175 entry daha
  • 94 dakikalık, 2017 yapımı film. 7 / 10.

    ceylan özgün özçelik'in yazıp yönettiği psikolojik gerilim filmi - aslında bence - siyasi sosyolojik gerilim filmi. ayrıca teknik açılardan da oldukça başarılı sayılabilecek bir ilk film kaygı (inflame).

    ceylan özgün özçelik'in senaryosu, diyalogları, karakter isimleri, meslekleri "noktasından virgülüne" sembolik göndermelerle dolu desek hata yapmış olmayız.

    politik meseleler, ülkemizde basın yayın üzerinde artan, artmadığı anlarda da otosansür ve işgüzarlıkla yerini "otomatik olarak bulan" bir taraflara yaranma arzusu, buna seyirci olan toplumun izlediklerinin doğru olup olmadığını bile sorgulayamaz-sorgulamaz bir hale gelmesi -içine atması-, psikolojik olarak "gerilmesi, dolması", filmin çok başarılı olarak sunduğu ve asıl dikkati çeken esas nokta kanımca.

    daha 2 hafta önce tv8'in selena gomez'ın boynundaki hac kolyesini sansürlemesi *, buğulanan kadehler, s'si ağza alınamayan sigara kelimesi, heykel sansürleme *, gölge sansürleme * gibi evrensel olarak trajikomik hadiseler artık normal medya standartları arasında türkiye'de... tüm bu sayılanları özenle kesip biçen, özgür ve özgün olamayan medya; iş siyasi, tarihi, ekonomik, sportif ya da magazin haberlerine gelince neleri nasıl yansıtabilir, tahmin etmek zor olmasa gerek...

    filme tekrar dönecek olursak; ilk 45 dakikada hikayesinin sosyal, toplumsal ve medya kısmına daha fazla odaklanan kaygı, ikinci kısımda ise tüm bu tanık oldukları arasında ana karakterin (hasret'in) içinde şiddetle artan (filmdeki toplumsal buhrandan etkilendiği yetmezmiş gibi) kendi kişisel psikolojik buhranını, aydınlanmasını yansıtmaya çalışıyor. film sosyal düzleminden kişisel düzlemine döndüğü anlarda ilk bölümdeki kadar başarılı ve etkili olamıyor, bunu da ekleyelim.

    sonuç olarak iyi yazılmış, iyi çekilmiş ve iyi oynanmış bir ilk film kaygı. algı eke gerçekten başarılı. festival filmlerinden hoşlananlar için iyi bir yerli ve milli seçenek.
225 entry daha
hesabın var mı? giriş yap