• 1. kedi maması alın
    2. kedi alın
    3. mamayı kedinin yiyebileceği bir şekilde bir yere bırakın
  • sabır , sabır ve yine sabır.
  • iyi bir veteriner bulun. aşı takvimlerini geciktirmeyin. eğer ev bulamayacaksanız yavrulatmayın, kısırlaştırın. evde açıkta sıvı temizleme malzemeleri bırakmayın. kuru mamaya alıştırın. haftada 2 kereden fazla ıslak mama vermeyin eğer özel bir sebepten doktor önermiyorsa. suyunu sürekli temiz tutun, her gün yenileyin ve mümkünse soğuk su koyun ya da evden çıkarken su kabına 2-3 parça buz koyun. bu daha çok su içmelerine böylece sık görülen böbrek sorunlarının gözükmemesini sağlar. kedi yalnızlığı sever diye rahat davranıp hayvanı bütün gün izole etmeyin. sosyal hayvanlardır ve sizin ilginize de muhtaçlardır. kısa bir tatile giderken maksimum 4 gün kediyi evde yalnız bırakabilirsiniz. ancak kedinizin bir yaşını geçmiş olması gerekir bunun için. ama yine de bir komşunuza, yakın bir arkadaşınıza anahtarınızı verin. kontrol etsin. sağlam bir kedi taşıma kutusu alın. gene aynı şekilde sağlam bir kedi tuvaleti. tuvalet alışkanlığını kazanmasını sağlayın. zaten hemen öğreniyorlar. kedi kumunu ya çok bol koyup sadece kaka, çiş yaptığı zaman oluşan toparlakları atarak temizleyin ya da az koyarak hepsini her gün atın. girmesini istemediğiniz odalar olabilir ama kedi için bunu öğrenmek zordur.kapıları kapalı tutma alışkanlığı edinin. ve kedinizi çok sevin. bir kedi ortalama olarak 12 14 sene arası yaşar. 20 seneyi bulanlar da vardır. sokağa atacaksanız yapmayın.
  • bir sure sonra bagimlisi olacaginizi unutmayin.
  • kedi alın ama sokaktan.
  • sekiz yıldır üç kedi büyüklüğündeki bir tombalak ile içli dişlı olmak dışında, cam önü yancılarını da yalnız bırakmayan biri olarak katkıda bulunacağım tavsiyelerdir. şöyle ki;

    cins ve tüy yapısı ayirdetmeksizin, acıtmayacak ve hava durumuna göre nemli de olabilecek bir tarakla taranmak,

    yuttuğu tüyleri kusmadan, kaka olarak da çıkarabilmesi açısından mamasına ilave edilebilecek düşük miktardaki zeytinyağı,

    incitmemek kaydı ile kulak içi temizligi,

    karnı ağrıdığında sarılabileceği bir tutam çimen dolu saksı,

    ve kendisini oyun aracından çok, duygusal bir yoldaş olarak görecek bir sahip, kedilerinize çok iyi gelecektir.
  • 1. çizgi filmlerde gördüğünüz, oradan şuradan duyduklarınızı unutun, ciddi bir kaynaktan tekrar kediler hakkında okuyun. örnek: "kedi süt içer" klişesi. - içmesine içer, sevmesine sever, lakin ıshal da yapar süt kedide. hastaysa, üstelik sokaktan aldıysanız, dehidrasyon, yani vucutta sıvı kaybı yaşıyor olabilir. sütü verip onu öldürebilirsiniz. ara sıra az verin, sorun değil, ama yetişkin kediyi sütle beslemeyin.
    2. zorlamayın. bu artık sizin eviniz değil. kedinin evidir. siz de orada kiracısınız. yani kedi istediği zaman yanınıza gelir, istediği zaman kendini sevdirir.
    3. kediyle bol bol konuşun. yakında sizi ne kadar iyi anlıyor şaşırırsınız.
    4. çağırdınız da gelmedi mi? kedi anlamadı değil, sadece sen kim oluyorsun da her istediğinde ayağına gelsin?
    5. bir tanıdık veterinar bulun. yani sabit, aile hekiminiz olsun. aşıları vesaire kaçırmayın, zamanında yaptırın.
    6. kedinizi tanıyın. ne sevdiğini sorun. maması eyvallah da, tatlı da olacak. bazılar cips sever, bazılar çikolata sever. öyle garip garip zevkleri olur onlarda. öğrenin. mutlu kedi = mutlu insan.
    7. kedi özgür bir hayvan, gezer-tozar. ama sevgiye her canlı gibi muhtaç, sevmiyorsanız ayrılın bence, boşuna kediyi oyalamayın.
    8. köpek belgeselleri-filmleri izlemeyin, dünyada bolca kedi konulu film var zaten.
    9. uyuyorsa uyuyor, rahatsız etmeyin. kedi kedi olsa da insandır.
    10. takıldığınız bir mevzu olursa, nick'te "kedi" geçen yazarlara başvurun. hep yardımcı oluruz.
    (bkz: ankarakarakedisi)
    (bkz: yashar kedioglu)
    (bkz: mutlusismankedi2015)
    (bkz: *kedi*)
  • 1.kediler karakter sahibi canlılardır."ama arkadaşın kedisi çok dost canlısı" şeklinde özenip aldığınız kediniz dünyanın en kubuz, * huysuz kedisi çıkabilir. hem ona hem kendinize bir alışma süresi verin,kediniz sizle yaşamayı öğrenecektir ama değişmeyecektir bunu bilerek alışmaya çalışın, eğer anlaşamayacağınızı hissediyorsanız yol yakınken geri dönün. bu süre zarfında kediyi kısırlaştırmayın ve lütfen tırnaklarını kesmeyin. eve alıp daha sonra sokağa attığınız o kediler tırnaksız kendilerini koruyamazlar.**

