• insanin kapasitesinden haberdar olmasi, bu sebeple boyunu asan islere girismemesi.
  • kendine yarasan tanimlamayi yapabilmesi, gerektigi zaman da istenmedigi yerden gidebilmesi (bkz: sozluk mode off)
  • haddini bilmek de denebilecek, cahil cesaretinden mumkun mertebe uzak durmaya gayret eden davrani$ modeli. bok atmaya bayilan turk insaninin saga sola sata$ip, i$ lafinin arkasinda durmaya geldiginde ansizin ortadan kaybolmak, o kendini biliyor masturbasyon'una ragbet etmek yerine yapmasi gereken eylem.
  • ilimdir.

    "ilim ilim bilmektir
    ilim kendin bilmektir
    sen kendini bilmezsen
    ya nice okumaktır"
    yunus emre
  • aristotelesin lyceonu kapısında "kendini bil" yazdığı söylenir
  • övülünce havalara girip göklere çıkmamak, yerilince de sinirlenip hınç ve öfkeyle tepki vermemek. çünkü, kendini bilen zaten artılarını ve eksilerini herkesten iyi bildiğinden, bunları başka birinden duyunca çok şaşırmaz, dolayısıyla da abartılı duygu galeyanları yaşamaz.
  • (bkz: o kendini bilir) böyle de kullanılır cümle içinde..
  • kendini güvende hissetme yanılsamasını veren bir çeşit masturbasyondur. şöyleki, herkes kendini biliyor, ama bu kendini bilenlerin oluşturduğu farklı düşünsel mekanizmaların çatışması dünyanın amına koyuyor. kendini bilmeler bu ölçüde kesin çizgilerle birbirinden ayrılmasalar, hatta bazen tamamiyle zıt olmasalar dünya farklı olurdu.
  • bireyin ne yapıp, ne yapamayacağı, ne olup, ne olmadığına cevap bulması için içine girmesi gereken dipsiz kuyu.!
    tanımak ile bilmek arasında dağlar kadar fark olsa da bu dağlar kadar farkın farkedilmesi bazen çok zor olmaktadır.!
    kendine güven duygusu ile bire bir doğru orantılı olan bu hissiyatın gelişimi sosyalleşme sürecinde kişiye ardı ardına bonuslar kazandırır.! basit bir örnekle, "şunu yaparım, bunu yaparım, onu da yaparım abi" tarzı söylemlerin oluşturabileceği boktan sonları bertaraf etmeye yarayan bir hissiyattır.!
    bir iş görüşmesinde "hayır ben onu yapamam lakin şunu yapabilirim" demenin özgüvenine sahipse bir insan, tamam o olmuştur.!
    bu hissiyat ve getirilerini günlük yaşama, ikili ilişkilere adapte etmek pek bir kolaydır.!
    ikili ilişkilerde alınacak kararlar, verilecek sözler, sırf bu hissiyatla alakalıdır.!
  • en çok carpediemcilerin salladığı kavram. neymiş kendini bilmek, özbenliğinin farkına varmak, gözlerini dört açmak vs. vs. imiş. yalan bunlar efendim yalan, insan kendini tam anlamı ile bilemez. neyi sevdiğinin, neyi sevmediğinin farkında olabilir ama kendini bilmek dediğiniz zaman, olay derinlemesine ivmelenir. "kendimi biliyorum" diyen insanlar kendini kalıplaştıran insanlardır. hayır merak ediyorum insanlık kendi hakkında bu kadar ukala olma hakkını nerden buluyor?

    (bkz: insan asla kendi olamaz)
    (bkz: kendinden kaçmak)
hesabın var mı? giriş yap