• oncelikle sakin olun.
    kedi dogadaki diger milyarlarca canli gibi kendi kendine bu isi halledebilecek yetiye sahiptir. eger ciddi derecede tibbi bir sikinti yoksa kontrolu elinize almak yerine ona birakin. ciddi bir sorun varsa da kesinlikle siz mudahil olmayin, veterinere goturun.
    doguma saatler kala yerinde duramayacak, sizi devamli pesinde kosturacaktir, hic kendisinden beklenyen sekilde miyavlayip sahibine biseyler gostermek isteyen kopek gibi sizi bi yerlere yonlendirecektir hatta endiselendirecektir ancak o isini o kadar iyi biliyordur ki onun icin yastiklar ve battaniyelerle hazirladiginiz yerin konumunu bir kac haftalik sicaklik durumunu, onu, bunu hesaplayip orayi begenmese dahi; evin en guzel, en sicak, en iyi yatagini bulup yavrularini orada dunyaya getirecektir.
    sizin asil isiniz dogumdan sonra baslar cunku cok yorulmustur ve yavrularinin basindan bir an olsun kalkmak istemeyecektir. onu rahatsiz etmeden, uygun bir yakinliga devamli taze su, sut, yumurta sarisi, mamasi vb bilimum enerji dolu yiyecegi temin etmeniz onun icin yapabilecegniz en iyi seydir.
  • dün gece muhteşem bir sürpriz yaşadık. meğer bizim misafir dostumuz ayla hamileymiş. ne sahibinin haberi var ne de bizim. oldukça iri yarı kilolu bir kedi diye bakıyorduk hayvana. çok yemek yemesini de iştahına bağlıyorduk.

    eve girer girmez bacaklarımızın arasında dolaşmaya başladı. iki sevdim okşadım, bıraktım. sonra daha önce duymadigim bir ses çıkardı;" eyvah" dedim "kızgınlık dönemine girdi." ilgilenmem gereken acil bir iş olduğu için kalkıp gidemedim yanına. biraz sonra yeğenim koşarak yanıma gelip ayla'nın tuhaf sesler çıkardığını, bir yerlerinden su aktığını, garip davrandığını söyledi. fırladım yerimden. gittim ki ayla resmen doğuma giren anne modunda. inanamıyorum çünkü ev kedisi, sahibi de bırakırken birşey dememiş, inanmak da istemiyorum tabi o da var. hemen sarıldım telefona ve aradım insanını:

    -x sana bir soru soracağım ama çok saçma gelebilir.
    -olur mu sor lütfen.
    - ayla hamile olabilir mi?
    - olabilir; çünkü bir kez arkadaşımın erkek kedisi ile aynı yerde zaman geçirdiler; ama veterinere götürdüm bana birşey yok dedi.
    - varmış x ve şuan doğum başladı!
    -....panik panik panik sesleri!!
    -kapatiyorum, haber veririm.

    hemen veterineri aradım can havli ile. şehir dışındaymış ve sanki ben 100 kez kedi doğumuna şahit olmuşum gibi gayet rahat bir şekilde yapılması gerekenleri anlattı:

    - ne yapacağım ne yapacağım ya birşey olursa?
    -...... anlatıyor.... sonra da ekliyor;"baktınız tersten geliyor bebek, ayaklarından tutup çekin."
    - ×××iyi akşamlar sagolun.×××

    bulunduğum şehrin hayvan hastanesinin telefonlarına ulaşmaya çalışıyorum. hepsi mi kapalı ya da kullanım dışı olur. veteriner bir tanıdığımız var, tatilde.

    kaldık mı başbaşa. hemen yer yapıyorum rahat etmesi için. kumunu , suyunu, mamasını getiriyorum yakınına. hemen atlıyor onun için hazırladığım yatağa. nefes alış verişi inanılmaz sık. ağzı hep açık. rahat değil, sık sık pozisyon değiştiriyor. yeğenimle birlikte başındayız. oksuyoruz, hep olumlu şeylerden bahsediyoruz. dedim ki:" galiba yalnız bırakmalıyız, ışığı kapatıp çıkalım." çıktık odadan hemen ayaklanıp pesimize düştü. birşeyler anlatıyor. geri dönüp aynı pozisyonu aldık. yeğenimi başına bırakıp balkona çıktım. başladım kedi doğum araştırmasına netten. videolar izledim, yorumlar okudum. baya bir bilgi ile dolduktan sonra yeğenimin yanına gittim.

