• lokal anestezi ile yapilan bir islem. fakat bu lokal anestezi dedigimiz sey deriye yapildigi icin kalca kemiginize bilmemkac santim ( bu iliac kemigi boyle yassi birsey ya...mevzu bahis ignenin o yassi kemige boydan boya dogru ilerletildigini dusunelim..dusunduk mu? tamam..yani her sekilde kemige olan hissediliyor, ancak, hassas bir insansaniz ilik cekilirken de vakum hissi verebiliyor) giren igneyi doktor tum gucuyle (kemik delmek kolay degil tabi ehehe) iterken "garç gurç" gibi sesleri duymakla kalmayip igneyi baya baya icinizde hissedebilirsiniz. 30-35 dk kadar surenleri vardir.
  • hastahanelerde, bu işlemin uygulanacağı insanlara kendilerini neler beklediğine dair en azından ufak bir bilgilendirme yapsalar her şey çok daha güzel olacak sanki. malumunuz, operasyon zaten yeterince korkutucu. kalça kemiğinizin içine neredeyse koca bir milin girmesi söz konusu! lokal anesteziden bahsediliyor ama, tecrübe ettiğim üzere ben anestezi falan hatırlamıyorum. işlemin uygulandığı anlara dair en belirgin hatırladığım, vücudumu sabitlemek üzere 3 kişinin beni felçli konuma sokmasıdır. anestezi uygulanmışsa bile 3 kişinin yarattığı korkuyla etkisi hiç olmuştur gibi geliyor bana. öte yandan, uyuşturmak yerine 3 adam tarafından hasta nasıl felç edilir gibi değişik bir anestezi yöntemi geliştirdilerse, elbette diyecek sözüm yoktur. *
  • hiç maruz kalmamışsanız ve size kondurdukları ön tanıyı test etmek için bu işleme tabi tutulacaksanız korkmanız ve psikolojik olarak itilmeniz çok normaldir.

    aslında çok kısa süren ve hatta x bir hastane odasında yapılabilen (ameliyathane gibi steril olan bir ortam gerektirmeyen) basit bir işlemdir. ben belden olanını deneyimledim. başka bölgelerden de olabiliyormuş. kendi deneyimim üzerinden bilgi vermek isterim; çünkü bence rahat ve sakin bir işlem. tabii genel olarak iğne korkunuz varsa o konu bambaşka bir şey; ama herhangi bir özel, çılgın korkunuz yoksa bundan da korkmanıza gerek yoktur.

    bunu neden diyorum? ben böbrek taşı düşürmüş, acı eşiği çok yüksek ve aynı zamanda kanal tedavisi gibi diş olaylarından da manyakça keyif alan biri olarak kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi hakkında korkutucu şeyler okuyup konu hakkında da hiçbir deneyimim olmadığı için "sana kemik iliği biyopsisi yapacaz" denilince gerçekten "beni vurun nolur" noktasına gelmiştim korkudan. lakin ki hiç de korktuğum gibi değilmiş. olur da başınıza gelirse ve bu başlığa girip de bu entryi okursanız rahatlayın isterim.

    her şeyden önce lokal anestezi yapıyorlar. o baya bir yumuşatıyor durumları tabii ki. sonrasında evet çok kalınmış gibi görünen, aslında zannettiğiniz kadar kalın olmayan başka bir iğne kullanıyorlar aspirasyon için. o iğnenin dışarda kalan ucuna da tüp yerleştirip ilikten kan çekiyorlar (bkz: götünden kan aldırmak deyiminin gerçek hali). lakin ki hissettiğiniz şey ufak bir çekilme hissi. tam nasıl tanımlayabileceğimi bilmiyorum; ama kesinlikle acı olmadığını söyleyebilirim. zaten siz kendinizi rahat bırakırsanız pıt diye işlem bitiyor. ekstradan biyopsi istenirse kemikten ufak bir parça da alıyorlar. ben kemikten alınan parçayı daha da az hissettim aspirasyona göre.

    esas olay sonrası; çünkü iğne bedende ufak bir delik açtığından o deliğin kanaması dursun diye üstüne baskı yapılması gerekiyor. ailenizin bir ferdi yaklaşık yarım saat olmak üzere oraya baskı yapıyor. kanama duruyor. siz de ortamı terk ediyorsunuz. sonrasında ilk gün biraz topallayarak yürüyorsunuz, birkaç gün de poponuz belli pozisyonlarda dururken ya da üstüne baskı yaptığınızda ağrıyabiliyor; lakin çok uzun sürmediği gibi ilaç almayı gerektirecek kadar bile ağrımıyor.

