• istanbul'un küçükçekmece ilçesine baglı bir köy. altinsehirin kuzeyinde yer alır. arnavutköy yolundan da buraya ula$mak mümkündür.
  • ankarada bir semt.
  • çoban türküsü.
  • kiptas tarafindan kucukcekmece'de 1140 konutluk yeni bir projenin yapilacagi yer. ulasim krokisine bakinca altinsehirden falanda daha uzakta, karadenize dogru, ta dagin basi gibi gozukmekte.
  • istanbul'un dışlarında kalan bir yer. geçen gün bir site reklam yapıyordu; kayabaşında diye. istanbul'a bilmem kaç kilometre uzakta inşa edilecek, havası temiz falan filan.

    büyükçekmece, küçükçekmece, avcılar ve diğerleri... köy, dağ, taş bayır, altyapı yoksunu, çamurlu, gri, kirli sitelerle dolu. sıra kayabaşına gelmiş. ben çocukken piknik yapmaya gitmiştik bir kere.şimdi kutunun içinde yaşar gibi oralarada uzayacakmış insan kalabalığı. ruhsuz ve çirkin. istanbul'un distopik köşeleri gibi bu şehrin sonlanışındaki siteler güruhu. bunca milleti nereye sığdıracaksın tabi ama orası benim ilgilendirmez. mümkünse beni içine tıkmasınlar bir gün bunların. başka bir şey istemem.
  • vahap munyar - hurriyet - 04.05.2008

    --- alinti ---
    istanbul kayabaşı’nda 4 milyar dolarlık yeni şehir kurulacak

    vahap munyar

    toki başkanı erdoğan bayraktar, istanbul’daki atatürk olimpiyat stadı yakınlarındaki kayabaşı adlı bölgede 4 milyar dolara mal olacak, 60 bin konutluk yeni bir şehir kurulacağını açıkladı.

    bayraktar, projenin 12 milyon metrekarelik alanın kendilerine ait 6.5 milyon metrekaresi üzerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

    toplu konut idaresi (toki), inşaat sektöründe, özellikle konutta yaşanan durgunluğa karşın, istanbul atatürk olimpiyat stadı’nın da bulunduğu kayabaşı bölgesinde 60 bin konuta ulaşabilecek 4 milyar dolarlık yeni bir şehir kurmak üzere hazırlıklarda son aşamaya geldi. proje 12 milyon metrekarelik alanın toki’ye ait 6.5 milyon metrekarelik bölümünde devreye girecek. toki başkanı erdoğan bayraktar, üç ay sonra ihalelerine çıkılması öngörülen projenin öncelikle orta ve alt gelir grubuna yönelik olacağını, ancak içinde lüks konutların da yer alacağını söyledi.

    11 taksim meydanı

    erdoğan bayraktar, kayabaşı’nda 11 taksim meydanı ve gezi parkı büyüklüğünde meydan ile yeşil alana yer verileceğini belirterek, şunları söyledi: "bu projede inşaat yoğunluğu mevcutlar kadar olmayacak. inşaat yoğunluğu daha düşük tutulacak. proje kapsamındaki kültür merkezi alanları 7 adet atatürk kültür merkezi’nin (akm) toplamı kadar olacak. toplam 2 bin 785 dersliğe ulaşacak ilköğretim okulları, 1287 dersliği bulacak orta öğretim okulları, 246 dersliğe ulaşacak meslek liseleri de proje kapsamında bulunacak. toplamda 2 bin 324 yatak kapasitesini bulacak sağlık kompleksleri de burada yer alacak."