    ev kedileri doğum esnasında yalnız olmaktan korktukları için güvendikleri bir insanın yanında durmasını istiyorlar. o yüzden bizi bırakmıyormuş. sokak kedileri ise tam tersi, insansız bir alan seçiyorlar doğum için.

    yeğenimi bir hasta bakıcı,bir acil servis doktoru modunda bilgilendirdim küçük bir seminer vererek. ara ara uğradım yanlarına, durumunu bana sürekli rapor etti. derken bir mesaj:"kanama başladı."

    heyecan ve korkudan panik haldeyim ama çaktırmıyorum. en büyük korkum ayla ya birşey olması, doğumda komplikasyon gelişmesi. hiç kimse yok bana yardım edecek. yavrular zaten annesiz yaşamakta çok çok zorlanıyorlar.

    doğum başlar başlamaz kendini yatağın altındaki çamaşır sepetinin içine attı ve doğumunu bize göstermedi. yere uzanıp dinliyorum sesleri. bir iki can hıraş miyavlama, bol bol yalama sesi ve sonra içime sular serpen o minik miyav sesleri. büyük bir ohhh cekiyorum..

    1 saat sürüyor iki yavruyu doğurması. rahatsız etmemek için bakmıyoruz hiç. biraz sonra yavru kedinin çok yoğun miyavladığıni duyuyorum, birşey oldu diyip korkuyla açıyorum üstlerini. ayla biraz kızıyor ama hala bebeklerini yalıyor.iki ıslak dünya güzeli. biri gayet cevval meme aramaya başlamış bile, bağırıp duran da hiç derman yok. elimle alıp ayla' nin altına koyuyorum, ona yaklaştırıyorum. yok.. ölecek diye düşünüyorum. genellikle ilk kez doğum yapan anne kediler, tecrübe eksikliğinden yavrularının bir iki tanesini kaybedebiliyor; çünkü üzerine düşen çok iş var.

    zar ile doğan yavrunun nefes alması için zarı yırtmasi ve ağzını burnunu hemen yalayıp mukoza varsa temizlemesi gerekiyor. bunu hemen yapmalı yoksa yavru nefes alamadığı için ölüyor. bunu yaptıktan sonra hemen göbek bağını yalayıp koparması ve yemesi lazım. o bağ anne için vitamin deposu ve eşi de yemeli.tabi tüm bunları yaparken o canım annenin doğum sancıları, acıları, kanamaları devam ediyor. şu gücün güzelliğine bakın.

    ayla hepsini yapmış ama yavru iyi durumda değil. çok uğraşıyorum; ama bir yol alamıyorum. bekliyoruz başında. çünkü doğum bitmiş gibi görünse de yeniden başlayabilir. kediler çoğu zaman ilk iki yavruyu peşpeşe doğurup diğer yavruları da saatler sonra doğurabiliyor hatta doğum bitti nasılsa diyip rehavete kapılan anne kediler, diğer yavruları başka yerlerde doğurup unutabiliyorlar.

    bekliyoruz. doğum yok gibi. yavru içinde yapacak birşey yok. 1 saat dinlenme uykusu uyuyup tekrar dönüyorum canların yanına. yavruyu kurutmuş iyice, şimdi de meme tutamıyor. saatlerce memeyi tutup emsin diye uğraşıyorum. çok ağlıyor. o ağladıkça anne panik oluyor. diğer yavru bulmuş bir meme afiyetle içiyor sütünü.

    gel git derken yavru emmeyi öğreniyor. ayla yemek yemeye başlıyor, su içiyor. hatta ayağa kalkıp hiç doğum yapmamışçasına dolaşıp duruyor evde. bebeklerini emzirip yine geziyor. bu arada doğum yapan kediye sahanda yumurta yapıp yedirmek çok faydalıdır. kuvvet verir.

