*

  • disi / erkek kedi, eger saglikliysa gayet rahatlikla kisirlastirilir, ozellikle hic disari cikmayan ev kedilerinin kisirlastirilmasinda sonsuz fayda vardir.

    kisirlastirilmis disi kedilerin kisir olmayan disi kedilerden psikolojik / fiziksel hic bir farki yoktur. sadece kizismazlar.

    kisirlastirilmis erkek kediler ise kisir olmayan erkek kedilere gore cok daha iyi huylu, oyuncu ve neseli olup, kisirlastirildiktan sonra androjen hormonu eksikliginden birazcik daha tombiklesirler.

    erkek kediler icin en uygun kisirlastirilma zamani 6 aylikkendir. daha kizismamis olan erkek kedi, kizginliktan kaynaklanabilecek kotu huylari ve huysuzluklarini daha edinmemistir. erkek kedi testisleri alinarak kisirlastirilir. erkeklik hormonlarinin %80'i testislerden, %20'si bobrek ustu bezlerden salgilandigi icin, kisir erkek kediler cinsel iliskide bulunabilirler ancak disiyi hamile birakamazlar, ayrica kizginlik stresine girip orayi burayi parcalamazlar, saga sola isemez ve o korkunc kokuyu salmazlar. ameliyat genel anestezi ile yapilir ve sonrasinda saglikli bir erkek kedi 1 gun icinde tamamen iyilesir. dikis izi kalmaz.

    disi kediler icin en uygun zaman 4-5 aylikkendir. disi kedi kizginlik doneminde asla kisirlastirilmamalidir. genel anestezi ile yapilan ameliyatta disi kedinin rahmi ve yumurtaliklari alinir. karin bolgesinde kucuk bir dikis izi kalir.
  • kisisel fikrim, ev kedilerinin kisirlastirilmasinda hic bir sakinca olmadigindan yana. sonucta dogalarinda olan biseyi ellerinden aliyoruz ama bu onlarin daha mutlu daha saglikli kediler olmalari icin. arti, kisirlastirildiktan sonra ah ah bi zamanlar cilginlar gibi ciftlesirdim ben nerde o eski mutlu gunler diye hayiflanmazlar zira bunu hatirlamazlar bile. onlari bi sekilde dogalarindan koparip evlerimize alip beslemeye basladiysak eger bi sekilde cinsel ihtiyaclarinin onlar icin izdirap vermeyecek sekilde yasamalarini da saglamak gibi bir zorunlulugumuz var.
  • ayrica, disi bir kediniz varsa ve kisirlastirmayi dusunmuyor aksine yavrulamasini istiyorsaniz asla 1 yasini doldurmadan once hamile kalmasina izin vermeyin. bu sagligi icin cok zararlidir.
  • kedinin daha bi oyuncu hale gelmesine sebebiyet veren olaydır.
  • tek bir disi kedi ve yavrulari, alti yil icinde 120.000 kedi uretebildiklerinden, bu kediler ne ev, ne yiyecek bulabileceklerinden ve kisirlastirma islemi bir yasin altinda yapilirsa over kanseri riski %99.9 azalacagindan bugun hem kendisi hem de toplum namina kedime yaptirdigim islem. ama su anda evde gorunus olarak hala (1/5'i eksilmis) kediye benzemesine ragmen pelte gibi bir canli var. yuruyememek ve kucuk tuvalette gizlenmek gibi ic paralayici seyler yapiyor, arada bir agliyor.
    bes gunluk antibiyotik (amoklavin pediyatrik surup, 200 ml) tedavisi var.
    kedinizle beraber evde kalabilecek imkana ve saglam sinirlere sahipseniz yaptirin.
  • erkek kediler için olmazsa olmaz operasyon. eve dişi kedi bulmak da işe yaramaz. evdeki kedileri etkilemek için daha fazla işer, bunun yanında "dünyayı sikicem lan ben" felsefesi yüzünden gece gündüz dışarı çıkmak için böğürme hareketleri de durmaz. ben "eş bulun düzelir" diyen veterinerin....

    evin çocuğu gibi olduğundan alternatif yöntemler denenir ama bayram tatilinden döndükten sonra kardeşe emanet edilen evin ahır gibi koktuğu görüldüğünde kediye "senin o taşşaklarını götüne sokarım" denilecek kadar kızılır. kaçınılmaz son ise biraz önce olduğu gibi veterinerden operasyon için randevu almaktır, hadi hayırlısı*.
  • erkek kedilere uygulanması anestezi dahil yarım saat süren operasyon. ilk yapılan kas gevşetici ile hayvanın yediklerini kusması ve "mayışması" sağlanıyor. bu işlem 10 dk kadar sürüyor. ardından ise uyutmak için yapılan anestezi iğnesinini etkisini göstermesi ise yaklaşık 10 dk daha alıyor. 20 dk sonunda kedi hamur kıvamına geliyor, bütün kaslarını salmış bir şekilde "ölü" gibi yatıyor.

