süre sonra yedek istedikleri de oluyor. bir carting arabası yaklaşık 15,000-20,000 civarında seyreder. eğer araba almak istiyorsanız asla ikinci el almayın. ikinci el olanlar genelde bol yarışa girmiş, bol kullanılmış arabalardır ki bu yüzden inanılmaz komik fiyatlara satılır. tabi arabayı almakla bu olay bitmez çünkü o arabanın bakımı vardır. her ay aylık bakımına 700-1000 lira civarı bişeyler ödemeniz gerekir. ayrıca carting yapacağınız yeri iyi seçin çünkü arabanızın bakımını artık hep oraya devrediyorsunuz ve antremanlarınızıda orda yapıyorsunuz. artı antreman için cartin pistini kullanmanızı da eklersek bu fiyat tamamen toplamda aylık 1,500 lirayı rahat rahat buluyor.

    bu durumda yıllık 18.000 bakım ve kullanım 20.000 araba toplamda 38.000 liralık bir masraf çıkıyor ki özel okulda okuyorsanız bir yıllık okul fiyatından daha pahalı birşey tutuyor. işin kötü yanı lisanslı olanlarla birlikte sürdüğünüzde, onları gözlemlediğinizde onlardan çok daha iyi olduğunuzu görüyorsunuz ve aslında carting yapanların bu işe yüreğini koymamış sadece ortalıkta ben carting yapıyorum demek için yapan züppeleri gördüğünüzde çok üzülüyorsunuz. sponsorlarının aileleri olduğunu öğrendiğinizdeyse bu kadar kötü olmalarına rağmen nasıl lisans aldıklarını anlıyorsunuz.

    en kötü yanı yurtdışında yaparım, üniversiteyi yurt dışında okur orda yaparım diyemiyorsunuz çünkü orda masraflar çok daha uygun (yıllık 15,000 civarı) olsa bile onlar da 16 yaşından sonra lisans almışsanız sizi profesyonel olarak kabul etmiyorlar.

    o yüzden türkiyede profesyonel olarak bu sporu yapmadan önce tekrar düşünün. ailenizin maddi durumunuz iyi olsa bile bu sporu yapabilmeniz için çok çok çok daha iyi olmalı.
  • antidepresan gibidir. keyif verir, herşeyi unutturur, hayattan zevk almanızı sağlar. ve bir defa deneyen kolay kolay bırakamaz. tek kötü yanı kolları ince olan insanların ertesi günü ciddi bir kol ağrısıyla uyanmalarına neden olmasıdır. gül diken mevzu tabi, mecbur katlanılacak.

    anadolu yakasında oturup da tuzla uzak diyenler için, acıbadem istek vakfı'nın karşısında yeni açılan pist idealdir. arabaların hepsi yeni ve iyi bakılıyor. çalışanlar cana yakın ve ilgili insanlar. pist de fena değil, ilk viraj biraz kastırıyo ama sonrası gayet eğlenceli...
  • zevkli ve inanılmaz derecede deşarj edici motor sporu...
  • istanbul'da koşuyolu e5'in ordaki işletmecilerin, 3 mart'ta maltepe carrefour e5 arkasında da 300 metre pist uzunluğunda yer açacakları aktivite.
  • motorsporlarının tüm dallarının ilk adımı olan spor.
  • mini (7-12 yaş), junior(12-16 yaş) ve süper(16 ve üstü yaş) olmak üzere pistin uzunluguna gore degisen tur sayılarında üç ayaktan oluşan yarış. kartlar belirtilen kilodan agır olabilir ama hafif olamaz.
  • (bkz: gokart)
  • motorsporlarina atilan ilk profesyonel adim, hem ucma hem emekleme donemi. mini, junior, formula c, formula b, formula a diye kategorilere ayrilir. super hizlidir. 0-100 3saniye, 6 ileri vites,max hiz 300km/h olan ketegoriler de mevcuttur.
  • arka aks uzunlugu normal yol arabalarindan daha uzundur, lastik genisligi 195 civaridir. bilindiginin aksine hic de ufak tefek bir sey deildir. bos agirligi 80kg olup, 1/2.5 gibi abarti bi guc/agirlik orani vardir. (normal bi arabada guc/agirlik orani 1/10 dur). egitimini almadan kullanmak hemen hemen imkansizdir.
hesabın var mı? giriş yap