    kediler çok güçlü canlılar. doğuma bir hafta kala nerede doğuracaklarının tam bir planını yapıyorlar kafalarında.genelde sessiz sakin, karanlık kuytu, rüzgârın olmadığı tenha yerleri seçiyorlar. ilk 1 ay asla yavrularını bırakıp da gitmiyorlar. sokak kedileri doğumdan sonra bir deri bir kemik kalıyor ya bundanmış o. canlarım benim, kendileri açlıktan ölüyorlar ama yavrularını emzirmeye devam edip asla bırakmıyorlar.

    doğum yaptığını memelerinin sarkıklığından anlayabildiginiz kedilere lütfen yemek ve su vererek yardımcı olun. çok muhtaçlar o dönemde.

    sonuç olarak; beni benden alan, korku, kaygı, heyecan, panik ile geçen uzun saatler sonrasında seyretmeye doyamadığım bir şahaser çıkıyor ortaya.

    garson modunda ayla ya yemek servisi yapıp duruyorum. ha bire yavruları okşuyorum. ayla yi öpüyorum. içim gidiyor. çok güzeller. patileri öpülesi canım sokak kedileri, siz nasıl atlatıyorsunuz bu zor süreci tek başınıza,aç bi aç diye sormadan duramıyorum.kafamin içinde dönüp duruyor bu cümle.

    tanım: çok kutsal bir olaya şahit olmaktır. her zaman nasip olmaz. olduğu zaman kıymeti bilinmelidir.
  • normalde kediler kuytu bir köşede gözlerden uzak doğurmak isterken , ev kedileri kendilerini güvende hissettikleri için sahibinden yardım istiyor. ilk kedim 3 yaşında ilk doğumu başladığında ben yanından kalktığımda miyavlıyordu. ben oturunca susup sancısını çekiyordu.ancak kese görünmesine rağmen 2 saatte doğum yapamadı, veterinerde serum ve sancı desteğıne rağmen doğum yapamayınca sezaryanla doğum yaptı ve o sırada kısırlaştırıldı. sonra yavrularımızı kısırlaştırmak için bir yaşına girmesini beklerken 7 aylıkken hamile kaldı minnoşum ve doğumunda çok endişeliydik çok küçük olduğu için. kendine ve yavrulara bişey olacak diye çok korktuk, ancak çok şükür herşey yolunda gitti. ters gelen yavru bile olmasına rağmen doğurdu minnoşum.doğum videosu için tıklayın :)
  • zor olsa da kerataların hızlı ve sağlıklı büyümelerine şahit olmak sevindirir
  • puro üzerine puro içiriyor insana. envai çeşit cihazdır sistemdir kurdum tamir ettim lâkin bu bambaşka bir şeymiş.
  • bilmeyenlere ve öğrenmek isteyenlere tavsiyelerim olsun.

    dişi kediler sahibi kim olursa olsun doğum zamanı geldiğinde evin en yaşlı kadınına sığınır. minik, acısız ısırıklarla sizi ebesi olmaya çağırır. bu durumda yapacağınız bir şey yok. sadece başını okşayarak rahatlatmaya çalışın, yeter.

    genelde bir anda bütün yavrularını doğurmaz kediler. bir tane doğurur, bir tur atar. gelir ikincisini doğurur. sonra aynı şekilde 3. ve varsa 4. yavrusunu. yavruyu size emanet edip gidiyorsa güvendiğindendir. bu durumda plasentanın yavrunun yüzünü sarmadığından emin olun. aksi takdirde yavru boğularak ölür. genelde anne kediler ısırarak göbek bağını koparırlar. yalayarak plasentayı da temizlerler. ender olsa da bazen bunu yaptığını zannedip yavrunun yanından ayrılırlar. bu durumda devreye sizin girmeniz gerekebilir. iğrenmeyip narin bir şekilde yavrunun yüzünü temizlemelisiniz.

    anne kedi doğum yaklaştıkça evin içinde kendine bir doğum yeri bakmaya başlar. bunu dikkate alarak hayvanın rahatça doğum yapacağı bir ortam ayarlayın da yorulmasın. ayarladığınız bu yerin ulaşımını her daim serbest bırakın. hayvan dilediği zaman girebilsin.