    100 bin nüfuslu 14 şehir

    81 il ve 420 ilçedeki 1011 şantiyede 310 bin 410 konuta ulaştıklarını bildiren bayraktar, şu bilgileri verdi: "bu rakam 100 bin nüfuslu 14 şehir oluşturulması anlamına gelir. ürettiğimiz konutların 264 bin 437’si sosyal konut. 175 bin konut, sosyal donatıları ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasında bulunuyor."

    ayda 500 milyon ytl

    bayraktar, konut sektöründe yaşanan durgunluktan toki’nin de olumsuz etkilendiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "özellikle lüks konutların satışlarında sıkıntı var. dar gelirli konutları daha iyi gidiyor. ancak, bize kaynak yaratacak olan lüks konut satışı. bu ortamda bile müteahhitlere ayda 500 milyon ytl’lik ödeme yapıyoruz. piyasadaki durgunluktan dolayı kamu bankalarından kredi de kullanmaya başladık."

    10 milyar dolarımız var

    toki’nin bugüne kadar sattığı konutlardan dolayı vatandaşlardan toplam 7 milyar ytl alacağı bulunduğuna dikkat çeken bayraktar, şunları dile getirdi: "bizden konut alan vatandaşlarımız ödemelerini düzenli yapıyor. onun dışında elimizde 4.5-5 milyar ytl’lik satışa hazır konut stoku var. yani, aslında toki olarak elimize geçecek kaynağın büyüklüğü 10 milyar dolar dolayında bulunuyor."

    kayabaşı’nda neler olacak

    toki, istanbul kayabaşı’nda 40 bin konut yapacak.

    rezidanslarla birlikte konut sayısı 60 bini bulacak.

    11 taksim meydanı büyüklüğünde meydanı olacak.

    kültür merkezlerine ayrılan alan 7 atatürk kültür merkezi’ne eşit olacak.

    spor komplekslerinin toplamı 16 ali sami yen stadı kadar olacak.

    8 ankara adliyesi büyüklüğünde kamu hizmet binaları alanı yer alacak.

    teknik altyapı hizmetleri için 12 iski binası büyüklüğünde yer ayrılacak.
    --- alinti ---
    http://www.hurriyet.com.tr/…223.asp?gid=196&sz=5064

    isa sezen - zaman - 23.06.2008

    --- alinti ---
    toki kayabaşı'na şehir kuracak, geliriyle fakirlere konut yapacak

    son yıllarda gerçekleştirdiği sosyal konut atağıyla dikkat çeken toplu konut idaresi (toki), istanbulluların merakla beklediği kayabaşı bölgesindeki dev proje için son hazırlıklarını yapıyor.

    barındırdığı özellikler itibarıyla bir şehri andıran kayabaşı projesi kapsamında 40 bin konut inşa edilecek. hasılat paylaşımıyla yapılan konutların satışlarındaki durgunluk sebebiyle finansal açıdan sıkıntı yaşayan toki için kayabaşı önemli bir gelir kaynağı olacak. idare, bölgede üst gelir grubu için üretilecek konutlar ile ticari mekanların satışından elde edilecek gelirle farklı bölgelerde yeni konutlar yapacak. kentsel tasarım çalışmalarına son hali verilen ve toplam büyüklüğü 4 milyar dolara ulaşması beklenen proje içinde 11 taksim meydanı büyüklüğünde yeşil alan ve iki üniversite de yer alacak.

