• bursa'nın bol sulu bir ilçesi.
  • bursa halk danslarının çıktığı dağlık bir bölgedir. bu yörenin dansları göçebe olan çobanların hareketleri ve bayanların düğünlerde oynadıkları danslarda çıkmıştır.

    oyunlar;
    1.cezayir
    2.acem sali
    3.asalim
    4.a fadimem
    5.bursanin ufak tefek taslari
    6.tren yolu
    7.büyük oyun (hereke)
    8.küçük oyun
    9.çifte telli
    10.güvende

    olarak genelleştirilebilir. bursa müziklerinin geneli 9 8'liktir.
  • altıncı nesil yazar.
  • jandarma olarak gelindiğinde cezaevinin insanı canında bezdirdiği ilçedir. cezaevi yüzünden saatlerce nöbet tutulur. sözde bursa'da askerlik yaparsın ama bursa'ya 1,5 saat mesafedesindir. bursa merkeze inmek yasaktır. çarşısında 2 internet cafe, 1 pastane, 1 cafe ve gazete satan 1 kırtasiyeden (gazeteler öğleden sonra gelebilir, erken gitmeyin) başka birşey yoktur.
  • inanılmaz bir havası vardır. yol boyunca gördüğünüz yeşil yol sizi büyülemeye yeter. domaniç ve inegöl'e komşudur. haklı tamamen geleneksel yaşam sürer ve yaklaşık 3500 nufüsu vardır. kişi başına düşen milli gelirde ülke ortalamasının altındadır, hatta yarısında. tek geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. kiraz üretiminde dünyada ilk sırada gelir ve neredeyse tamamı ihraç edilir. yeraltıda tamamıyla kömür bakımından zengindir. yakınında ki (bkz: tunçbilek) termik santrali ile işler kömürünü. aynı zamanda bursa'nın içme suyununneredeyse tamamı kelesyakınında ki iki barajdan karşılanır.

    işin can alıcı noktası keles'in yarısından fazlası kül olucak yakın zamanda. ne yeşilini görebileceğiz ne kirazını. çünkü yeni bir termik santral kurulacak. bunun için 23 köy ve 2 mahalle ortadan kaldırılacak. zaten 32 köyü olan doğa harikasının yarısından fazlası talan edilecek. 300.000 olan kiraz ağaçlarının neredeyse tamamı talan edilecek.

    neden karşı olduğumuzun açıklamasını geçmiş dönemlerde bir profesör yapmıştır. (bkz: vahap katkat)''santralin yapılması planlanan kozağacı vadisi'ndeki tarım alanlarının ve doğal görünümün, linyit kömürünün toprak altından çıkarılması sırasında, önemli ölçüde tahrip olacağını savundu. prof. dr. katkat, başta kiraz ve vişne olmak üzere yörede yaygın olarak yapılan meyve üretimi ile özellikle keles yöresinde yeni oluşturulan ve ab tarımına entegrasyonda en önemli kozlardan biri olarak görülen organik tarım alanlarının, termik santralden olumsuz etkileneceğini dile getirerek, şunları kaydetti: ''bu yöreden çıkarılacak linyitlerin enerji değeri oldukça düşük olup ortalama olarak 2 bin 340 kilokalori civarındadır. bu nedenle, birim enerji için çok daha fazla linyit tüketimi söz konusu olacaktır. yöredeki linyitlerin kükürt içerikleri yaklaşık yüzde 5 gibi yüksek bir değerde olduğu için fazla linyit tüketimine paralel olarak doğal ortama önemli ölçüde kükürt gazı salınacaktır. termik santral yapımı, istihdam yaratma yerine arazilerini yitirecek insanların köyden kente göçünü artıracaktır. biz termik santrale değil, santralin kurulmak istendiği yere karşıyız.''

    diren keles!
  • kiraz, çilek ve cevizin en kralının yetiştiği bursa'nın güzel ve şirin ilçesi. ancak, kozağacı yöresine yapılması planlanan termik santralin faaliyete geçmesiyle birlikte ne güzelliği kalacak ne de şirinliği. umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür de, bir doğa harikasını daha kaybetmek zorunda kalmayız.
  • termik projesiyle keles, hes'lerin yuttuğu anadolu'daki diğer ilçelerin akıbetine uğrayacak.. üzülerek itiraf etmek lazım..

    öyle bir yer ki bazı yerleri hala sultan orhan gazi üzerine görünüyor.. hazine evrakları yeni türkçeye çeviremeyince koymuş eli.. acayip bir yer, misal; bakırköy, bahçelievler, bağcılar, güngören ve zeytinburnu yüzölçümünden fazla bir yerde yaşayan insan sayısı 12-13 bin.. santralden sonra bunun yarısı da gider bir taraflara.. çalık grubu mu bilal grubu mu bir şeyler gelecek.

    ne diyorlardı, fırat kenarında otlayan kuzular.. keles'tekiler kuzu değil mi, ne bunlar. (bkz: bunlar)
  • (bkz: iniyoz biniyoz)
    (bkz: gelemiç)
    (bkz: küçükdeliller)
    (bkz: gököz)
  • bursa'nın dağ yöresinde bulunan bir ilçesidir. çilek ve kiraz diyarı olarak anılır.
  • ahıska türkleri ile hemen hemen aynı adetlere sahip bir yöre, bir ahıska türkü olarak ilk gittiğimde çok şaşırmıştım ancak çok sevdim, keles,orhaneli ve büyükorhan bursa ilinin dağ yöresini oluşturuyor nedense çok geri kalmış yerler ancak turizm yatırımı gelirse uludapın pabucunu dama atar
hesabın var mı? giriş yap