    tesadüf mü bilmiyorum ama katıldığım 3 doğumda gece yarısına doğru oldu. gündüz doğurmuyorlar galiba. bu yüzden bu günlerde erken yatsanız bile tavşan uykusunda kalın.

    hayvanla ilişkiniz ne kadar mükemmel olursa olsun bazen doğumu tek başına yapmak ister. eğer doğum yapacağı yere giriyor, doğum yapmadan sürekli yatıp kalkıyorsa devreye girin. doğum odası genelde bir dolap içi olur. bu durumda dolabın kapağını onun girip çıkacağı minimum bir boşluk kalana dek kapatın. ama karanlık olsun.

    bu arada doğum yerini de sizin de müdehale edebileceğiniz yerler olmasına dikkat edin. bunun için elbise dolapları, gardroplar çok uygun. yatağın altı, herhangi bir eşyanın arkası hep riskli yerlerdir. anneyi buraları tercih etmemesi için yönlendirin. merak etmeyin siz ona yumuşak, loş bir ortam ayarlayınca zaten başka yerleri tercih etmeyeceklerdir. onlar da acil bir durumda sizin müdehale edeceğiniz kadar yakın bir yerde olmanızı isterler.
  • büyükelçi kıvamında resmiyetindeki kedim luna, 24 nisan'da doğum yaptı. önce veterinerde doğum yapmasını düşündüm ama veterinerimiz kedimin ortamını değiştirmesinin iyi olmayacağını bir sorun olursa getirebileceğimi ama tüm süreci kedimin zaten idare edeceğini söyledi. çalıştığım için luna'nın doğumunu yalnız yapmak gibi bir riski vardı, işten erken geldim, evde olma süremi uzattım derken kızım cumatesi günü saat 15:30 gibi doğum sürecine girdi...

    doğuma hazırlık;
    ben biraz detaycı bir tipimdir, ne olur ne olmaz diye de mutlaka alternatifler düşünürüm. kedime zaten evimde bir oda yapmıştım (yanlış anlaşılmasın evin her yerinde geziyor ama maması, kumu, oyuncakları için bir odası vardı) luna odasını seviyordu, akşamları beni oraya götürüp kendi odasında oynamaya zaten bayılıyordu o yüzden doğumhaneyi oraya hazırlayım dedim. öncelikle o odada bulunan bir dolabın altını tamamen boşaltıp yumuşak bir zeminle kaplayıp hazırladım, sonra kediler kutu içinde doğum severler dediler kedi ve kutu malum muhteşem ikili bir de genişçe bir kutu alıp onun içini hazırladım aynı şekilde, bir de kendi sevdiği çoyuncak olan ama genişçe evi vardı dolayısıyla 2.5 dopumhane doğumdan 1 ay önce hazırdı. çünkü onlars alışması ve içine girip karar vermesi için geniş zamanı olmalıydı.

    doğuracak kediler nasıl anlaşılır;
    1- doğum yapacağı gün 24 saat yanınızdan ayrılmaz, en kötü sizi göz mesafesinde tutar. hamilelik döneminde mesela geceleri benim yanımda sabaha kadar yatmayan luna, doğumdan bir gece evvel koynumdan çıkmadı.

    2- mama yemeyi keser. doğumdan 1 gün öncesinde kesinlikle kedi yemeyi ve içmeyi kesiyor. aslında insanların da bundan öğrenmesi gereken şeyler var. ben bunun takibini yapmak için mamasının üzerine şekiller yapıyordum bozulunca yediğini anlıyordum.

    3- yani ölçebiliyorsanız doğumdan bir gün önce vücut ısısı da biraz yüksek oluyormuş ama benim bunu ölçme şansım yoktu ilk iki madde zaten şaşmıyor.

    doğum zamanı...