    ardından veteriner testislerdeki tüyleri alıyor ve batikon sürüyor. daha sonra yaklaşık yarım cm'lik bir kesi attıktan sonra testisleri bu açıklıktan dışarı alarak vucutla olan bağlantılarını da kesiyor. daha sonra yaraya dikiş atılmıyor onun yerine ne işe yaradığını sormadığım mavi bir sprey sıkıyor. hayvan rahat nefes alabileceği bir şekilde taşıma kutusuna yerleştirilip eve getiriliyor. yarım saat sonunda kedi erkekliğinin %80 ini kaybetmiş oluyor.

    doktorun söylediğine göre uyanması 12 saati bulmalıydı ama 2-3 saat içinde sersem tavuk gibi dolaşmaya başladı bile. acı sızı belirtisi ise yoktu.

    işin en can alıcı kısmı ise ertesi gün yaşandı, şerefsiz hala dışarı çıkmak için miyavlıyor, hala evdeki oyuncak ayıcığını ve dişi kedileri bafilemeye çalışıyor, hala agresif. bir de eve işemeye devam ederse kendi taşaklarımdan birisini bu başarısından dolayı kendisine hediye edeceğim.

    edit :

    erkek kedilerde olumlu sonuç veren operasyon. operasyondan önce erkek kediler yaklaşık şu davranışları gösterirler : hırçın davranır, dışarı çıkarıldığında gözü sözde sahibini bile görmez, azgınlıktan devamlı böğürür gibi miyavlar, evin sağına soluna koku bırakmak için işer, evdeki peluş oyuncak, sahibinin kolu ve önüne ne gelirse bafilemeye çalışır*.

    operasyondan sonra ise yaklaşık bir kaç ay içinde tekrar o yavruyken olduğu kıvama gelir. hırçınlığı gider, tekrar oyuncu olur, sözde sahibine daha çok yakınlaşır hatta söylenen kelimelere miyavlayarak tepki verir. durup dururken sevgi gösterileri yapar, gelip kafasını kafanıza sürterek "tos tos" yapar. elinizi kolunu rahat bırakır gidip evdeki dişi kediye sataşır.

    yalnız operasyondan sonra kıtlıktan çıkmış gibi mama yiyeceği için dikkat edilmelidir, kilo almaya çok müsait oluyorlar. bu operasyonu yaptırmak vicdansızlık olarak görünse de bir hata yapıp evde erkek kedi beslemeye başlamış ve ona bağlanmış olanların yapabileceği başka bir şey yoktur. ne ilaçlar fayda eder ne eve dişi kedi getirlmesi fayda eder, operasyon olmadan 1 yaşından sonra evdekilerin hayatını zindan eder, gece uyutmaz, saldırır...
  • dişi kedilerde erkeklerden daha farklı şekilde geliştiğini tahmin ettiğim operasyon. öncesinde doktordan randevu alınır ve doktor geceden itibaren bir şey yedirmeyin diyerek randevuyu verir( fazla iştahlı bir hayvan olmadığında bu pek sorun olmadı bize). veterinere gidilir, kedide rutin veteriner huzursuzluğundan başka bir şey yoktur. kas gevşetici yapıldıktan sonra oldukça üzücü olan bir süreç başlar (her şey ilerde daha mutlu olması için ama), kediciğinizin gözleri bakabiliyodur ama kas gevşetici nedeniyle öle mal mal bakmaktan başka hiç bir hayati belirtisi yoktur, sadece anestezi için iğne yapıldığında feci bir khhhh sesi çıkarır ve iki dakika sonra ölü bir halde ameliyata alınır.

    oldukça kısa sürdüğü halde saatlerce sürmüş gibi gelen o süreç sonunda kızım göbeğinin tüylerinin bi kısmı kazınmış ve mor bir fiyonk bağlanmış şekilde eve getirilir, ve kabus başlar...

    narkozun etkisinden kurtulurken tuvaletini altına kaçırır(sanırım arka kasları açılmadığı için tam olarak), yürümeye çalışıp yürüyemeyince ağlar ve sizin içiniz parçalanır, ve sonra küt diye düşüp tekrar uyur. böle iki üç seferden sonra(hepsinde altına kaçırdı) artık uyandığı için iyice kafasına veterinerin verdiği huni gibi şey takılır ve kızımın diğer işkencesi başlar(acayip vicdan azabı çektirdi bana). o kafasındaki rahatsız şeyle ne su içebiliyor ne de yemek yiyebiliyor, çıkarınca da yarasını yalayıp dikişleri koparmaya çalışıyor.

    bizimki azıcık saf olduğu için koruma şeysinin(adı ne bilemedim) üstünden elini yüzünü hatta poposunu bile temizledi yani temizlediğini sanıp bol bol o plastik şeyi yaladı...

    iki günün sonunda baya rahatladı ve yüzündeki o küskün ifade gitti, sevince mırlamaya, tepki vermeye başladı. ama daha önümüzde 4 gün daha var dikişlerin alınmasına...
  • erkek kedilerde; yaşlanmaya başladıklarından itibaren böbrek rahatsızlıklarına yol açabilen bir operasyon. ölümcül de olabilir.
  • şayet kedinizin bir koyuna donuşme ıhtımalını goze alıyosanız hiç durmayın.muhtemelen kafasını mama tabagından cıkaramıycak ve korkunc boyutlara ulasıcaktır.
hesabın var mı? giriş yap