• (bkz: biyopsi)
  • kan değerlerinde bir terslik olması, normalde ilikte bulunan maddelerin bulunması ve benzer durumlarda, hastalığın türü ve derecesini tam olarak belirleyebilmek için kullanılan test. genellikle lokal anestezi yapılan bölgeden kalın iğneli şırıngaya benzer bir alet ile 1 - 1,5 cm'lik ilik kesiti ve sıvı alınır. acısı bir hafta geçmez.

    (bkz: multiple myeloma)
    (bkz: pcl)
  • lösemi, mdsve benzeri kan hastalıklarından şüphelenilmesi durumunda uygulanan, olası hastalığa dair en somut kanıtı veren tıbbi operasyon. kemik iliği sıvısının nispeten fazla bulunduğu bölgelerden (bkz: iman tahtası) (bkz: kalça kemiği) alinir. operasyondan önce lokal anestezi yapılır. toplam 10 dakika süren operasyonda, ilik sıvısının çekildiği an gerçekten çok can yakar. özellikle biyopsinin göğüs kemiklerinden alınması kalp krizine eş bir ağrıyı yol açar. ancak operasyondan sonra hiçbir ağrı, acı hissetmessiniz.
    (bkz: tecrübeyle sabit)
    (bkz: allah dusmanimin basina vermesin)
  • hasta yan yatırılarak alttaki bacağını uzatıp üstteki bacağını kendine çekilmesi şeklinde pozisyon verildikten sonra, 1-2 dakikalık lokal anesteziyapılır. hastaya biyopsi setinin gösterilmesi hastayı moral olarak çökerteceğinden tavsiye edilmez. biyopsi iğnesi ile önce kemiğe fikse olunur öncesinde kemik iliği alınacaksa buradan aspire edilir (bir iç çekilmesi hissi oluşur). peşinden sağa ve sola toplam 180 derece döndürülerek iğne kemikten parça koparma durumuna getirilir. bir süre kemikte ilerlendikten sonra heriki yöne belli sürelerle çevrilerek kemikten ve hastanın bel kemiğinden çıkılır. hastada yatmasının gerektirecek kadar ağrı oluşturmaz. tanı açısından çok değerli bilgiler alınır.
  • bu operasyon esnasinda basarisiz bir lokal anestezi mumkun mu diye dusunuyorum cunku gerek kemigin delinmesi, gerek ilik sivisi cekilmesi, ilik kopartilmasi, gerekse sonrasinda bel kemiginin otesinde sol tarafiniza inme inecek derecede bir agri cogu insanin yasadigi tecrubeyle pek benzerlik gostermiyor. biyopsi ile ilgili soyleyecek sadece uc kelimem var: kemik. iligi. aldirmayin.
  • yaşamsal önemi olmadığı sürece yaptırılmamalıdır. yapılacaksa tecrübeli bir doktora yapılmalıdır. zira uyuşturma iğnesini yanlış yere vurduğu taktirde haftalar boyu belden bacağa inen ağrılar çekersiniz. kemiğe girilip iliğin alınması emin olun hayatınızda çekebileceğiniz en büyük acılardandır. ameliyat acısı bunun yanında hafif kalabilir. genel anestezi yaptırıp öyle ilik aldırmak en mantıklı yoldur.
  • kemiğin kendi dokusundan kaynaklanan ağrıyı hissetmezsiniz.çünkü orda ağrı iletecek sinir sonlanması yok.ağrıyı sadece periost denen kemik zarı nedeniyle çekersiniz.lokal anestezi de bu bölgeyi de kapsar zaten.deri ve periost uyuştuğu takdirde kemik doku içinde sadece iten elin basıncını hissedersiniz.ilik çekilirken de içinizin boşalması gibi bir his duyarsınız sadece.ama acı yok.çok yaptım biliyorum.
    bu arada kemik biyopsisi ve kemik iliği biyopsisi de faklı şeylerdir.
  • biyopsinin ilikten örnek alma bölümüne kemik iliği aspirasyonu denir.
  • operasyon sırasında en önemlisi rahat ve sakin olmaktır. benim gibi sırt ve bel bölgenizde hassas bir bünyeye sahipseniz aman sakin olun aksi taktirde o yatakta rahat durmanız zor olucaktır. doktor her dokuntuğunda aytt... anam... laa... şekilindeki huylanmalarınız doktarunuzunda huylanmasına neden olacak. siz en iyisi ufak bir yatıştırıcı bir hapla kendinizi rahatlatmanız olacaktır operasyon başlatıktan sonra o uyuşturucu iğne akabinde artık tek hissedeceğiniz şey aspirasyon kısmı oda 1 yada 2 saniye diyim size aynı diş çekimi tandasında. yaklaşık 10-15 dakikalık bu oprasyonun sonunda bir 10 dakika dinlendikten sonra kalkıp yürüyebiliyorsunuz. ancak kemik iliğnin biyopsi yapılan yerde çok da büyük olmayan yaklaşık avuç içi büyüklüğünde bir sargı oluyor iki gün boyunca o sargıyı ıslanmayacak şekilde normal hayatınıza devam ediyor ardından o sargıdanda kurtuluyorsunuz.
  • hematolojik hastalıklara tanı konulmasında son basamaklarda yer alan girişimsel işlem. genellikle çocuk hastalarda iman tahtası(sternum), yetişkin hastalarda kalça kemiğinden (iliak kemik) işlem uygulanır. hastaya uygun pozisyon verildikten sonra lokal anestezi altında biyopsi iğnesinin vida tarzında çevrilerek girilmesini takiben ilik kanı alınır, bu esnada iç çekilmesi hissi yaşanır. sonrasında bu sefer biyopsi setinin içindeki iğne çekildikten sonra yeniden vida gibi çevrilerek ilikte ilerlenir ve setin içine ilik geçmesi sağlanır. parçanın koparılması için hastayı da sarsacak şekilde set sallanır. ilik geldiğini hisseden hekim seti çıkarır ve işlem sonlandırılır. eğer ilik gelmemişsse ilikden kan alınması işlemi es geçilerek işlem tekrarlanır. tecrübeli ellerde ve anestezinin yeterli dozda (ben bir flakonun tümünü yaparım) verilmesi durumunda çok ağrılı olmayan, hasta başında ya da poliklinik koşullarında güvenle yapılabilen küçük bir işlemdir. genellikle 10 dakika kadar sürer.
hesabın var mı? giriş yap