    kendisi doğum yapacağını anladıktan sonra zaten sizi haberdar eder. luna bana bakışlarıyla baskı kurarak odasına götürdü. net olarak belli ediyor halini resmen "gel" diyor. siz de zaten beklediğiniz için durumu anlıyordunuz. kendi isteğiyle dolabın içindeki yere girdi, uzandı ve yalanmaya başladı. doğum öncesi gelen şeffaf sıvıyı yaladı ve sürekli temizlemeye devam etti. ben onun sırtına sürekli masaj yaptım ve evdeki tv, telefon ne varsa sessize alıp huzurlu bir ortam hazırladım her zaman ona söylediğim sevgi sözlerine zaten duyarlıydı yumuşak bir ses tonuyla onu rahatlattım. bebeği dışarı çıkarma eğilimine girdiğinde itikleyip birkaç kez başarısız oldu bebeğin bir kısmı çıktı ama tamamı çıkmadı.
    daha sonra dolaptan çıkıp odada bir tur attı ve halının üzerinde kaka yapma şeklinde durdu, orda o şekilde doğum yapmasını istemiyordum ama ne yapmak istediğini anladım ayaklarını bir yere dayayıp güç alıp itiklemek istiyordu. bütün kediler bunu böyle ister heralde çünkü gayet kolaylaştırıcı bir yöntem. luna bir tup daha atıp bu sefer kutudan olan doğumhaneye girdi, yan yattığı zaman ayaklarının olduğu yere ellerimi koyup direnç uyguladım, luna 'da ne yaptığımı anladı ve ayaklarını avucuma bastırmaya başladı. ilk yavru böylece doğmuş oldu, luna son derece sakindi 4 bebekte de tek bir miyav bile demedi, sessiz sessiz 20-25 dakika aralıklarla bebekleri doğurdu. göbek bağı işlerini tamamen bana bıraktı, onları ben kestim. yavrularını temizledi, kuruttu sonra emzirmeye başladı.

    saat 15:30 gibi başlayan doğum sürecinde ilk bebek 16:00'da geldi son doğum 17.45 gibi oldu ve çok kısa bir zamanda biz bu işi bitirdik. luna kızım annesini de iftara rahat rahat yetiştirdi.

    doğum sonrası...
    1- öncelikle kedinizi iyi beslemeniz gerekir. hamilelikten itibaren yavru maması yemeli ki proteini yüksek olduğundan iyi beslenmesi bebekleri güçlendirir. ben n&d mama kullanıyorum araştırdım en kaliteli ve gerçek et oranının en yüksek olduğu mama budur. biraz pahalı ama bu kaliteye en yakın sayılabilecek mama proplan... royal canin falan market mamasından farksız benim için... doğum sonrası olan 2 ay emzirme süresinde de yavru mamasına devam edicez...

    2- ıslak mama aralığını sıklaştırmak gerekir. doğumun hemen sonrasında gerekirse bebeklerini emzirirken siz tabağı önüne koyarak ıslak mamasını verin. gayet istahlı olacaktır zira 1 gün öncesinden yemek yemiyor, ıslak mama hem doğum öncesi açlığı, hem doğum performansını, hem ilk süt durumunda ona güç verecek önemli bir besin.

    3- doğum sonrası kediniz 1 gün boyunca tuvalete gitmeyebilir, normal, takip edin 1 gün sonra gidecektir.

    4- ilk 10 gün çok sıklıkla bebeklerini emzirecekleri için anneyi rahatlatmanız çok önemli onun yanında olun, sırtına masaj yapın, sevin, sevdiği yerleri okşayın, güzel sözler söyleyin...

    doğumda yaptığım yardımlardan sonra da tüp enik işine de girmeye de karar verdim sfajsfhjafsdkahgsdfkhasd
  • beşi geçik kedi doğumuna şahit olduğum için kendimi usta sayıyorum. halihazırda daha iki üç saat önce kedimin doğumuna yardımcı olmuşken bir entry yazayım dedim. belki hamile kedi sahiplerine bir faydam dokunur.

    kedilerin hamilelik süresi ortalama 60 gün sürüyor. çiftleştiği günden itibaren takibini yapmak iyi olacaktır. 60 günün sonuna doğru kediniz kendine doğum için yer bakmaya başlayacak. büyük bir ihtimalle hareketleri tuhaflaşacak. olur olmadık yerlere girecek. evi tavaf edecek. yorganın altına girip çığlıklar atacak. kedinizin içi rahat etsin diye göstermelik bir yer ayarlayabilirsiniz.

