• özellikle astım gibi solunum yolu rahatsızlığı olanlara önerilen bir parfüm türü. vücut sıcaklığı ile eriyen aromatik bir yağ gibidir kendisi. vücudun kokuya duyarlı noktalarına sürülerek kullanılır. türkiye sınırları içinde lush'tan elde edilebilir.
  • sprey parfümlere göre daha kalıcı bir parfüm çeşididir. özellikle kuru ve yağsız tipte cilde sahip olan insanların parfümleri çok çabuk buharlaştığı ve kalıcı olamadığı için, bu tip parfümü kullanmaları önerilir. tenin kendine has kokusuyla parfüm daha iyi hamanlanır. üstelik, taşıması daha kolaydır.
  • eğer kendi başınıza yapmak isterseniz bir tarif buldum, türkçe'ye de çevirdim. bence yapılabilitesi var.

    katı parfümler genelde ucuz olduğundan onlarla deney yapmak kolay. bu insanda biraz girişimci ruhu uyandırıyor ve burnunun sevdiği şeylerle deney yapma olanağı veriyor. eğer pahalı parfümler size ağır geliyor ve daha hoş bir alternatif arıyorsanız katı parfümler size göre olabilir. denemesi de kolay ayrıca. ayrıca katı parfümlerin ta eski mısır'dan beri bilindiği ve islam zamanında alkolle pek ilişki olmadığından katı parfümlerin fazlaca revaçta olduğunu söylemek de belki içinizi rahatlatır.

    ihtiyaçlar:

    1 çorba kaşığı balmumu veya vazelin (bu parfümün katı bağdaştırıcısı olacak)
    1 çorba kaşığı badem yağı (bu da genelde cilde zarar gelmemesi için ve ayrıca yine bağdaştırıcı)
    8-15 damla esansiyel yağ, uçucu yağ (genelde küçük siyah cam şişelerde satılan fazlaca yoğun yağlar bunlar. ciltle direkt temas etmemesi lazım pek)
    1 kap (genelde cam, seramik olsa iyi olur ancak plastik de iş görür)
    1 kamış (bu karıştırırken işe yarayacak, kamış benzeri başka şeyler de olur)
    1 kap, bu sefer karıştırmak için (dikkat edin tencereye girecek bu)
    1 tencere
    1 damlalık (yağları bununla damlatırsanız güzel olur)

    adımlar:

    ihtiyaçlar kısmındaki her şeyi topladığınızdan emin olun. bu tür şeyleri genelde lokman hekim vb. aktarlardan çok rahat bulursunuz.

    balmumu veya vazelini, badem yağıyla birlikte karıştıracağınız kaba koyun.

    balmumunu eritin. bunun için karıştırdığınız kabı tencerenin içine koyun ve su ekleyin. suyu kaba çok gelmeyecek şekilde koyarsanız iyi olur. suyun içinde kalan kapta balmumu eriyecektir güzel güzel. su kaynamaya yakın zaten balmumu da erir.

    balmumu tamamen sıvılaştığında tencereden yağ karışımını alın. bir yerinizi de yakmayın pek.

    kasedeki yağa esansiyel yağlarınızı ekleyin. iyice karıştıklarından emin olun. (bu adımda ortalık bence güzel kokacaktır oldukça :)

    katılaşmayan, sıvı kalan balmumunu parfümün içinde durmasını istediğiniz kaba koyun.

    artık parfümü kullanabilirsiniz.

    güzel ipuçları:

    öncelikle neden kamış benzeri bir şeyler kullandığımızı açıklayayım. kamışın karıştırma işini göreceği kesin, ancak yüzey alanı az olmalı ki olabildiğince karışım kapta kalsın. kaşıkla yapmayı da bilirdik yani, o zaman sıyırması filan zor olacaktı. bunu hesaba katarak kamış benzeri ne kullanıyorsanız kullanabilirsiniz. kalem bile olur mesela.