    ilkini yaşadıktan sonra eğer ön tanınız teşhise dönerse ve bir lösemi hastasıysanız tedavi sürecinde birkaç kez daha yaşıyorsunuz bu deneyimi. artık folloş oluyorsunuz. hatta bir süre sonra heyecanla bekler hale geliyorsunuz; çünkü kansere yol verdiğinizin habercisi oluyor bu işlem.

    darısı hastalığı bünyeye misafir etmiş herkesin başına =)
  • çocuklara genel anestezi altında uygulanır. teşhisin ardından, tedavi sürecinde de gerekli görülürse nüks olup olmadığının kontrolü amaçlı uygulanır. buna rağmen özel sağlık sigortaları tarafından "ileri ayakta teşhis yöntemi" olarak tanımlanmakta ve yatarak sigorta kapsamına dahil edilememektedir.

    herhangi bir özel hastanede kemik iliği aspirasyonu yapılacak çocuk, sabah erkenden ameliyata alınabilmesi için bir gece önceden hastaneye yatmak zorundadır. özel sağlık sigortaları, işlemi kabul etmedikleri gibi bu işleme ilişkin yatışı da karşılamazlar.

    bu saçmasapan uygulamaya ilişkin sigorta şirketine karşı yasal yollarla hak aramak ve emsal teşkil edebilecek bir karar çıkarttırabilmek hayalimiz var. konuyla ilgili bilgi verebilecek, önerisi ya da tecrübesi olan kimse varsa mesajla ulaşmasını rica ederim.
  • genelde kalça kemiğinden yapılan işlemdir. ilgili hastalıkların kesin tanısı veya tanı konulmuş bir hastalığın seyrini izlemek için yapılır. lokal anestezi uygulanır. çok acı vermese de sinir bozucudur. kalçada fazla şiddetli olmayan ve birkaç gün süren çoğunlukla harekete bağlı olan bir ağrıya sebep olur.
  • işlem sonrasında ne kadar süre ağrı çekileceği iğnenin denk geldiği bölgeye göre çok değişiklik gösterebiliyor. bazı durumlarda aynı gün ağrı sızı kalmazken bazı durumlarda ağrı bir kaç gün sürebiliyor. işlem sırasındaki acı ise belli oranda doktorun tecrübesine bağlı iken yine önemli bir oranda da nereye denk geldiğine bağlı. doktorun örnek alacağı bölgeyi ve anestezi oranını doğru ayarlayabilmesi çok önemli.
  • lenf kanseri, lösemi vs. gibi hastalıkların teşhisine yardımcı olması için yapılan bir tetkik. eşek kadar bir iğneyle (abartmıyorum) kalça kemiğinin içine girilerek buradan şırıngaya bir miktar ilik çekilir.
  • mutlaka lokal anestezi ile uygulanması gereken zira lokal anestezi olmadan yapılması hastaya işkence etmekten farksız olan işlem. anesteziye rağmen hasta iğne hareketlerini bir miktar hissedebilir. bir yakınızına yapılacaksa canının yanmaması için bol bol dua edin, reiki gönderin, elinizden ne gelirse onu yapmayı deneyin ne bileyim..

    kordon kanı dışında, hastanın kendisinden* kök hücre elde edilebilmesi amacı ile de uygulanan bir yöntemdir ayrıca..
  • kemik iliğindeki hücrelerin incelenmek üzere bir iğneyle yassı kemiklerden * * alınması işlemi.

    (bkz: aspirasyon)

    alınan kemik iliği hücreleri çeşitli boyalarla boyandıktan sonra mikroskop ile incelenir ve bu yöntemle çeşitli kan hastalıklarının tanısı konabilir.

    not: iğne eşek kadar değil, şırınga eşek kadardır. iğne normal iğnelerden biraz daha kalındır, o da kemik iliği daha yoğun olduğu için gereklidir. ama o kadar korkunç bir olay da değildir. kanımca abartmaya gerek yoktur.

    (bkz: kemik iliği biyopsisi)
  • birçok kan ve ilik ile ilgili hastalığın tanısının ve seyrinin anlaşılmasında yapılması elzem olan tetkik. işlem genelde kemiğin deriye en yakın olduğu ve günlük aktiviteyi fazlaca kısıtlamayacak, estetik problem yaratmayacak olan kemik bölgelerinden yapılır (ön üst leğen kemik kanatları, kaval kemik üst ön yüzü veya arka leğen kemik kanadından)
hesabın var mı? giriş yap