    doğum vaktinin geldiğini nereden anlayacağız derseniz kediniz yanınıza gelip söyleyecektir. tabii ki kedi dile gelmiyor, panik halinde miyavlıyıp ara ara kasılıyor. hop, hemen kedimizi alıyoruz ve doğurtmak istediğimiz yere götürüyoruz. ben yatağın üstüne kalınca battaniyeleri serip doğum için alan oluşturuyorum genellikle. kedi için daha rahat oluyor.

    doğum başlayacak. ilk kural: soğukkanlı olun. kediniz zaten panik halinde yardım istemek için yanınıza gelmiş, bir de siz panik yaparsanız hayvan iyice strese girecek. alın tüy yumağını sevin, onunla konuşun. biraz minnoşu rahatlatmaya çalışın.

    doğum bazı kediler için oldukça zorlu geçiyor, ıkına ıkına bir hal oluyorlar ama korkacak bir şey yok. gerekirse kedinizle birlikte siz de ıkının. önce suyu geliyor, sonra amniyon kesesi içinde tövbe estağfurullahlık bir yavru. anniş kedimiz hemen kediyi yalayıp keseyi yırtmaya çalışıyor. bu kısım önemli. bazen anne kedi keseyi yırtmakta zorlanabiliyor. üç dört dakika geçti, baktınız küçük annemiz uğraşmasına rağmen yavruyu keseden çıkaramadı. artık müdahale vakti gelmiş demektir. ne kullanırsınız bilmiyorum ama keseyi açmalısınız. keseyi açtıktan sonra ıslak yavrunun ağız kısmının temizlenmesi gerekiyor. anneyi yönlendirirseniz minnak yavrunun nefes almasını sağlayacaktır.

    yavru doğduktan sonra ayrıca bir de plasentayı çıkaracak annemiz. sonra da o plasentayı bir güzel yiyecek. oh, mis... tadı güzeldir herhalde. afiyet, bal, süt olsun.

    şunu da ekleyeyim. annenin göbek bağını kesme vakti değişkenlik gösteriyor. bazen göbek bağını kesip plasentayı sonradan çıkartıyor. bazen de yavruyla birlikte plasentası geliyor, plasentayı yedikten sonra göbek bağını kesiyor. anne kedi her şeyi hallediyor zaten, önemli olan yavru sayısı kadar plasentanın çıktığını görmeniz.

    bir, iki, üç artık kaç yavru bu şekilde doğar bilmiyorum. benim kedim ilk doğumunda altı yavru yaptı. ufak çaplı bir şok geçirmedim değil çünkü ilk doğumda altı yavru çok nadir oluyor.

    yavrular doğduktan sonra ise bir saat içinde anneyi emmeli yoksa ilk doğduklarında kıpır kıpır olmalarına rağmen sonradan halsizleşiyor ve emmeyip açlıktan ölüyorlar. ekstra olarak eğer hava çok soğuksa yavruları sıcak tutmanız gerekiyor. sıcak su torbasını havluya sarıp anne ve yavruların yanına koyabilirsiniz.

    doğum bitti diye çile bitti sanmayın. anne kedimiz bazen yavruları emzirmesine rağmen tuvaletlerini yaptırmıyor. onun takibini yapmak da çok önemli. eğer anne deyip bağrımıza bastığımız pufidiğimiz toto yalamam ben diyip cücük bebelerin tuvaletlerini yaptırmıyorsa yine müdahale etmeniz gerekecek. pamuk yardımıyla sık sık yavruların popo kısmına hafifçe masaj yapmanız yeterli.

    şu an için aklıma başka bir ayrıntı gelmiyor. sormak istediğiniz bir şey varsa yeşillendirmeniz yeterli.
  • şu anda bilgi girilmediği için tüm sözlük halkına sövdüğüm başlık. hayvan ıkınıyo yaaaaaağğğ
  • ek$i sozluk kedi servisinden konuyla ilgili bilgi talep ediyoruz!

    yarin obur gun gerekebilir, sahibi kedisini dogurtamadigi icin anne karninda olen yavrular var, devlet buna bi$ey yapsin.

    korktum lan ya yaptirmam gerekirse bi ara diye. di$i kedim bile yok ama olsun.
hesabın var mı? giriş yap