• bademe benzer ama daha küçük, daha taze ve sanki daha tatlı bir kuruyemiş. bildiğin kayısının çekirdeğinin kırılması suretiyle elde edilebildiği gibi bazı kuruyemişçilerden de temin edilebilir, ama mevsimi vardır, her zaman bulunmaz. kuru dut ile muhteşem bir ikili oluştururlar, çerezde yeni tad arayanlara..
  • bi de tabi (bkz: kayısı)
  • kuruyemiscilerde pek bulunmayan, malatya pazarlarinda bulabileceginiz, tadi oldukca guzel, pestilin arasina sarilarak tuketilince tadina doyulmayan cerez.
  • bademi alındıktan sonra ortada kalan kabukların micir olarak kullanılmasinin hem tozu hem de çamuru önlediği görülmüştür.
  • en iyi arsenik kaynaklarindan biridir, mesela kabuksuzundan yarim kilo yenmesi zehirlenmek icin iyi bir olcudur.
    bu nesneden epey bir miktar ilac sanayi icin ihrac edilir ulkemizden.
  • çocukken kabuğunun bir yanını yere sürterek deldiğimiz,daha sonra bu delikten içini boşaltarak düdük yaptığımız çekirdek,ancak bu düdüğü öyle kolay kolay herkes çalamazdı.böyle alman flütü gibi alt dudağınızın önüne koyup havayı kuvvetli bir şekilde içine üflemek gerekiyordu.çok tiz bir sesi olurdu bunların.küçükken mahalledeki tüm veletler bunların virtüözü olmuştuk ama düdük seslerinden kafaları şişen büyükler pek de memnun değillerdi bu düdük konserinden.
  • badem ile karıştırılmaması gereken, kayısıların aile veya arkadaş erbabı tarafından tüketilmesi sonucu ortaya çıkan ya da arta kalan çekirdek kısmının bir süre güneşte kurumaya bırakıldıktan sonra (maksimum bir gün, aksi taktirde acılaşmaya başlar) tek tarafı düz bir taş parçasıyla tek tek kırılması ile ulaşılan mükemmel yemiş... zamanla içinin beyazlığı kahverengiye dönüşen bademin aksine büzüşen yada yarısını ısırdığınızda kıtırt diye ses çıkaracağına yumuşak bir ısırış hissi sağlayan kayısı çekirdeği bu yönleriyle bademden ayırt edilebilir ...
  • kayisi cekisdeginin aci olanlarindan bir tanesini yerseniz agzinizdaki bu taddan kurtulmanin tek yolu daha fazla kayisi cekirdegi yemektir.
  • bademden daha ufak, daha garip bir tadı olan yemiş. bademle akraba olan kayısı* yendikten sonra çekirdeğinin kırılıp içinden çıkan şeyin kurutulmasıyla elde edilir. bademden çok daha ucuz olduğu için bademe alternatif olarak kullanıldığı da olur ki acıbadem kurabiyesini bundan yapmak benim kişisel görüşümce terbiyesizliktir, ayıptır.
  • bakınca;
    elma çekirdeğinin elmaya olan oranı kadar olsa; daha fazla kayısı yenir adlı düşünceyi akla getiren haddinden fazla gereksiz büyük bak allahın işine çekirdek.
hesabın var mı? giriş yap