• pozitif du$unceyle , hastaligin iyile$me surecinin hizlandirilabilecegi ,karamsar baki$ acisinin hastayi psikolojik olarak cokertip fiziksel iyile$meye olumsuz etki edebilecegi gercegini ifadeler. psikosomatik ki$iler icin $iddetle gecerlidir.
  • (bkz: eczaci) .
  • basur illeti ile ugrasan sahısların mademki cizdirecegim kimseye minnet etmem bunu kendim yaparım mantıgı ile rektal tuseyi uygulamaya calısması.
  • yetmiş milyon doktora mecburi hizmet yolu gözükmesi ile sonuçlanabilecek , ` : yiyen varsa` ben kendi kendimin doktoruyum diyip ücra köşelere gidip kendi kendini muayene edip tedavi etme zorunluluğu getiren durum.
  • çok zevkli bir oyundur bazen eğer kendi kendinin ruh doktoru olacaksan. o an iki kişi olursun kafanın içinde biri anlatır diğeri dinler sorular sorar, cevaplarsın çok doluysan kavga ettirir dövüştürürsün kendinle doktorunu, rahatlarsın, herşeyi kendi kendine yaparsın. eminim bunun pek çok faydaları da vardır fakat ipin ucunu kaçırınca bu doktorculuk oyununu tımarhane de sürdürme riski de vardır sanırım
  • aynı zamanda kendi kendinin hastası olmaktır*
  • sabit bir hastalığı olan insanların ihtiyacı olduğunda yapması gerekeni yapıp, doğru ilacı almasıyla sonuçlanan olgudur.
    diyelim ki mide hastasısınız ve tedavi görmenize rağmen tekrarlayan bir reflu ya da gastritiniz var. mide ağrılarınız her arttığında doktora gidiyorsunuz ve ısrarla size lansor veya pariet ya da gaviscon veriyor. bir süre sonra gitmekten bıkıp aralıklarla gaviscon almaya, çok ağırlaştıgı dönemde bir ay boyunca kendi kendinize ppi almaya karar veriyorsunuz.
    diyelim kansızlığınız için kan ilacı içiyorsunuz. bir süre kullandınız ve şikayetleriniz azaldı, yaz geldi diye ilacınızı bıraktınız. kış geldi ve siz yine üşüyorsunuz, halsizsiniz. doktora gidince size yine o ferro bilmemne ilacından vermeyecek mi? o ilacı alıp kendiniz içiyorsunuz.
    böbrekleriniz sorunlu diyelim, taş var. ağrımaya yüz tuttuğunu hissettiğinizde sıvı alımını arttırıyorsunuz. bir hafta su içmeyi füzene koyduktan sonra ağrılar azalıyor.
    alerjiniz var ve bahar aylarında tekarlıyor. baharda zytrec, singular alıp raahtlıyorsunuz.

    kendi kendinini doktoru olmak böyle bir şey olsa gerek. doktordan kaçmak için bu yol izlenmeye deger gözükse de yıllarca okuyup eline diplomasını almış doktorlar dururken az dertli başa çok dert açma ihtimaline karşın yine de doktora gidilmeli kanaatindeyim.
  • kişinin temel sağlık problemlerini anlayabilecek kadar bilgilenmesi durumudur.
    bu kendi ilacını yazmasını, ameliyatını yapmasını gerektirmez tabii ki.
    ama daha bilinçli bir hasta olmasını sağlar.
  • bazi doktorlarin super sinir oldugu eylem.

    ...
    - doktor hanim, gogsum hirliyor biraz.
    + (stetoskopla dinler) hmm, yok bisey.
    - ya ben hissediyorum ama cok rahatsiz edici.
    + doktor olan siz misiniz ben miyim!?
    - valla ben bir rontgen rica ediyorum illa ki
    ... (rontgen alinir vs)
    + iii, siz sigara icmiyordunuz degil mi?
    - hayir...
    + simdi bakin burda soyle soyle bir leke gorunuyor bilmemne....
    - (bkz: gozunun icine bakmak)
  • insanların nasıl da kolay gerçekleştirdiklerini bir türlü anlayamadığım eylem. bolca verilen tavsiyeler arasında yer alır bu "kendi kendinin doktoru olacaksın" . aaa olur mu canım ..biraz da sen büyütüyorsun biraz da kendi kendinin doktoru olacaksın derler . özellikle psikosomatiksen yandın ! bolca duyarsın alakasız alakasız insanlardan ..
    doktrorlar bunu "psikosomatik bozukluk genelde insanda stres yaratan cesitli durumların kendi fizyolojisine yansıması" şeklinde tanımlıyorar .. ve insanlar da diyorlar ki kendi kendinizin doktoru olunuz!
    ben de onlara "kendi kendimizin doktoru olalımcılar ..siz ve sizin gibiler ..canınız cehenneme" demek istiyorum o anda ...
hesabın var mı? giriş yap