• yılbaşı akşamları kullanılan ve bu nedenle 31 aralığın yaklaşmasıyla sokaklarda satılan, üfleyince boru şeklini alan, normalde kıvrık duran kağıttan nesne.*
  • gereksiz icatlardan en büyüğü. gürültü çıksın diye icat edilmiş olması hayrete sürükleyicidir. kolundan çevirdiğinizde tahta çarkların sayesinde "tatatatataaatatatatatattataatataaa" şeklinde çok melodik bir ses çıkarır.
  • modern müzikte senfonik orkestralarda kullanılması için olanları da mevcut olan, perkusyon grubuna giren bir nevi müzik enstrumanı...
  • tanju gürsu ve ajda pekkan'in basrollerini paylastigi 1964 yilindan cevrilen bir film. filmden ufak bir bölüm cem karaca & apaslar'in sans cocugu isimli sarkisi esliginde http://www.youtube.com/watch?v=jwlinoqq5uk adresinde seyredilebilir.

    not: sarki görüntüye sonradan eklenmistir.
  • çocukların eline geçtiğinde cinnet geçirtici hale dönüşen zırva. anlamlı işlerde kullanmak bir yana manyakça düzenli çeviren çocukların beyninin sulandığı, yetişkinlerin cinnet geçirip çocuklarını kestitkeri gözlemlenmiştir. bu yüzden lisans ile satışa sunulmuştur çoğu ülkede. yasa dışı satışlar da polis yakalar.
  • hey yavrum hey! nerde bizim kaynana zırıltısı nerde vuvuzela. gün itibariyle tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır. artık devir değişti, e tabi çelik çomak da değişti.
  • burada kaynana zırıltısı ile kaynana dili karıştırılmış.
    kaynana zırıltısı tahtadan yapılma olup sapından çevirilerek ses çıkartan bir alettir.
    kaynana dili ise düdük gibi olup üflendiğinde önündeki jelatinin uzayarak ötmesini sağlayan bir şeydir.
    (bkz: kaynana dili)
  • vuvuzela kadar çekilmezdir.

    evlerden ırak!
  • bir sopa üzerinde çevrilince dönen bir dişli çarkın tahta dile vurmasıyla monoton, ancak gürültülü ses çıkarak mekanik alet.
    küçük boydakilerle çocuklar oynarken, büyük boydakiler ortodoks kilise ve manastırlarında paskalya'dan önceki haftada kullanılmış, hollanda'da çöp arabalarının sinyali olmuş, avrupa'da olduğu gibi türkiye'de de eskiden futbol maçlarında yer almıştır.

    müzikteyse r. strauss, till eulenspiegel'in neşeli maceraları'nda ve don quixote'de (don kişot) senfoni operasında yer almıştır. almanya'da rassel, fransa'da hochet, orta asya'da çangar gibi adlar verilen, çerçeveli, muhafazalı, ses kutusu olarak su kabağı, metal, pişmiş toprak vs. kullanılan ve yine döndürülerek çalınan, eski çağlarda büyücülükte de önem kazanan şekilleri de vardır.
hesabın var mı? giriş yap