• beyoğlunda insanın önünden geçerken içeriye çekip şöyle sıkı bir korse alma isteği uyandıran mekan
  • sanıyorum ki istiklal caddesi'nin hala hayatta olan en eski dükkanı.
    hatta münir özkul, adile naşitli bir eski, büyük aileli yeşilçam filminde geçerdi burası. kız (müjde ar mıydı?) hamile kalır da büyüyen karnını gizlemek için korse almaya giderler küçük kardeşleriyle birlikte...
    saatlerini 40 sene evvelde bir yerlerde durdurmuş izlenimi veren bir dükkandır burası.
    ahşap camlı raflar. toz ve karmaşa içinde.
    yüklüğü andıran bir giyinme kabini.
    mahalle arası, çerçiye benzer dükkanlarda görmeye alıştığımız üstüste kutular.
    bugüne belki sadece ismi yadigar kalan markalar, onların kapitalizmin başka bir dönemini yansıtan reklamları....
    (girdiğimde 37 ekran televizyonda bir türkan şoray filmi izlenmekteydi.)
    genelde iki yaşlı amca oturur içeride. bunlardan biri dükkanın sahibi olmalı; inat etmiş olmalı dükkanı başkasına kiralamamakta. salt inatla açıklanabilir zira değil kar etmek, dükkanda ne var ne yok satsan bir aylık kirayı çıkarması mümkün değil gibi...
    sadece bu inatçı direnişi desteklemek için bile bir yün içlik alınılası.
  • karaylar'ın türkiye'deki son temsilcilerinden ilya avramoğlu'nun sahibi olduğu dükkan.
    http://otuzsaniye.wordpress.com/…ok-olmak-uzereyiz/
  • daha bir iki gün önce önünden geçerken, kim bilir kaç yıllıktır bu dükkan ne güzel hala tutunabiliyor burada diye geçirmiştim içimden.resmen nazar değdirmişim bilmeden, 10 aralıkta kapanıyormuş.

    üzücü

    panter kırtasiye'ye de iyiki var diyorum bazen. ona nazarım değmese bari.
  • 15 aralikta tahliye edilecek olan beyoglunun en eski dukkani. yerine ledli neonlu abuk subuk bir mekan acilir muhtemelen. ne diyeyim...??
  • muhtemelen kuruyemişçi açılmak üzere tahliye edilecek dükkan.
  • kapanmasıyla ilgili olarak beyoğlu kent savunması 9 aralık çarşamba günü 15:00 ile 18:00 saatleri arasında herkesi kelebek korse önünde dayanışmaya çağırıyor. mesele korseye değil, tarihe sahip çıkmaktır. yeterli derece kazanç bile sağlayamıyor olabileceğini düşündüğümüz sahibi burayı bırakmak istemezken, bizlere de desteklemek düşer sanırım.
  • bugün son günü..
    bir yandan tarihin yok olup gitmesine üzülüyorum, diğer yandan üç otuz paraya yıllar yılı bir mülkte oturup mal sahiplerinin (ki burada özellikle vakıflar ve milli emlaka ait mülklerin suistimali söz konusu) zarara uğramasının önüne nasıl geçilecek kısmını sorguluyorum.
    bence en doğrusu, bir bölgeye/sokağa mal olmuş ama günün şartlarında geliri kira ödemesini karşılayamayacak tarihi değerlerin belediye/özel sektör sponsorluğunda yerlerini muhafaza etmeleri, böylelikle kimsenin mağdur olmamasıdır
  • 2012 yılında değişiklik yapılan borçlar kanununa eklenen "10 yılı dolduran kiracıların gerekçesiz olarak tahliyesi" ile ilgili madde gereği, 15 aralık'a kadar gün verilmiş ancak bugün kepenk kapatacak olan yılların dükkanıdır. beyoğlu'na ne zaman insem mutlaka vitrinine bakardım, eski fotoğraflar ve nuh nebiden kalma korse modelleri gülümsetirdi beni. gel gör ki bugün kapanıyor. utanç verici 6-7 eylül olaylarından bile sağ çıkıp başka bir utanç verici olay olan rant davasına kurban gidiyor. üzgünüm. rant savaşlarını durduramadığımız için, üzgünüm.
  • birkaç yıl önce kapısından girdiğim dükkan. sanırım sahipleri baba ve oğuldular, ilgili, bilgili ve nazik insanlardı. tezgahın arkasında bej rengi laboratuvar tipi önlüklerle duruyorlardı. kız arkadaşıma ellili yılların retro kostümlerini tamamlasın diye altı açık jartiyerli korseler almıştık. çok pahalı değildi, farklı modellerde üç tane nine tipi ten rengi seçmiştik. arkadaşım kumaş boyasıyla birini parlak sarıya birini de uçuk mor renge boyamıştı. alışverişten memnun kalmıştım, arkadaşım da hediyesinden memnun kalmıştı; göbeğimi ve kalçalarımı sıkı topluyor ama beklemediğim kadar rahat da ediyorum demişti. balık etliydi, o korseler sayesinde kıyafeti de üstünde dökümlü, daha güzel duruyordu. üzüldüm tabii istiklal caddesi'ndeki son nostalji kırıntılarından birinin kapanmasına ama sanki toprağından sökülürse farklı yerde çiçek açamaz havası yaratılmasını anlayamıyorum. başka bir lokasyona taşınabilir. yasal düzenlemede haksızlık olduğu aşikar ama bilemedim bu ölüm matemi havası estirmeleri.

    .
hesabın var mı? giriş yap