• iskender pala'nın yakında çıkacak yeni kitabı. ismi sanırım şimdiye kadar çıkarttığı kitaplar içinde en ilginci olmuş.
  • iskender pala'nın ocak 2017 itibariyle çıkan yeni ve ilginç kitabı. lidyalılar, persler ve eski anadolu uygarlıklarından modern türkiye'deki karışıklıklara kadar geniş bir konu havuzundan sürükleyici bir roman ortaya çıkardığını düşünüyorum. tarihe ilgi duyuluyorsa mutlaka okunmalıdır.
  • daha kitabı bitirmiş değilim. şu ana kadar gayet rayında gittiğini söyleyebilirim. iskender pala yı ilk defa okuyorum ve bu kitapta son kitabı. bu yüzden yazarı şimdilik edebi açıdan değerlendiremeyeceğim. bittiğinde yeniden burada asıl değerlendirmeyi yapacağım.
  • iskender pala'nın bir çok kitabını okudum. ama sanki bu kitap olmamış. sürükleyici evet ama bitince bu muydu diyorsunuz.
  • iskender pala'nın diğer kitaplarının aksine daha durağan bir öyküsü hakim kitaba çünkü, kitabın yazılış amacı sanırım çakma modernliğin(türk entellektüelizmi) sadece sol kesimden(genellikle) çıktığını ve genel halk tarafından benimsenmediğini, ayrıca sanat eserlerinin neden orijinallik taşımayıp adeta batı özentiliği ruhu taşıdığını çok doğru bir tespit ile açıklamaya çalışmıştır.
  • yeni bitirdiğim kitap. güzel bir yerden yakalamış olayı, lidyalılar var ve bir flashback yaparak 12 eylül darbesine geçiyor. güzel olmasına güzel kitap ancak sonunda herşey çorba oluyor. kitabın bitmesine 5-10 sayfa kala 50 tane olay oldu;
    -lidya kralı tam yakılmaya başlandı yağmur yağdı aniden (ne gerek var)
    -adamı ölmemiş buldular, tuttu elindeki mızrağı kendine sapladı
    -gene ölmedi, uzaktan biri ona zehirli ok attı, o da oku alıp gözünemi ne soktu(vay arkadaş)
    -persler lidyayı sarmış şehir yıkılıyor, lidyalı komutan 3-5 kilo altının peşine düştü (nasıl çıktıysa o anlatılan yerlerden)
    -birini eski bir mezarın oraya götürttü orda işkence yaptırdı falan
    -sonra tam onu öldüreceği esnada biri onu öldürdü falan

    fantastik fantastik şeyler. konu güzel malzeme güzel ama bence bu gibi ardı ardına olan mantık örgüsüne uymayan şeyler romanı basitleştirdi benim gözümde. diğer tarihi romanlarını çok severim palanın ama bundaki fantastik öğeler beni bıktırdı
  • tanım: iskender pala'nın 2017 yılında yayınlamış olduğu tarihi roman türünde olan kitabı.

    kitap okuma yönünden gayet akıcı, giriş kurgusu ve vermiş olduğu tarihi bilgilerle çok tatmin edici geldi bana.

    ancak kitabın bir bölümünde, lidyalıları bırakıp 12 eylül dönemine gelmiş olması ne alaka şimdi dedirtmiştir.

    harika başlayan kitap, bir anda sağ sol kavgası içinde bocalamış, zorlama, ittirme ve kaktırma ile 12 eylül dönemine dair benimde söylemek istediklerim var moduna dönmüştür.
    bu dönemde islamcılarda acı çekti. bak buradaki kahraman sadullah gibi bir çokları masum yere hapislerde yattı diye bir kesimi aklama moduna dönüştürmesi, tarihi bir romanla örütüşmeyen bir kurgu ya dönüşmüştür.

