• $u dunyada, kendine guven mi istersiniz, kendinin herkesten ustun oldugunu sanmak mi istersiniz hepsi bu kendi uzerinde kontrolu kandirmaca ile saglayan insanlarda bulunur. bunu bir sanat haline getirmi$ ve bu yolla populer olmu$ topluma kendini kabul ettirmi$ ki$ilerde vardir, hatta elimizi sallasak onlardan herhangi birine denk gelmektedir soguktan u$umuz elimiz. sanat olmasi icin gereklilik nedir diye soracak olursak di$aridan kendimizi kandirdigimizin belli olmamasi ve hatta ya$adigimiz $eyin aslinda koca bir yalan oldugunu ki$inin kendi kendine bile unutturabilecek derecede bu i$i iyi yapiyor olmasi gereklidir. ki$i bu yolla onunde ki her engeli a$acaktir, yeterki ona gerekli sure ve mekan verilsin.
    (bkz: fatih altayli)
    (bkz: toktamis ates)
    (bkz: seda sayan)
    (bkz: bakmayiniz)
  • (bkz: polyannacilik)
  • kendini kandirma sanati insanin sorumluluklarindan kacma ihityacinin sonucu olarak dogmustur.herbirimiz surekli kendimizi kandiririz.bir kereden ne olurki,sunu iciyim ders calismaya basliycam,ben bu sene 10 ders veririm en az,hem okul bitmese ne olur ya ha altı olmus ha yedi,atilsamda problem degil ne yani gider delikanli gibi yaparim 15 ay askerligimi er olarak! gibi orneklerle aciklabilecek bir kavramdir.
  • psikolojik sorunlarin veya duygusal yaralarin soz konusu oldugu durumlarda icra edilmesi farz olan, ihtiyactan dogan sanat. bu sanat sanat icin degil, daha cok insanin kendisi icindir ve kendisi icin iyi(faydali) olanin toplum icin de iyi oldugu varsayilirsa (birey, toplumun bir parcasidir) kendini kandirma sanati toplum icindir, toplumun icinde devam edebilmek icindir, diyebiliriz.
    bir de bunun tersi olan kendini killandirma sanati vardir, hic kuskusuz ki bu sanat, sanat icindir zira paranoyak olman takip edilmedigin manasina gelmez, dolayisiyla kaderde varsa duzulmek neye yarar uzulmek de diyebilirdik ama ayip olacagini tahmin ediyorum. hem boylesine kaderci olmamak lazim*.
    ayrica;
    icinde yasadigimiz dunyada habire hosumuza gitmeyen birseyler olurken, bunlara (mecburen!!) tamamen sirtimizi donmus vaziyette kendi kucuk evrenimizde yasamayi surdurerek hepimiz coktan kendini kandirma sanatinin büyük ustalari olmus durumdayizdir zaten. biraz daha kandirmaktan zarar gelmez* dolayisiyla.. hali hazirda boka batmisken senin yaninda getirdigin yarim kilo camur ve pisligin lafi bile olmaz. basimin ustunde yerin var.
  • (bkz: mauvaise foi)
    (bkz: bad faith)
  • en basit uygulanış şekilleri alkol ya da uyuşturucu almak olan sanat. temel prensibi, insanın kendi problemlerini unutması ya da çözümünü ertelemesi için kimi zaman geçici çözümlerdir.
  • kisinin etrafini sarmakta olan gercegin, kisinin inandigi gerceklerden agir basmasi halinde; eline fircayi boyayi alip dunyasini baska renklere boyamasi.

    kandirma inandirmaya, inandirma kabullendirmeye donusturulurse... bir bakarsin ki o "genel cogunluk" birden bire "ozel azinlik" oluvermis.

    onlar ermis muradina, kerevette leylekler var cikmalim rahatsiz olmasinlar. yavru mevsimi.
  • bir adet fast forward tuşunun hayatımıza eklenmesiyle tarih olacak sanat. öyleki hayatımızın fast forward tuşu olsa ne gerek var böyle sanata, basarız tuşumuza bakarız 3 ay sonra ne olmuş. (bkz: click) ben bir adet rica ediyorum, lütfen n'olur!

    zamanın çözüm olduğu idda edilen şeyleri "bakalım - hayırlısı - sadece zaman - zamana bırak" klişelerini duymadan atlamak hoş olmaz mıydı? ya da yemeğin yanında acı yemeyi seven biri olarak bunada mı katlanmak gerekir?

    (bkz: fast forward tuşu istiyorum)
  • kabus gibidir.
hesabın var mı? giriş yap