• kaplancilar tarafindan yikilacak olan devlete yapilan benzetme. kendileri yikildilar.
    (bkz: kemalist devlet yikilacak elbet)
  • kilik kiyafet devriminin arkasında durup durmayacakları konusunda aralarında anlaşmazlıklar olan atatürkçü kitle.
  • odtü ulusal bağımsızlık cephesi yayın organı.
  • sosyalistlerin faşistikle,liberallerin devletçilikle ,ülkücülerin batıcılıkla,şeriatçıların dinsizlikle itham ettiği kemalist ilkeleri,anti emperyalizmi ve tam bağımsızlığı savunan birey.

    (bkz: uğur mumcu)(bkz: ahmet taner kışlalı)(bkz: erol manisalı)(bkz: sina akşin)(bkz: alpaslan ışıklı) (bkz: metin aydoğan)(bkz: mümtaz soysal)
  • atatürkçülük alerjisinden muzdarip olan kesimin birşey-ist ilan ederek yabancılaştırmaya çalıştıkları atatürkçülere yamadıkları lakab.
  • yeni çağ yobazlarının ağzına pelesenk olduğundan beri anlam kayması yaşayarak küfürleşmiş bir kelime
  • sırasıyla 1927 ve 1935 chp büyük kurultaylarında parti programına da yazılarak belgelenmiş olan ideolojiye inanan kişi.

    bu kişiler bi yandan aydınlanma felsefesi gereği pozitif değerlere aşırı önem atfederken, bir o kadar da romantiktirler. misal, hey on beşliyi dinlerken, dıngıldamazlar, dıngıldayanı tasvip etmezler, hatta alkol seviyesine göre, ağlaya da bilirler.
  • iyice azitanlarina neokemalist yani ulusalci denen, militarizmin sivil duzlemde karsiligi olan ideolojiye sahip kisiye denir.

    oligarsinin piril piril cocuklari olarak, herkesten kendileri gibi ideal kafa yapisina sahip vatandaslar olmalarini talep ederler ki, ulkenin sahiplerinin canlarini sikmayalim. uniter ulus esaslarina göre temelleri atilan fakat onlarca etnik köken, dil, din, vs barindiran bir devlette, bu esaslarin bekciligini yapan silahli kuvvetlerin siyasete, topluma ve egitime mudahale etmesi ilk bakista normal gelse de bu anlayisin yarattigi hastalikli, ulke gerceklerini farketmekten aciz kafa yapisi aslinda yapilan bu toplum muhendisliginin ne kadar basarisiz oldugunu gosterir. cunku bir anlamda amacina ulasmis olsa da, onemli kitleleri tepkisinin artmasina neden olan ve sosyal guvensizlik, parcalanma, kutuplasma doguran bir tutumdur bu. bugun ulkenin basindaki bircok belanin en onemli sebebi bu yanlis anlayis ve onun uygulamalaridir. ornegin kahramanmaras'i yasayan alevi toplumunun bugun devlete karsi aldigi tavir, polisin giremedigi mahalleler, basortusunu, dini baski altinda tuttukca ortaya cikan kati islamcilar, guclenen tarikatler ve ayni sekilde buyuyen kurt sorunu ve pkk belli basli onlarca ornegin en goze batanlaridir. isin kotusu bu hareketlerin kendi iclerinde mesru ve kismen hakli dinamiklere sahip olmalaridir ki, bu mesruiyeti onlara veren ulkeyi perde arkasindan yonetenlerin dayattigi kemalist ideolojiden baskasi degildir.

    kitlesel bir kisilik bozuklugu olarak ta degerlendirilebilecek bu ideolojinin perde arkasinda carpik, tabu ve yanlislarla dolu bir egitim sistemi ve guclu, surekli bir propaganda oldugu gibi avrupa toplumlarina karsi duyulan bir asagilik kompleksinin ve sinif atlama hevesinin de kokusu alinabilir. biraz milliyetci, biraz solcu altyapi degil ama imajla bezenmis bu ortayol gibi gozuken dusunce aslinda radikalizmin onde gidenidir ve milyonlarca insan buna bilmeden de olsa alet olmaktadir. son olarak, kemalizmi burda kisaca ve kismen anonim olarak elestirirken bile yapistirilacagindan emin oldugum ataturk dusmani, gerici, yobaz, pkkli, mandaci, hain vs. yaftalarindan duydugum endise iste bahsettigim bu tabunun ta kendisidir.
hesabın var mı? giriş yap