    özellikle sadullah karakterini kurtarmak için dönenim başbakanının devreye girmesi olayı o kadar yüzeysel anlatılmış ki inanamazsınız.
    madem dönemin başbakanı bunları biliyordu neden masum olduğunu düşündüğü herkesi değilde sadece sadullah'la ilgili işlem yapılmasına müsade etti?

    aslında vermek istediği çok güzel mesajlarda yer alıyor. tamam bunu kabul ediyorum .
    özellikle bir ülkenin kültür yolu ile nasıl gelişmesini anlattığı bölümler çok güzel.

    lidya kralı ile felsefeci solon konuşmaları harika olmuş. kültür ve sanatın bir milleti nasıl ölümsüzleştireceğini dair söylemler çok yerinde.

    kitabın sonlarına doğru ise lidya dönemi ile 12 eylül dönemi arasındaki olayları bir birine bağlamak için kendini fazlası ile zorlamış gibi geldi bana.

    kısacası ya 12 eylül'ü anlat yada lidyalıları. ikisini bir araya getirmek isteyipte bocalayıp durmasa kitap daha harika olabilirmiş.

    bu arada kitaptan uşak'la ilgi çok harika bilgiler edindim. en kısa zamanda uşak müzesine gidip gezmek istiyorum.

    okunur mu diye sorarsanız. zamanınız bol, yapacak işiniz yoksa, şöyle akıcı bir kitap okuyayım diyorsanız (orta bölümler biraz sıkıcı olacak ona dikkat edin) okuyabilirsiniz.

    hatta benden size tavsiye kitabın ilk 117 sayfası ve 257. sayfasından sonrasını okumanız yeterli. 117 ile 257 aradaki sayfaları okumasanızda olur. arada kalan sayfalar çokta bir şey katmıyor. sadece 12 eylül olayına yanlı bir bakış açısı ile yazılmış tarajedik bir hikaye var.
  • iskender pala sevdiğim bir yazardı özellikle katre-i matem ve od kitaplarını bayılarak okudum ancak karun ve anarşist kitabında rahatsız edici derecede solculara bütün kötü karakterleri yüklemiş. sağcıları da ( islamcılar akıncılar kendi tabiriyle ) son derece yufka yürekli, sanata düşkün, kültürlü insanlar olarak göstermiş. çok sanatçı kişilikli olmalarına rağmen sinemadaki tiyatrodaki medyadaki komunistler yüzünden bu sanatı yapmalarına izin verilmiyormuş falan filan.
    arkadaş bir ideolojiyi benimseyebilir ve bunun haklı taraflarını yazabilirsin tamam da başka bi ideolojiyi insanlara kötü karakterler yükleyerek ezmek nedir?
    kitabı sırf eski kitaplarının hatırına bitirdim münkünse siyasi fikirlerini kendine saklayıp tekrardan tarihi edebi yanı ağır basan kitaplar yazman dileğiyle..
  • dün okumaya başlayıp yarıladığım kitap.
    --- spoiler ---
    “bir ülkede bütün bir nesil ölmüş olsa bile, cultura yaşıyor olduktan sonra o ülke kendi küllerinden yeniden doğar.” bilge solon vezirlerinin yanında karun’u bu sözüyle deliye çeviriyor. kültürsüz kalan bir ülkenin geleceğinin olmayacağını anlatıyor.
    kitabın ikinci kısmında da yetmişli yıllar, sağ-sol kavgası anlatılmakta. aynı yerde eğitim alan arkadaşlardan birinin bir tarafta, diğerinin diğer tarafta olduğu günler. tıpkı bugün sosyal medyada karşı tarafta olan bu ülkenin insanları gibi.
    --- spoiler ---
  • 2500 sene önce yapılan kalleşliğin aynı coğrafyada yeniden zuhur etmesinin konu edildiği iskender pala nın muhteşem romanı. romanı 2 günde bitirdim. gayet akıcıydı. 12 eylül darbesinde taraf tuttuğunu zannetmiyorum. ufuk u gömerken mehmeti nasıl yücelttiği ortada ve nihayetinde "aslında hepsi yetimin hakkını koruma niyetindeymiş,hepsinin dersi memlekeeti kurtarmakmış" fikrinde.
hesabın var mı? giriş yap