• brahmanlar:din adamlari ,
    k$atriyalar:soylu ,
    vaysilar:tuccar ,
    sucralar:i$ci ,
    parya:koleden bile beterler .
  • özellikle hindistan'da toplumsal sistemin temelini oluşturmuş, ama öteki güney asya ülkeleri ile dünyanın başka ülkelerinde de örnekleri görülmüştür..

    1950'lerde hindistan'da çıkarılan yasalarda varnalar dikkate alınmayarak herkes için eşit bir yasa çıkarılmıştır.. kast içi evlilik koşulu kaldırılmış ve dahi 1950 hindistan anayasası ''hükümetin bireyleri kastlar aracılığla değil, doğrudan yönetilmesi'' anlayışını getirip, dokunulmazlığı kaldırmış, kamu etkinliklerinde kast üyeliklerinden doğan başka kısıtlamalara da son vermiş olmasına rağmen köylerde kentlerdeki kadar başarılı olamamıştır..
  • (bkz: hinin)
  • genetik algoritma'da da uygulamasi bulunan bir sistemdir. populasyonu fitness'larina gore siniflandirip sadece yakin fitness'li kromozomlari e$le$tirmek suretiyle iyiye gitmeye cali$ir. iyi yani elit kromozomlari kotu fitness'lilar bozmaz ama i$in butun esprisi zaten randomization'dan gelirken bunu gutmek algoritmanin uzun vadede kisirla$masina yol acar.
  • hindistanda insanların statülerine göre muamele görme durumudur. bu sistemi orta okuldan üniversiteye kadar bize derste anlatırlar. insana fenalık gelir artık.neden afrikadaki kabile sisteminin anlatılmadığı ise bir soru işaretidir.herhalde hindistanlılar bu kadar rezil edildiklerini bilseler reform yaparlardı.
    (bkz: kast sistemi)
  • aşağı yukarı iö 1600 yıllarında kuzeyden gelen, kentler kurmasını bilmeyen, gemicilikten anlamayan, savaşçı köylüler ve göçebe çobanlardan oluşan ve kendilerine “aryas” (arya’ar) diyen bir kavim hindistan’ı yavaş yavaş ele geçirmeye başladı.

    aryalar doğuya, ganj çatalağzına yayılıp orada başka bir ırktan olan yerlileri alt ettikçe çoğunluğu oluşturan yerli halka karışarak eriyip gitmekten korkan bu yönetici ve egemen azınlık üstün ve ayrıcalıklı kalabilmek için kast sistemini ortaya attı.

    ilk olarak aryas ve chudras (bunlar birçok yazarın dediğine göre ama kesin olmamakla birlikte yerli halklardan biriydi.) ayrımı yapıldı; ya da daha doğrusu, zaten gerçekleşmiş olan bir ayrım, kast düşüncesinin ortaya çıkmasıyla aşılmaz bir bölünme olarak pekiştirildi.
  • sosyal gruplaşma ve farklilaşma sistemlerinin en ünlüsü. kast sözcüğü portekizcede irk anlamina gelen ''casta''dan alinmiştir.
  • hindistanda pek çok kesim reenkarnasyona inandığı için insanların bir sonraki yaşamlarında bir üst kast sistemine mensup olarak doğacağına inanılır. yani reenkarne olup olup sonunda kastın nirvanasına ulaşmanız gerekir. bu tez bende "demek sonunda inek olmak varmış kaderde" gibi hinduları gücendirecek bir fikir uyandırmaktadır.
  • yasantiya yansiyan sinif farkinin semtlerde, semtlerdeki evlerin durumlarina da yansiyan bir anlayis. evlerin renkleri bile, sinif farkina gore seciliyordu. ornegin, sadece brahmanlar evlerini mavi renge boyuyabiliyordu.
  • temelinde fenotipik ayrima dayan, sistematik $ekilde soy agaci olusturma ve e$ secme .(bkz: hiyerar$i) . bunu ineklerde uyguladigimizda sut verimini, sutun alinimini bizim icin daha uygun ozellikleri erkek bireyden* seceriz. ba$ta dedik ya di$ gorunume dayali insanlar tarafindan belirlenen suni bir sistemdir. insan topluluklarinda dusunuldugunde daha en ba$indan "iyi olan ozellikler" konusunda tartismaya acik hale gelir.
    yonetici sinif gibi bir kavrama gebedir ki akillara zarardir. toplumsal kararlarda genetik yapi, belki soz edilebilir bir olgu olabilir ama insan hayati uzerine kararlardan bahsedildiginde tek ba$ina kesinlikle yetersizdir. kisinin edinilmis tecrubeleri, sinifsal farkliliklara karsi 1-0 eksik ba$lar maca. genetik ayrim konusunda guzel bir film icin (bkz: gattaca).
    ya$adigimiz toplumda kastla$ma ce$itli konularda olabilir. para, politik, dini, kulturel, ırksal siniflandirmalar insanlari kosullar geregi ayirir. istisnalar kaideyi bozmasada alevi kendi icinde kiz alip vererir cerkez de kendi icinde. varilan yerde ortak noktalardan birle$tirici unsurlardan uzaklasilir. kutuplasmalar, birbirinden bagimsiz alt kulturler meydana gelir.
hesabın var mı? giriş yap