• kemalizm ve stalinizm bu iki düşüncenin bir çok ortak noktasının olduğunu görmek için biraz kabuğu kırıp özgür eleştirel bir fikir düzleminde düşünmek gerekiyor..
    mustafa kemal ve stalin muhalif avında oldukça başarılılar kendilerine muhalif kim varsa bir şekilde ya ölüyor ya da sürgüne gönderiliyor.
    #sovyetlerde troçki, tc de tüm muhalif kesim dindarından, sosyalistine kadar.
    #ikisi de kendi resmi tarihini yazmaya verdiği önem tartılşılmaz bir gerçek. stalin sovyet devriminde kızılordu komutanı troçkiyi resmen tarihten silmek için özel kalemler yetiştiriyor

    kemalizm de ise türk tarih kurumu kurularak maaşlı tarihçiler aracılığıyla ermeni soykırımından, kürt katliamlarına kadar, azınlık politikalarından ulus devlet yaratma argümanlarına kadar, mu kıtası ve tarihteki her topluluğun aslında türk olduğunu insanlara inandırmaya çalışması kadar benzerlik devam ediyor..

    stalinin din düşmanlığı ile ateizmi devlet dini haline getirmeye çalışması

    mustafa kemal in ise "arap dini olarak görülen islamiyetten arap kültürünü silerek yeni bir türk dini yaratmak için diyanet işleri başkanlığını kurdırması ve din ve milleti bir potada kanalize etmesi..

    gulaglardan varlık vergisine azınlıkları sibiryaya sürmekten türkiyede zorla göç ettirilen halklara kadar iki fikir akımı oldukça birbirine benziyor.

    ikisinde tek adam olması, ağızlarından cıkanın kanun olması, devlet kapitalizmini halk için imajına büründürerek servis etmeleri....
  • herifçioğlu bağlaç olan -de ekini yazmayı bilmiyor ama böylesine iddialı bir tespit yapabilecek zekaya sahip olduğunu düşünebiliyor. bu ülke insanının bu özgüveni nerden geliyor amk.
  • fikirden cok dil polisi dolu olduğu için buralar tartışmadan çok şekilcilik üzerine yıllarca yorulmuş kafalar.... laiklik elden gidiyi videosunda ki önce dişini fırçala diyen laik, '"aydınlanmış" şekilci teyzeden hiçbir farkınız yok..düşünce üretin de ayrı yazılır yok da bitişik yazılır ile uğraşacağınıza taptığınız değerleri sorgulamaya gitmeniz, kendinize sorular sormanız bence sizin için iyi olacaktır.. ama yok abi pırıl pırıl eleştiri kabul etmeyen kafalarımız var akşama kadar fikirleri eleştirmektense insanların şekillerini eleştiririz diyorsan o ayrı.. kafan ile mutluluklar
  • atatürk düşmanlığı ile türkiye cumhuriyetine düşmanlığının aslında aynı şey olması.
  • argüman üretin mustafa kemal böyle yapmadı diyin, şöyle yaptı diyin.. neden hemen vatan hainliği düşmanlığı gibi egolarınızı tatmin edecek argümanlar üretiyorsunuz..
  • kemalizm aslında nazizm'e daha yakındır.

    bakınız, adolf hitler'in 1933 yılında, türkiye cumhuriyeti'nin 10. yıl kutlamaları için verdiği demeçte geçen şu cümleye: “türkiye’de doğan ve parlayan yıldız biz yol gösteriyordu.”
  • girdiği her entry de türk düşmanlığı yapan orospu çocuğu beyanı.

    (bkz: engelle geç)
  • modernizm karşıtı insanların sıklıkla ima ettiği şeylerden biri. özellikle post-modernistler genelde ima ederler. gerçek bir tartışmaya girmekten çekinirler. kendilerini sosyalist olarak adlandıran bazı insanlar da çeşitli kitaplarında (örneğin paradigmanın iflası) bu imaya sözde sol değerler ekseninde ama özde kalkınmacılık ve sol karşıtı değerler ekseninde destek verdiler. özellikle son bir kaç yıla kadar ideolojik olarak hakim olduğu için bunların yuvarlak lafları toplumu etkilemede çok daha önemli idi. bugün insanların kısmen sıkıldığını ve bunlara daha az prim verdiğini düşünüyorum.
    tanım olarak ise yanlış önermedir. gecenin bu saatinde tartışmaya gerek yok. milliyetçiliğe ilişkin yazdıklarına bakın, iktisada ilişkin yaptıklarına bakın, veya herhangi bir meseleye ilişkin tavrına bakın ortaya çıkar zaten.
  • kan donduracak seviyede vefasizsiniz.

    ataturk milletinizi yok olmaktan kurtarmis, ustune bir de cumhuriyet hediye etmis, siz hala kusur bulmaya calisiyorsunuz.

    ama yok bunlari maas icin yapiyorum diyorsan, o ayri. keske zamaninda bir baltaya sap olaydin da baska is bulaydin. bu isin sonu yok, sen de biliyorsun.
  • kişinin kemalizm ya da stalinizm (!) hakkında hiçbir şey bilmediğini ifade etmesinin en kısa yolu
hesabın var mı? giriş yap