• yüksek sayıda tekrar edilen bir aksiyonun çok da fazla konsantre olmadan aynı başarı ve isabetle yapılmasını sağlayan olgu

    örneğin basketbolda oyuncuların daha isabetli şut attıkları noktalar olması o bölgelerden daha fazla antreman yapıp gereken açı ve kuvveti kas hafızalarına aktarmalarıyla alakalıdır. kendi salonlarda başka salonlara göre daha fazla isabet kaydeden takımlar da öyle.
  • bu olgu icin kullanilan esas terim prosedüral bellek*tir (ki örtük bellekin bir kategorisidir). olgunun kaslarla hiçbir ilgisi yoktur. kaslar bellek olsuturma gibi bir nitelige sahip degillerdir. bu dinamik işlev nöronlarla yurutulmektedir. yapilan arastirmalar, prosedüral belleğin bulundugu ve olusturuldugu anatomik altyapinin buyuk bir cogunlugunun bazal gangliyonlarda ve beyincikte (cerebellum) bulundugunu gostermektedir.
  • bir muzik aleti calan kisinin temel tasidir.cok calisilan bir parcanin daha sonra hatasiz tekrarlanabilmesi direkt olarak buna baglidir.tipki buyu gibi...
  • online fps oynarken sniper rifle'la deli gibi headshot alan tiplerin sırrı budur genelde.
  • sıklıkla çalıştığınız, tekrarladığınız eylemlerin reflekslerinizin parçası olmasını sağlayan hafiza; öyle ki sık çalışılan eylem gerçekleştirilirken bilinçli bir çaba gerektirmez. kimi örneklerde (bir savaş sanatı çalışıyor olma hali gibi) reflekslere yerleşen bazı temel hareketleri rüyanızda veya biraz dalar gibi olduğunuzda, yeterince kuvvetli bir uyaran (ses, ışık vb.) sonucunda bilinçsizce uygulayabilirsiniz. kas hafızasına kazınmış bir hareketi yapabilmek için tek yapmanız gerekenin ilgili hareketi bir anlığına düşünmek olduğunu farkettiğinizde biraz tuhaf hissedersiniz kendinizi, o ayrı konu...
  • konu ile ilgili olarak sasha vujacic'in serbest atis incelemesi icin;

    http://www.youtube.com/watch?v=bfhs5f7ubjs

    nasil bir hafizaysa artik, ne yapsalar herif yine sokuyor sutlari.
  • aslında hiç basketbol top ellemeden şut stilinizi de geliştirebilirsiniz. disiplinli bir şekilde - buna duruşunuz vs. de dahil - şut atıyor aksiyonunu her gün tekrarlarsanız bu kas hafızanızda yer edecek ve stilinizin gelişmesini de sağlayacaktır.
  • unutali yillar olmus bir sifreyi gecen gun gerektiginde tekrar hatirlamami saglamis hafiza sekli. (bkz: oral seksle 60 saniyede sifre kirmak)
  • kaslardan çok sinir sistemi ile alakalı bir şey olduğunu sanıyorum. bir işi yaparken beyindeki sinapsların arasında akımı taşıyan köprüler kurulur ve aynı iş ne kadar çok tekrar edilirse(aynı akım, aynı sinapslardan ne kadar çok geçerse) bu köprüler de o kadar sağlamlaşır. neticede bir işlemi ya da bir hareketi çok hızlı yapacak hale gelinebilir.

    şartlar sabitken kolaylık sağlar. şartlar uzun süre sabit kaldıktan sonra değişirse zorluk çıkarır.
    (bkz: pozitif trasnfer) (bkz: negatif transfer)
  • çalışma biçimine hayran olduğum şey.
    bedenimiz neler yapabiliyor, deliricem.

    2 yıldır otomatik araç kullanıyorum, vitesleri ve debriyaj kullanmayı tamamen unutmuştum. hatta "viteslerin yeri neresiydi lan" diye düşünmeye çalıştığımda aklıma gelmiyordu. debriyajın yerini bile hatırlamıyordum. ortada gibi kalmış aklımda, o derece!

    geçen hafta tekrar manuel kullanmaya başladım. direksiyona oturduğum an, o 2 yıldır sol tarafta mal gibi yatan sol bacak ve sadece radyo istasyonu değiştirmeye yarayan sağ el resmen bilincimden bağımsız tıkır tıkır ne yapacaklarını gayet iyi bilir şekilde çalışmaya başladılar.

    ben panikten gözümü yoldan ayırmamaya, hatta göz kırpmamaya çalışırken, o ayak ve el nasıl bir ustalıkla yapmaları gerekenleri yaptılar var ya. sanki böyle içime ruh girmiş gibi oldum.

    müthiş bi şey insan vücudu ve beyni.
hesabın var mı? giriş yap