    badem yağı gibi cilde zarar vermeyecek bir yağ kullanıldığı için kulak arkasıdır, bilektir bu tür yerlere parfümü sürmek kolay. az bir miktarını elinize alıp ince bir tabaka halinde uygulayın. yine de alerji veya herhangi bir ters olay görürseniz anında kullanmayı kesin ve doktora gidin. sorumluluk kabul de etmiyorum bunu da yazdım yani.

    kullanacağınız esansiyel yağı iyi seçin. esansiyel yağların üzerimizde ilginç etkileri var, aromaterapidir masajdır boş işler değil. mesela sedir ağacı kokusu keneleri uzak tutar. eğer köpeğiniz varsa tasmasına bundan sürüp kene uzaklaştırabilirsiniz. ya da aynı şekilde sedir ağacını kendi üzerinizde ayak kokusunu önlemek için sürebilirsiniz. sarı papatya veya portakalın dinlendirici etkisi vardır. bunları da araştırırsanız güzel olabilir sizin için. bilinçli olmak lazım.
    esansiyel yağlar biraz pahalı olabilir çok kullanılırsa. yani beş on farklı kokuyu bir arada istiyorsanız 40-50 lira gidebilir. ayrıca pek bulunmadıklarını da belirteyim. güven olmaz yani. en güzeli evde yapmak tabii ama distilasyonla uğraşan kaç deli var türkiye'de merak ediyorum. (benim yerim olsa yaparım da neyse.)

    eğer sürekli yanınızda olsun istiyorsanız şu nivea'nın filan rujları oluyor ya dudak koruyucu, onların içlerini çıkartıp bu sizin balmumundan koyabilirsiniz. ya da bu dudak kremlerinin olduğu boş bir kutunuz varsa ona da koyabilirsiniz.
    hediye edecekseniz, o kadar güzel yapıyorum bayılırsın vallaha diyorsanız, gidip böyle kase biçimli güzel bir şeye bunu koyarak hediye edebilirsiniz. ancak önce bir bakın deride ters bir şeyler oluyor mu diye. sonra adam öldürdü olmasın.
    bir de kokulu mumlar da aslında iş görebilir. onların kokusu da sizin işinize yarar biraz. yine de kokunun etkili olmasını istiyorsanız biraz esansiyel yağ katmakta fayda var.

    birkaç karışım önerisi:

    6 damla portakal, 4 damla ylang-ylang, 4 damla bergamot, 3 damla pelesenk (aa bizim pelesenk) ağacı, 3 damla akgünlük, 2 damla yasemin.

    5 damla yasemin, 4 damla gül, 2 damla ylang-ylang, 2 damla sedir

    bu biraz çevirme ve kendi eklemelerimle yazıldığından referans verelim hemen: www.wikihow.com/make-solid-perfume/
  • bugün lush 'ın yasemin kokulusunu satın aldığım parfüm. insanı çıldırtacak kadar güzel kokuyor, burnum neredeyse koluma yapışık geziyorum bugün.

    edit: harika metot defteri'ne uyarısı için teşekkür ediyorum.
  • l'occitane rose olanı çok güzel lakin kullanımı bana pratik gelmediğinden öylece duruyor çekmecemde. arada bi işte görürsem sürüyorum.
    oldukça da kalıcı.
  • parfüm bulutundan hoşlanmayan ben gibi tiplere birebirdir. l'occitane gül kullanan biri olarak, hem taze hem de sıcak koktuğunu özellikle belirtmeliyim.

    şekerli, pudramsı, meyveli, baharatlı parfümlerden hiç hoşlanmıyorum, çiçekli ve freş kokular favorimdir ancak, bu gül parfümünde hem tazelik hem pudralık, temizlik hem kış kokuluğu var. oldukça da kalıcı. böyle hareket ettikçe burnuma mis gibi gelmesi de ayrıca lüks bi olay. he bi de taşıması kolay. bitmeyen parfüm yapmışlar diyebiliriz bi de.

    not: kendi parfümlerimi yapmak istiyorum esanslardan falan anlayan bi yeşillendire.
  • son kullanma tarihine kadar kullanılıp bitirilmesi gereken ürün, kıyamayıp bir köşeye atmayın, saklamayın benim gibi.