    2.ilk etapta size fiyat performans açısından en uygun görünecek olan kuru mamalar. ucuz olması, depolanma kolaylığı ve sert olduklarından kedilerin dişlerini kısmen temizliyor oluşları bu mamaların avantajı. ama bu mamaların çok tuzlu olduğunu ve kedinizin böbreklerinde ilerleyen yıllarda hasara sebebiyet verebileceğini unutmayın.
    o yüzden benim tavsiyem, yediğiniz şeylerden tadımlık da olsa (peynir, zeytin, haşlanmış ya da sahanda pişirilmiş yumurta, makarna, taze fasülye, etli yemekler, kek ve hatta kıymalı börek gibi şeyleri) kedinizle paylaşmaktan çekinmeyin. her kedinin damak zevki farklı olduğu için illa seveceği bir şey çıkacaktır..**

    3.yemek kapları kolay yıkanabilir hatta makinaya atılabilir olsun. kediniz için de bir kaşık,çatal (misal oje ile işaretlenmiş) ve bulaşık süngeri ayırırsanız temizlik kolaylaşır. et, tavuk paketlerinin plastik kapları da yemek kabı olabilir ama çok çok iyi yıkamanız şartıyla.

    4.kediler tuvalet eğitimi vermesi en kolay canlılardır. cafcaflı kedi tuvaleti kutusu almak yerine dörtgen bir leğene kum koyarak bu işi halledebilirsiniz. misal 2.kedim, kokulardan çok etkilendiği ve çişini yaptığı yere kakasını yapmaktan hiç haz etmediği için kendi kendine bir yol buldu. çişini lavaboya yapıyor. kum sevmediği için gazete kağıdı ve gazeteden konfetiyle doldurduğumuz kabına da kakasını yapıyor ve gelip bize miyavlıyor. biz de gazeteyi atıp başka bir gazete koyuyoruz. lavabosunu cifliyoruz. kısaca kumla uğraşmıyoruz. böyle bir alternatifiniz olduğunu unutmayın. bildiğiniz klozete çıkıp tuvalete yapan kediler de var. alıştırabiliyorsanız evinizin kullanılmayan wcsini kedinize ayırabilirsiniz diye düşünüyorum.

    5.yemek ve suyu mutfakta tutmak mantıklı ama evden birden fazla kedi varsa ya da ev büyükse ya da kedi çok küçükse küçük kaplarda 1-2 yerde daha su tutmak çok faydalı.şayet kendiniz su içerken ona da su koyma alışkanlığı kazanırsanız kediniz her daim taze suya ulaşır diye düşünüyorum.

    6. yavru kediler, özellikle annesiz olanlar nasıl desem, görgüsüz olurlar. eğer imkanınız varsa kardeş şeklinde kedi edinin. imkanınız yoksa; süt dişleri kaşındığı için sizi ısıracaktır. yapabileceğiniz en güzel ceza ağlama sesi yapıp oyunu bırakmak olsun. görgüsüz oldukları için oyun adabı ve ısırmanın şiddetini bilemeyeceklerdir.eğer vurur ya da elinizi birden çekerseniz bunun oyunun bir parçası olduğu yanılgısına kapılabilirler.aynı şekilde çıplak el, çıplak ayak, çorap, eldiven ve yatak örtüsüyle oyuna alıştırmayın derim.

    7. tuvalet kağıdı kullanma alışkanlıkları olmadıkları için kıçlarını yere sürerek temizlemeye çalışan kediler biliyorum, eğer süremiyorsa da kıçını yalamak zorunda kalıyor. bu kedilerin pek sevdiği bir şey değil, yalama sonrası midesi bulandığı için kusmak isteyecektir. etrafta kedi çimi bulundurmanızı öneririm. biz gazete kullandığımız için kedim poposunu oraya sürerek önden zaten temizliyor ama şu sapıkça yalanmanın önüne geçemedik.o yüzden çim ve kusmuk hayatımızın bir parçası diyebilirim. sokakta ise kusan kedi görmediğimden bunun ev kedilerine mahsus bir çıkmaz olduğunu düşünüyorum.

    8.kedinizi arabaya alıştırın.çantayla ya da çantasız yolculuk yapabilirse vet'e giderken rahat edersiniz diye düşünüyorum. şayet biz 2.yi alıştırmadığımız için her sokağa çıkışımız bir kıyamet.

    9.kedinizin bir "yeri", bir de kendine ait yastık ve örtüsü olsun. her ne kadar ev benim yatak benim * dese de beraber yatmak istemeyeceğiniz anlar olacaktır.
    * *
  • son kullanma tarihinin gecip gecmediginden ya da kalitesinden emin olamadiginiz, "yesem dokanir mi ki?" diye tereddut ettiginiz sut, et, peynir, konserve misir gibi gida urunlerini once kedinize koklatin. o afiyetle yemeye baslarsa siz de guvenle tuketebilirsiniz. yok kokladiktan sonra "benimle dalga mi geciyorsun?" bakisi atip, kicini donup giderse o yiyecegi imha edebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap