• bir olay olmadan evvel pozitif ya da negatif yönde düşüncenizi manipüle ederek, olayın seyrinin doğal olarak o yöne doğru kayması neticesinde “ben biliyordum zaten böyle olacağını'', diyeceğiniz şekilde gerçekleşen olaylardır. örneğin, “sınavdan ne yaparsam yapayım geçemeyeceğim”, diyen bir öğrencinin, bu düşüncesinden dolayı motive olamaması sonucu çalışmadığı için sınavdan gerçekten geçememesi ya da “sen beni er geç aldatacaksın, biliyorum”, diyerek eşinin kendine olan güvenini, bağlılığını ve sevgisini yitirmesini sağlayarak eşinin gerçekten yıllar sonra onu aldatmasına sebep olan birinin bu yaşanmışlığı yaşaması. bunlara daha bir çok örnek verilebilir, hepsinin de “kendini gerçekleştirme” sebebi, “düşünce tarzının endişe edilen sorunu beslemesi” dir.
  • hinduizm'deki felsefi düşüncelerden biri ile açıklanabilir. gandi'nin de ünlü bir sözü vardır bu konuda

    söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür...
    düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür...
    duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür...
    davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür..
    alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür..
    değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür...
    karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür...
  • harry potter evreninde karşılaştığımız olaydır.

    --- spoiler ---

    lord voldemort, kendisini öldürecek olan kişinin temmuz ayı sonunda doğan bir erkek çocuğu olduğu kehanetini duyunca; potter ailesinin evine bir gece ansızın saldırır. james potter ve lily potter'ı öldürür. öldürmek için asasını küçük harry potter'a doğrulttuğunda başarısız olur. hayatının en büyük yenilgisini alır ve harry potter karanlık lord'u öldürecek seçilmiş kişi olarak mühürlenir.
    --- spoiler ---

    edit: spoiler uyarısı eklendi.
  • “bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız,aklınız bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak üzere çalışmaya başlar.

    ama bir şeyi yapabileceğinize inandığınızda,aklınız bunu yapmak üzere çözümler bulma konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar.”

    david j. schwartz bu sözleri ile kendini gerçekleştiren kehaneti en güzel şekilde özetlemiştir.
  • eğitim bilimleri derslerinden geriye kalan -kanımca- en eğlenceli iki terimden biri. diğeri (bkz: öğrenilmiş çaresizlik)
  • ingilizcesi self-fulfilling prophecy olan ve özellikle eğitimcilerin ve yöneticilerin bilmesi gerektiğini düşündüğüm kavram.

    mesela sınıfındaki dezavantajlı gruplardan gelen öğrencilere öğrettiği şey konusunda "onlar bunu kesin yapamaz" diye düşünen öğretmen bunu davranışlarına yansıtmakta ve öğrencilere başarmaları için yardım etmektense kendi kendini gerçekleştirecek bir kehaneti ortaya atmaktadır. özellikle "ben bunu başaramam duygusu" öğrencilere geçtiğinde kendini gerçekleştirecek olan bu kehanet güçleniyor.

    o nedenle ne düşündüğümüz ne söylediğimiz çok önemli. hem kendimiz için hem başkaları için.
  • 1949 yılında sosyolog robert merton tarafından yayınlanan sosyal teori ve sosyal yapı adlı eserde ortaya atılmış teoridir .

    dış etkenlerle ya da bireysel nedenlerle alınan içsel kararınızın ya da bilinçaltındaki düşüncenizin hayata geçmesi , yaşanması durumudur .

    özetle beklenilenin olmasıdır .
  • kişinin, bilinçaltı aracılığıyla, farkında olmadan, kehaneti gerçekleştiren ortamı veya durumu aşama aşama hazırladığı ve bunun farkında olmadığı, kehanet gerçekleştiğinde de kendiliğinden gerçekleşen bir kehanete daha maruz kaldığını düşündüğü olay.
  • (bkz: pygmalion etkisi)
    (bkz: beklenti etkisi)

    kişinin, bir süre sonra başkalarının özellikle herhangi bir yanıyla kendinden üstün gördüğü insanların, ona ilişkin beklentilerine denk düşen davranışlar sergilemesi şeklinde açıklanabilir.
hesabın var mı? giriş yap