    l'occitane cherry blossom'ı 2013'te almıştım. az önce ne olmuş şuna bir bakayım dedim ki, demez olaydım. tüm parfüm kokusu uçmuş gitmiş, sürülen krem ise iğrenç kokuyor. araba lastiği gibi kokuyor şu haliyle, evet lastik.

    ve ben geriye kalan bu kokusuz kremi ne yapacağımı bilmiyorum. atsam mı, başka bir kokuyla tekrar katı parfüm mü yapsam, mümkün mü, bilemiyorum. önerilere açığım.
  • kendi parfümümü yaptım. hem de büyük bir zevkle. tam olarak katı parfüm değil nemlendirici parfüm diyebiliriz.
    malzemeler
    nivea klasik krem
    bir tatlı kaşığı karbonat
    göz kararı sanırım iki tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
    bir tatlı kaşığı zeytin yağı

    esansiyel yağlar
    lavanta yağı
    nane yağı
    vanilya özü
    karanfil tozu

    evet her şey doğaçlama gelişti asla ölçü yapmadım içimden geldiği gibi. öncelikle bitmek üzere olan kavanozdaki hindistan cevizi yağını erittim sonra zeytin yağı kattım hepsi benmari eridi. sonra normalde vazelin kullanılır ama bende yoktu nivea kullandım. hepsini erittim. en son vurucu darbe yapıp karanfili ezdim ve tozunu kaba koydum. şu an dolapta donuyor. şu an bileğimde dememek için duruyor ve sürekli bileğimi kokluyorum. kendi kişisel kokumu yapmış oldum
  • bir kokusever olarak bir kaç şey paylaşayım :
    - her ne kadar vazelin ile de yapılabiliyorsa da balmumunu tercih edin. ayrıca kendine has hoş bir kokusu da var.
    - taşıyıcı yağ olarak tatlı badem yağı öneririm. taşıyıcı yağ ne kadar kaliteliyse o kadar iyi. çünkü cildinize sürmenizi sağlayan budur. yoksa esanslar yakar sürüldüğü yeri, ona dikkat edin.
    - koku kombinasyonu yaparken parfüm notaları konusuna hakim olursanız daha iyi karışımlar elde edersiniz. normalde %30 üst, %45 orta, %25 alt nota denir ama bu çok ezber bir oran. hangi koku daha fazla nüfuz etsin isterseniz ona göre yüzde tercihi yapın.
    - yine kombinasyon yaparken başta minimalist davranmanız daha iyi olur. kullandığınız parfümlerin her bir notasında bir çok esansın karışımı var ve onlar da günlerce test yapılarak elde ediliyor. siz daha basit ve uyumlu gidin. her notada en fazla bir iki karışım şimdilik iyidir. yine onları internette bulabilirsiniz, ben deneme yaptıkça burada editlerim.
    - yine bu esansiyel yağlardan yapacağınız katı (aynısı ev yapımı sıvı olanlar için de geçerli) parfümlerden aslında kalıcılık ve koku olarak uygun karışım yapmak şartıyla memnun kalacak olsanız da öyle çok pahalı ve kaliteli parfümlerin performansını beklemeyin. o tür parfümlerde kullanılan esansların bir gramı bazen yüzlerce dolar/euro edebiliyor. yine de güzel kokacaklar emin olun
  • alkolsüz parfüm arayışımın son durağı olarak katı parfümlerle tanıştım. malesef cildim alkol için fazla hassas. ilk etapta kendim yapmaya çalıştım ancak esansların kalitelisini bulamamam ve formülü istediğim kıvamda tutturamamamdan dolayı vazgeçtim ve satın alabileceğim üreticilere yöneldim. internette genelde kendi kokularını veya standart vanilya, sedir ağacı gibi kokuları satan satıcılar mevcut. benim aradığım ise orijinal parfümlerin katı parfümleri.

    bu arayışımla birlikte vita soul'u buldum. alkol içermemesi ve yüksek oranda esans kullanmaları sebebiyle tercih ettim. iyi ki de etmişim, tavsiyemdir.
hesabın var mı? giriş yap