• bazı çevrelerce türkiye'nin yeni umudu olarak görülen, petrol kayasından elde edilen doğalgaz. türkiye rezervi de yaklaşık 9,64 milyar tona ulaşmış..

    ama olmaz ki, eğer türkiye doğalgaz ihtiyacını kendi rezervlerinden karşılarsa, o zaman rusya doğalgazda kimi kazıklayacak fahiş fiyatlarla?

    malum, rusya'dan gelen doğalgazın fiyatı 1 ekim 2011'den sonra 350 dolardan 500 dolara çıkacak... bizim doğalgazın yerini alabilecek kayagazı rezervlerimiz de uyutulmaya devam edilsin.. bor kaynakları gibi.. nasıl olsa yarın bir gün birilerine 99 yıllığına verilir..

    http://ekonomi.milliyet.com.tr/…fault.htm?ref=yahoo
    http://www.businessweek.com.tr/…?cn=176&contid=3495
  • bir dönem e-postalarda ppt. olarak dolaşan "türkiye'de ender bulunan hede madeni, höde madeni... , buna sahip çıkalım, tüm dünya bu madenin peşinde..." efsane gibi bize dayatılan birşey değildir umarım.

    bir an düşündüm de ulan ne hale geldik be. ülkemde çıkan bir maddeden bile şüphe duyar oldum.
    tebrik ediyorum kendimi...

    özetle; bu gaz çıksa da bizdeki anlaşmalarla sike sike yine rusya'dan, iran'dan gaz almaya devam eder, almadığımız gazın da parasını öderiz.
    yoksa ben rahat uyuyamam, içim rahat etmez...
    biliyorum seninde rahat etmicek, boşa yorma kendini...
  • doğalgazdan sonra dünyada enerji ihtiyacını karşılaması için şistten üretilen gaz. rusya ve iran körfezi'ndeki, doğalgaz arzı kısıtlaması tehditine karşı bir çözüm olarak bulunmuştur. amerika ve kanada'da geniş yatakları vardır.

    nerelerden çıkacağı şöyle görülebilir, türkiye'de güneydoğu anadolu'da ve trakya'da yataklarımız var.
    http://upload.wikimedia.org/…orld_shale_gas_map.png
  • obama'nin dun aksamki state of the union konusmasinda alternatif enerji kaynagi olarak en cok ustunde durdugu rezerv. (27:17 den itibaren)

    http://www.nytimes.com/…ranscript.html?ref=politics

    bilindigi gibi obama secilirken en onemli uc vaadi irak savasini sonlandirmak, ekonomiyi duzluge cikarmak ve alternatif enerji kaynaklarina yatirim yaparak, yeni yuzyilda amerika'nin ortadogu petrolune bagimliligini azaltmak ve dogayla daha barisik enerji alternatifleri uretmekti.

    gorunuse gore kaya gazi kuzey amerika'da da genis yataklari olmasi sebebi ile alternatif enerji konusunda amerikan devlet politikasi tarafindan yatirim yapilicak alan olarak belirlenmis durumda. onumuzdeki senelerde bu enerji tipine uygun teknolojinin gelistirilmesi, yatirim yapilmasi kacinilmaz gozukuyor.

    ulkemiz adina bu kayanaga sahip olmak sevindirici, bu rezervlerin buyuk kisminin guney dogu anadoluda olmasi ise dusundurucu.
  • türkiye'de var olduğu iddia edilen yaklaşık 10 milyar ton (bunun metreküp olması lazım, ton ne alaka, lng mi bu sanki?) kaya gazının tamamı çıkarılıp kullanılsa türkiye'nin ortalama 86 günlük ihtiyacını karşılar, kış ayları için bu sayı 53 güne düşer. buradan forward mail üretecek olan arkadaşlara sesleniyorum, bu bilgiler ışığında bu kadarlık bir rezerv çok da büyük ve çıkarılmaması komplo teorilerine konu olacak bir gaz değil. bunun yerine akdenizdeki doğal gaz rezervlerini konu edinseniz daha iyi olur.

    bu arada bu gazın bulunup çıkarılması maliyetini, özellikle de sahip olmadığın teknolojiyi kullanma ve yeni kuracağın tesisler için yeni boru hatları yapma maliyetlerini falan dikkate almadım farkındaysan.
  • tpao 40 yıllık doğal gaz ve petrol ihtiyacını karşılayabileceğini düşündüğü kaya gazı çıkartma konusunda shell ile anlaşma imzalamış. exxonmobil ile işbirliği yapacakmış.
    türkiye petrol jeologları derneği başkanı ismail bahtiyar "potansiyel alanlar trakya ve güneydoğu, her iki bölgede tahmin edilen yerinde şeyl ve sıkı kumtaşından yer alan rezerv 13 trilyon metreküp, teknik olarak üretilebilir miktar -abd'deki kurtarım oranları esas alındığında- 1,8 trilyon metreküp" diyor.
    türkiye'nin 2011 tüketimi yaklaşık 44 milyar metreküpmüş. var sen hesapla.

    ben ilk başta inanmamıştım ama shell ve exxonmobil olaya girdiyse o işte para vardır. ama vatandaşa kaçın kaçı düşer bilemem.
  • dünyanın, petrol ve doğalgazdan sonraki yeni umudu.

    http://enerjienstitusu.com/…u-kaya-gazi/#more-11818
  • abd'nin çatır çatır çıkardığı alternatif doğalgaz kaynağı.

    (bkz: shale gas)
  • doğalgaz piyasasını tümden değiştirebilecek bir şey. (bkz: game changer)
    abd'nin bu işe odaklanması ile doğalgaz konusunda rusya ve iran'a bağımlılık azalacak gibi görünüyor.
    sberbank analistlerinin hazırladığı rapora göre, abd ihracata başlarsa doğalgaz fiyatları 4 yılda yarıya düşebilirmiş.

    ama tabii ki biz yine en pahalı doğalgazı kullanıyor oluruz. müsterih olun.
  • shell'den sonra exxonmobil'in de diyarbakır'da aramasını yapmak istediği alternatif enerji kaynağı. abd bunun baya ekmeğini yedi, fransa'da ise şimdilik çıkarılması yasaklandı.

    türkiye'de de ciddi bir potansiyel olduğu düşünülüyor. eğer bişeyler bulurlarsa kesinlikle türkiye'nin işine yarayacaktır.

    konuyla ilgili bir haber:

    http://www.radikal.com.tr/…id=1099360&categoryid=80
hesabın var mı? giriş yap