• üniversitelerin iibf, sbf, hukuk fakültesi vb. bölümlerden mezun olan, çok zorlu bir sınav, mülakat ve eğitim sürecinden geçerek ataması yapılan meslek memurlarıdır.

    yönettikleri ilçenin en üst mülki idari amiridir ve ilçeyi yönetirken teoride bilmesi gerekenleri (hukuk, anayasa, siyaset bilimi, ekonomi, sosyoloji, yönetim bilimi vb.) aldığı örgün üniversite eğitimi gereği öğrenmiştir zaten. bir ilçeyi yönetebilmek için bu bilgiler, en iyiyi seçebilmek için bu zorlu sınav süreci olması gerekendir, normaldir.
    ancak bu normal durum, ili yada ülkeyi yönetmek sözkonusu olunca enteresan bir hal alır; şöyle ki, ili yöneten valilerin ortaokul mezunu olması, milletvekillerinin ve bakan yardımcılarının ilkokul mezunu, bakan ve başbakanların lise mezunu olması yeterlidir ve hiçbirinin bilgilerinin sınanacağı herhangi sınava girmesi gerekmez.

    yani özetle; eğitimle, sınavla vs. kendini kanıtlayamayan kaymakam olamıyor, ama başka herşey olabiliyor.. ne diyim, çok ilginç bir ülkem var ..
  • yoksul anadolu'nun yoksul kasabalarinda kaymakamlik yapmanin kutsalligina deginirken ve mülkiye'deki öğrencilerini bu yolda yüreklendirmek üzere bahri savci'nın bir benzetmesi:

    "...yarin tayin olup gideceginiz bir kazada, bir kahvenin önünden geçerken, içerdekilerin tümü ayaga kalkip, '...devlet geçiyor' diyerek sizi selamlayacaklar. 23 yasinda bir genç, hangi meslekte bu itibari görür ki ?"
  • tanim
    kaymakam, ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, hukumeti ilçede temsil eden, ilçenin en yetkili kamu görevlisidir.

    görevler
    kaymakam görevlerini bağlı olduğu ildeki valinin denetimi altında yürütür.
    başlıca görevleri şunlardır:
    - ilçede yasaların uygulanmasını sağlar,
    - valinin emirlerini uygular,
    - ilçedeki çeşitli kamu kurumlarının çalışmaları arasında eşgüdümü sağlar,
    - halkın şikayetlerini dinler, ihtiyaçlarını saptar ve giderilmesi için gerekli önlemleri alır,
    - törenlere başkanlık eder, resmi ziyaretleri kabul eder.

    mesleğin gerektirdiği özellikler
    kaymakam olmak isteyenlerin;
    · üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
    · sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı,
    · başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini başkalarına söz ve yazı ile aktarabilen,
    · insanlarla iyi iletişim kurabilen, insanları anlayabilen,
    · yeniliklere açık, yaratıcı,
    · işleri planlayabilen ve uygulamayı izleyebilen, yönetici özelliklerine sahip
    kimseler olmaları gerekir.

    çalişma ortami ve koşullari
    kaymakam, içişleri bakanlığına bağlı olarak ilçedeki kaymakamlık binasında görev yapar. çalışma saatleri genellikle düzenlidir. çalışırken vatandaşlarla, valilerle, emrindeki memurlarla, üst düzey askeri yöneticilerle etkileşim halindedir. zaman zaman seyahat etmesi gerekir. kaymakam bir ilçede belli bir süre çalıştıktan sonra başka bir ilçeye atanır.

    çalişma alanlari ve iş bulma olanaklari
    kaymakamlar içişleri bakanlığına bağlı olarak ilçelerde görev alırlar.

    meslek eğitiminin verildiği yerler
    mesleğim ön eğitimi üniversitelerin iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler, siyasal bilgiler, hukuk fakültelerinde verilmektedir.

    yukarıdaki fakültelerden mezun olanlar ösym tarafından yapılan kamu personel seçme sınavında (kpss) başarılı olmaları durumunda içişleri bakanlığınca yapılacak kaymakamlık sınavına girebilirler.

    meslek eğitimine giriş koşullari

    mesleğin ön eğitimine girebilmek için,
    - lise veya dengi okul mezunu olmak,
    - öğrenci seçme sınavı’nda (öss) “iktisat”, “ekonomi”, “işletme”, “maliye”, “çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler”, “uluslararası ilişkiler”, “kamu yönetimi”, “siyaset bilimi”, “siyaset bilimi ve kamu yönetimi”, “siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler” veya “hukuk” lisans programları için yeterli “eşit ağırlık (ea)” puan almak,
    - öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi (ösym) tercih bildirim formunda “iktisat”, “ekonomi”, “işletme”, “maliye”, “çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler”, “uluslararası ilişkiler”, “kamu yönetimi”, “siyaset bilimi”, “siyaset bilimi ve kamu yönetimi”, “siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler” veya “hukuk” lisans programları ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.

