• tasarımda, ürünün ana özelliklerini belirleme aşaması. bu özellikleri üretmek mümkün müdür değil midir tartışmasını sonradan yapılacak ayrıntılı tasarım çalışmalarına bırakmak gerekir, eğer tartışmalıysa üretilebilirlik.

    örnek bir kavramsal tasarım çalışması sonucunu bir uçak için verelim:
    kaç kişilik olacak- 4kişi (1+3)
    kaç km menzil - 1000km
    hızı ne olacak - 300 km/s
    kaç motor - 2, piston motor (manyağız)
    kuyruk tipi - klasik
    kanat tipi - alttan kanatlı

    kavramsal tasarım iş planlarındaki vazife tanımlamasına benzetilebilir: ortaya çıkmasını istediğiniz şeyi belirlersiniz, ayrıntılarla sonra boğuşursunuz.
  • "projeye hangi kalemler hangi seviyede dahil olacaktır"ın açıklaması. kavramsal tasarımı hazırlayan organizasyon, a) biz işi şu-şu adımları izleyerek şöyle yapacağız, b) süreçleri bu şekilde uyduracağız/uyarlayacağız, c) her şey sizin istediğiniz gibi olacaksa işte ancak böyle olur diyerek bir nevi proje kapsamını sunmuş olur.
  • sap implementation projelerinde en uzun zamanı alan safha olan analiz toplantılarının sonunda ortaya çıkan dökümandır.
  • sap implementation projelerinde en önemli ve üzerinde uzunca tartışılması gereken bölümdür, görüşmeler sonucu ortaya çıkan raporun ilgili kişilerden mutlaka onayı alınmalıdır yoksa ilerde başınıza iş açabilir.
  • üretilen dokümanların çeşitliliği sektörden sektöre farklılık gösterse de esas amacı, temel ve detay mühendisliğe geçilmeden önce ortaya çıkartılması istenen ürünün/fonksiyonun gerekliliklerini tanımlamak olan tasarım aşamasıdır. bilinçli ya da bilinçsiz olarak gerçekleştirdiğimiz her ürünün başlangıcında yatan fikirin tanımlanmasından başka bir şey değildir yani. fakat başlangıç aşamasında atılan her sağlam adım, sonraki aşamalara doğru girdi sağlayacağından kaybedilecek zamanı minimuma çekmek gibi bir yararı vardır.
    genel bir yol haritası olarak proje gerekliliklerinin ve amaçlarının sıralanması, fonksiyonu yerine getirecek olası tasarımların yaratılması ve bu alternatiflerin değerlendirilmesi izlenebilir. proje amacının ana gereksinimleri ve alt kırılımları yapılır, olası uygulama alternatifleri değerlendirilir ve herbirinin girdi ve çıktıları (istenmeyen fakat uygulamanın doğal sonucu olanlar da dahil) sıralanır, ardından görsel çalışmalara girilir ve potansiyel tasarımlar ortaya çıkar. böylelikle o ana kadar farkında olmadığımız uygulanabilir olmayan seçenekler elenmeye başlar vs. bütün bu aşamalar sonunda verimli bir mühendislik çalışması yapıldıysa, elimizde birkaç alternatif kalmış olur ve en iyi olan ile yola devam edilir.
    yukarıda da belirttiğimiz gibi, sağlıklı bir kavramsal dizayn aşaması sonradan akla gelebilecek seçeneklerin değerlendirmesini içerdiğinden, geride atlanmış herhangi bir unsur bırakmaz. uygun görülen alternatifin neden seçildiğine dair somut veriler ortaya koyar. gerekenden fazla mühendislik çalışması yapılmadığı için mühendislik bedellerini aşağıya çeker.
    projenin hala daha hayata geçip geçmeyeceği belli değildir. temel ve detay mühendislikten sonra ortaya çıkacak finansal analizin ardından tüm sorulara cevap bulunur.
  • sap projelerindeki önemli fazlardan biri. işler genelde şöyle yürür:

    - ihtiyaç: "kars'a gitmek"
    - sözleşme: "biz mars'a bile gideriz, kars ne ki"
    - ihtiyaç analizi: "yarım depo benzinle 2 saatte kars'a varmamız lazım"
    - kavramsal tasarım: "depoyu fullerseniz 4 saatte varırız"
    - implementasyon: "ehliyetli arkadaşlar başka projedeler"
    - test: "vites değiştirmeden kullanın"
    - cutoff: "aynı arabaya 3 şöför koymayı deneyelim, belki yetişiriz"
    - canlı kullanım: "bursa'ya vardık, ikinci faz ankara"
    - üst yönetim sunumu: "nefis bursa iskender, hem de tereyağlı, mmmm!"
    - kapanış toplantısı: "yola istanbul'dan çıkacağınız dokümanda yazmıyor, biz öyle anlamadık"
    - başarı hikayesi: "biz kars'a bile gittik, mars ne ki"
hesabın var mı? giriş yap