• sonucunda çikan topak topak tüyü görüp ''aman allahim, acaba bi bu kadari da midemde mi?!'' diye düsündürten günlük ugras
  • evinizde kedi besliyorsanız, belirli aralıklarda mutlaka yapmanız gereken ihtiyaçtır.

    kedilerin tüy dökme gibi bir sorunları olduğu gerçek. bu durum sadece kedi için değil, sizin de dikkat etmenizi gerektiren bir sorundur. benim gördüğüm kadarıyla (ki cinsine göre değişebilir herhalde) mevsim geçişlerinde ve özellikle yaz aylarında anormal bir tüy dökme sorunu görülür. hal böyleyken, sık sık tüylerini taramak ve dökülen tüylerini belirli ölçülerde toplamak gerekir. zaten çok zahmetli bir iş değil ve kısa sürede halledilebilir. yalnız, taramak için kullanılan tarağın uçlarının sertliği önemli. çünkü, uçları çok sertse canını acıtabilirsiniz ve kedi bundan pek hoşlanmaz, kaçar.

    bu işin bir güzel tarafı varsa, kedilerin oynama dürtülerini harekete geçiriyor olması. tarağı görür görmez hemen tıpış tıpış gelirler. taramaya başladığınız an kendilerinden geçmişcesine tepkiler belirir. hoşlarına gidiyorsa purlarlar, oldukları yere sere serpe yatarlar ve hatta tarağı ısırmaya çalışırlar. zaman zaman pati darbeleri gelir, kimi zaman yerlerinde sabit durmaz ve oraya buraya sürtüne sürtüne gezinirler. kısacası, canlarının oyun oynamak istediğini ifade ederler.

    size düşen tarama işlemi bitene kadar kedinize ayak uydurmaktır. yoksa mümkünü yok başa çıkamazsınız. eh be kedicik, bi rahat dursan iki dakika.. di mi ama?
  • kedi uyurken yapılması gereken iş.

    yoksa tarağı gördüğü anda oyuna başlar ısırır. hayatta taratmaz.
    ben uyurken bir güzel tarıyorum, uyanırsa saklıyorum resmen tarağı. bir de çok açsa mama yerken de tarayabilirsiniz.
  • kendi saçını taramaya üşenen biri için belki de yapılacak en son şeylerin başında gelen eylemdir.
  • genelde kuccukken peslerinde evi dolastirirlar biraz buyudukten sonra yattigi yerde "orami da tara, burami da tara" seklinde kivranirlar. taranmaktan haz alma kivamina geldiklerini normalde sevmeleri gereken ama hic sevmedikleri seyleri -mesela vitamin yemek- yapmaya baslamalarindan anlayabilirsiniz.
  • söz konusu olan deli bir kediyse ki delinin önde koşanı benimkisi, eziyetin tillahıdır bu iş. fırçayı görür görmez kaçar, yakalarsınız fırçayla savaşmaya başlar, hiçbir şey yapamazsa tutar sarılır fırçaya, bıraktıramazsınız. benim bu iş için bulduğum yöntem biraz daha zahmetsiz. ellerimi çok hafif ıslatarak kediyi sevmeye başlıyorum, öbek öbek yapışıyor o dökülecek kıllar ellerime.
  • tüyleri yer yer yedi sekiz santim uzunluğa erişen ve ancak yirmi tanesi bir araya gelince normal bir tüy kalınlığına ulaşacak kadar ince olan kedi beyefendimizi, cahilliğimizden alıştırmadığımız için taranmaya, artık bir işkenceye dönüşmüş işlemdir; hem benim için, hem kedi için. tarakta bir problem olmadığını kafasının bir sağını, bir solunu deliler gibi sürttürmek suretiyle kendisi bana kanıtladığı için, taramama neden bu kadar sinirlendiğine anlam veremedim bir süre. hayvan, sadece kafası taransın istiyor, gerisini yutup yutup kusmayı tercih ediyor. ama ben naaptım? en acımasız ama kesin çözümü getirdim, ellerimin parçalanmasına karşı: kedi bey yemek yerken tarıyorum!! o kadar obur ki kendileri; yemeği gördüğü zaman hiçbir şeyi gözü görmediğinden, o hapır hupur yerkene, ne göbeği kalıyor taranmayan, ne kıçı, ne kuyruğu. yemekten sonra da ben fırçayı tutuyorum, o kafasını sürtüyor kendi istediği gibi, ama istediği eğimi ve esnemeyi sağlamazsam yine gidiyor eller. kısaca kölesiyiz beyefendinin...
  • alıştırırsanız kedinin de çok hoşuna giden bir bakımdır. pet shoplarda satılan uçları yuvarlanmış ince telli fırçalardan alırsanız bir seferde bol bol tüyü toplayabilirsiniz. evde yoksa erkeklerin kullandığı göt cebinde taşınan ince plastik tarakla da tarayabilirsiniz. özellikle havaların ısınmaya, kedilerin de fazla tüylerini dökmeye başladığı şu günlerde özellikle sık sık taramakta fayda var.

    siz fazlasını alıp yardım etmezseniz kendilerini yalamaya kalktıklarında dillerine yapışan topak topak tüyden tiksinip yalanmaktan da komple vazgeçebiliyorlar zira. hem de derisine masaj yapmış oluyorsunuz hafif hafif tarayarak.

    ben bir süredir tarakta biriken tüyleri biriktiriyorum bir poşette bu arada. yastık gibi bişey oldu hehe. size de tavsiye ederim.
  • kediye sevildigini, ilgilenildigini hissettirmenin bi yolu olmasinin yani sira -kedi ister kisa ister uzun tuylu olsun- abuk durumlara mahal vermemek icin sorumlulukla, usenmeden, ozenle, siklikla yapilmasi gereken pek muhim aktivite. bebekkken alistirmak gerekiyor bi de.
  • kediniz fazlasiyla tuylu ise taradiktan sonra elleriniz agziniz burnunuz tuy icinde kalir, alerjisi olanlarin yapmamasi gerekirki kasinip durmasin. tabiki bunu yapinca kediniz rahatlar, evin heryerinde tuy gorulmesi azalir oda ayri.
hesabın var mı? giriş yap