    bu lisans programlarını bitirenler doğrudan kaymakam olamamaktadırlar. kaymakamlık mesleğine girebilmek için öncelikle öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi tarafından yapılan kamu personel seçme sınavı’nı (kpss) kazanmak gerekmektedir. daha sonra içişleri bakanlığı tarafından ayrıca bir yarışma sınavı yapılmaktadır.

    eğitimin süresi ve içeriği
    - temel eğitimde; siyaset bilimine giriş, siyasal düşünceler tarihi, siyasal politikaya giriş, çevre sorunları, türkiye'nin toplumsal yapısı, mahalli idareler, kamu personeli yönetimi, kentleşme ve konut politikası, ekonomi, işletme, maliye ve hukuk dersleri verilmektedir.
    - üç yıllık staj devresinde; il merkez stajı, kaymakam refikliği stajı, mülkiye müfettişi refakatinde teftiş stajı, bakanlık merkez stajı, bilgileri artırılmak ve uygulamaları yeniden öğrenmek üzere yurtdışı stajı, kaymakam vekilliği stajı yaparak kaymakamlık kursuna katılırlar.

    meslekte ilerleme
    içişleri bakanlığı’nın kaymakamlık sınavını kazanan kaymakam adayları, valilik emrine atanırlar, staj bitiminde hazırlayacakları kaymakamlık tezinin vali tarafından uygun görülmesinden sonra girdikleri sınavı başaran adaylar, 5’inci sınıf bir ilçeye kaymakam olarak atanırlar. üç yıl bu ilçede çalıştıktan sonra "mahrumiyet bölgesi" diye nitelenen 6’ncı sınıf bir ilçede iki yıl çalışırlar, sonra 4’üncü sınıf bir ilçeye kaymakam olarak veya bir ile vali yardımcısı olarak atanırlar. sonraki yıllarda 3’üncü, 2’nci ve 1’inci sınıf ilçelerde kaymakam olarak veya illerde vali yardımcılığına atanarak mesleklerine devam ederler. ayrıca, valilik görevine bakanlar kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onayı ile geçebilirler.
    benzer meslekler: müfettişlik, üst düzey yöneticilik.

    burs, kredi ve ücret durumu

    adaylık döneminde atandığı kadro ve dereceden maaş almaktadırlar. göreve ilk başlayan bir kaymakam adayının ücreti yaklaşık olarak asgari ücretin 3 katı kadardır. kaymakamlar, özel hizmet tazminatı, işgüçlüğü zammı, temsil giderleri adı altında çeşitli tazminatlar da alırlar.

    daha ayrintili bilgi için başvurulabilecek yerler

    - ilgili eğitim kurumları,
    - türkiye iş kurumu genel müdürlüğü ankara meslek danışma merkezi,
    - bünyesinde meslek danışma merkezi bulunan türkiye iş kurumu il müdürlükleri.
  • aslı kaim-makam'dır; oradaki kaim, kayınpeder, kayınvalide ve sair "kayın"larda da görülür.
  • yazılı sınav da türkiye 2.si de olsanız mülakatta torpiliniz yoksa koltuğuna oturamayacağınız makamdır.

    kaynak:kardeşim.
  • çok ilginç bir yönetici :) valiye valim diyosun başkana başkanım müdüre müdürüm falan deniyor da kaymakama ne diyecez ya. adama bugün nasıl hitap edeceğimi bilemedim aynen kaymakamım falan dedim konuşurken gülmemek için kendimi zor tuttum ya. umarım doğru hitap etmişimdir. kaymakamım!
  • eski idari sistemde vilayet'e vali bakarmış. zaten vilayet hem il hem de "valilik" anlamına gelir.
    aynı sistemde kazalara da kadılar bakarmış.
    bugün ilçe kelimesiyle ikame ettiğimiz kaza yargı demektir. kadı da yargıç demektir.
    1862 idare reformundan sonra bu göreve kaim-i makamlar getirilmiştir. yani yedek valiler. böylelikle din ve devlet işleri de idarenin bir organı yönünden ayrılmıştır. bir diğer bakış açısına göre yargı ile yürütmenin ayrıldığı da düşünülebilir.
    tabi şu da var (bkz: sancak beyi)*
  • (bkz: kaim-i makam)
    (bkz: kaim)
    (bkz: makam)

    fransızca ve ingilizcedeki "lieutenant"ın hık demiş ve burnundan düşmüş olabilir ama kim kimin burnundan düşmüş belli değil. hepsi raslantı da olabilir.

    http://www.nisanyan.com/…rch.asp?w=kaymakam&x=0&y=0
    (bkz: #4523562)
    (bkz: #617916)
  • ilçe yönetiminin başı olup, görevlerini valilerin gözetim ve denetimi altında yapar. kaymakam bir meslek memurudur ve ortak kararname ile atanır.
  • alın size son drece bilimsel bir tanım:5442 sayılı il idaresi kanununa göre hükümetin temsilcisi olarak ilçeyi yöneten .maiyet memuru olarak görave başlayan kişiler
hesabın var mı? giriş yap