    hükümetin acil eylem planı kapsamında 2003 yılında sosyal konut atağına kalkan toki, anadolu ve büyük şehirlerde fakirler için yüz binlerce konut üretti. konut açığının hızla çoğaldığı, yoğun göç alan istanbul'da yeterince konut üretilemedi. idare, dört yılda hadımköy, pendik, halkalı, küçükçekmece, tuzla ve taşoluk bölgelerinde alt ve orta gelir grubu için yaklaşık 20 bin sosyal konut inşa etti. toki için istanbul'da en büyük sorun arsa yetersizliğiydi. etaplar halinde 5-10 bin konut üretilebilecek genişlikte arsa bulamayan idare, bahçeşehir ve başakşehir arasında yer alan kayabaşı bölgesini mercek altına aldı. hazine ve özel mülkiyet arazilerinin iç içe olduğu bölgede hazine’ye ait olan arazilerin tek parça halinde toplanması için çalışma başlatıldı. bunun için şahıslara ait araziler yine yakın bölgelerdeki hazine arazileriyle takas edildi. yaklaşık 6,5 milyon metrekare büyüklüğündeki arazi tek parça halinde toplanıp toplu konut imar alanı olarak düzenlendi. büyükşehir belediye meclisi’ne sunulan ve uzun süredir onaylanmayı bekleyen imar planı geçtiğimiz aylarda oybirliğiyle kabul edilince bölgede konut üretiminin önü açılmış oldu. kayabaşı bölgesinin kentsel tasarımı için görevlendirilen mimar hazırlıklarına son şeklini veriyor. iki ay içinde bölgedeki ilk etabın maketlerinin tamamlanıp satışa çıkılması planlanıyor. kayabaşı projesi diğerlerine göre farklı özellikleriyle dikkat çekiyor. proje kapsamında sadece sosyal konut üretilmeyecek, üst gelir grubu için lüks konutlar da inşa edilecek. projede 30 metrekarelik konutlarda yer alacak. uydukent olarak tasarlanan projede 11 adet taksim meydanı büyüklüğündeki 158 bin 700 metrekarelik alan ağaçlandırılacak. 16 ali sami yen stadı büyüklüğünde rekreasyon alanı yer alacak. ankara adliyesi’nin sekiz katı büyüklüğünde resmi kurum alanı, atatürk kültür merkezi'nin yedi katı büyüklüğünde kültürel ve halk eğitim tesisi alanı, iski genel müdürlük binasının 12 katı genişliğindeteknik yapı alanı, 2 bin 748 derslik kapasiteli ilköğretim ve kreş alanı, 1499 derslik kapasiteli ortaöğretim ve meslek lisesi alanı, 2 bin 305 yatak kapasiteli sağlık tesisi alanı yapılacak. projede ayrıca iki üniversite inşa edilecek.

    geleceğin bahçeşehir'i olarak adlandırılan kayabaşı bölgesinde yapılacak ticaret ve iş merkezleri toki'yi finansal açıdan rahatlatacak. idare ticari alanları, konut inşaatları belirli seviyeye geldikten sonra satmayı planlıyor. konut ve ticari alanların satışlarından elde edilecek gelirle kayabaşı projesinin finansmanı gerçekleştirilecek, aynı zamanda farklı bölgelerdeki konut projelerine de kaynak sağlanacak.

    dev proje çevreci özelliğe sahip olacak. toki istanbul daire başkanı niyazi özdemir'in verdiği bilgiye göre yağmur suları, binaların çatılarında sarnıçta biriktirilecek ve bu su çevre sulamada kullanılacak. güneş enerjisinden azami derecede istifade edilerek konutların ısıtılma sistemine katkı için enerji kaynağı oluşturulacak. küçük çocuklar için eski dönemdeki çocukluk oyunlarının oynanabileceği alanlar oluşturulacak.
    --- alinti ---
    http://sektoreel.zaman.com.tr/…y&link=816&bolum=103
  • zorlu şantiye hayatının sonunda gelecekte sadece meşhur manda yoğurdunu satan dükkanımsı yapılar ile aklımda kalmasını dilediğim köy. oradaki yapıların inşaası bite, insanlar yerleşe, büyüyüp gelişse, ben bu köyün inşaası için bulunan şantiyeden bir şekilde yırtsam mandalar yoğurt yahut yoğurtlar manda olsa keşke!
  • bir yanda inşaası devam toki kayabaşı konutlarının, diğer yanda hurda araç deposunun bulunduğu yer. altınşehir,güvercintepe,tahtakale, şahintepe gibi imarsız, kaçak gecekondu bölgelerinin kuzeyinde bulunan yer. kayabaşı yapılacak yol ile başakşehir'e bağlanınca bahsettiğim bölgelerle çok işi kalmayacak ve değer kazanacak bir yere benziyor. fotoğraf için buyrun:
    http://www.hotshare.net/…age/243065-1199169147.html
  • (bkz: kayaşehir)
hesabın var mı? giriş yap