• çoğunlukla normal pirinçle yapılan pilav gibi pişirilmeye çalışıldığı için yanlış sonuçlara sebebiyet veren ve "tadı bok gibi" benzeri aşağılamalara maruz kalan zavallı besin. pişirilme süresinin uzunluğunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken nokta normal pirince göre çok daha fazla suyla pişirilmesi gerektiğidir (hani ezbere 1 bardak pirince bilmemkaç bardak su diye pişiriyorsanız dikkat edin), aksi takdirde sertleşir ve haliyle tadı bok gibi olur.

    lezzetini içindeki yağdan alan beyaz pirincin aksine kendine has çok daha kuvvetli bir lezzeti vardır, sanırım en büyük dezavantajı insanların kepekli pirinçten yapılan pilava "tadı bildiğimiz pilav gibi olacak" şeklindeki hatalı yaklaşımıdır. ortaya çıkan yemeğe bildiğiniz pilav yiyecem ben diye değil de farklı bir yemekle karşılaşacağınızı hesaba katarak yaklaşırsanız, gayet lezzetli ve farklı bir besin olduğunu da düşünebilirsiniz.
  • beyaz pirinc, kepeğinden ayrılan ve talkla cilalanıp parlatılan pirinçtir ve bu yolla vitaminlerinin tümünü, madensel tuzlarının % 60’ını ve lipitlerinin % 80’ini kaybeder. bir paket kepekli pirinc ve beyaz pirinci elinize alin ve besin degerlerini paketin uzerinden okuyun. kepekli pirincteki b vitaminlerinin ve minerallerin hicbirinin , gecirdigi islemler nedeniyle beyaz pirincte kalmadigini goreceksiniz. kepekli pirinc beyaz pirince gore daha uzun surede pisiyor ve rengi de kahverengi degil, bugday renginde, tadini da ben haslanmis bugdaya benzetiyorum. lezzet olarak beyaz pirincin yerini tutmasa da bu tamamen damak aliskanligi ile ilgili.
  • bugüne kadar nasıl olup da tatmamış olduğumu düşünüp aklıma şaştığım gıda maddesidir. düzgün pişirilince tadına doyum olmaz. beyaz pirinçle yapılan pilavla alakası yoktur. nasıl ki bulgur pilavıyla normal piriç pilavını aynı kategoriye sokmuyorsak bu pirinçten yapılan pilava da aynı muameleyi yapmalıyız. pişmesi için biraz sabır gerekiyor ama yine de atla deve değil. 45 dakika sıcak suyla ısladıktan sonra 45 dakkada falan pişiyor. bire ikibuçuk ölçü tavsiyesiyle başladım bu pilavı yapmaya ve pişman olmadım. tereyağı içle sızma zeytinyağı karışımında soğanlı ve havuçlusu parmak yediriyor...
  • daha önce de dendiği üzere bu pirinçle yaptığınız pilâvdan normâl pirinçle yaptığınız pilâv lezzeti beklemediğiniz sürece son derece güzel bir yemek ortaya çıkarabilirsiniz. daha çok bulgur pilâvı ya da buğday yer gibi hissediyorsunuz. hele bir de zeytinyağıyla yapmışsanız, misler gibi kokar. hem çok daha besleyici, hem de çok daha tok tutucudur.

    "pişmiyor." diyenler de beceriksizliklerine yansınlar. bir kaba koyup üzerine kaynar su ekledikten sonra yarım saat-45 dakika kadar bekleyin, ki normâl pirince de aynısını yapıyorsunuz. (bkz: pirinç ıslamak) sonra tencereye koyup yağ ile (artık hangi yağı kullanıyorsanız, dediğim gibi zeytinyağı ideâldir.) orta ateşte 5-10 dakika kavurun. sonra da üzerine bir bardak pirince iki bardak su biçiminde kaynar su ekleyerek pişirin. 20 dakikada hazır.

    önerim, bu güzeller güzelini bezelye ile birlikte yemenizdir. yok böyle bir lezzet.
  • normal beyaz pirinçten daha yoğun bir lezzeti olan ve daha doyurucu olduğuna karar verdiğim pirinç. hipoglisemisi olan biri olarak 5 saat ööyle oturdum yedikten sonra, olacak iş değil. bayaa bayaa da lezzetli buldum, beyaz pirinç yavan gelebilir artık, o derece.
  • pişirip soğuttuktan sonra içine domates, salatalık, taze soğan doğrayıp nar ekşisi ve/veya limon da ekleyerek kısır yaparsanız daha da lezzetli olur
  • deneme amaçlı, evde pişirildigi günden itibaren babamın korkulu rüyası oldu bu pirinç. öyle ki tehdit için bile çok etkili: ''bak bugun çok yedin, yarın ya salata yada kepekli pirinc pilavı. sen tercih et.'' anneme yalvaran gözlerle bakması beni güldürür hep..
  • bunla pilav yapmayı denemeyin bile, yazık olur. ama önceden biraz haşlayıp harca katarak nefis dolmalar yapabilirsiniz. ayrıca bir işlevini daha keşfettim, içine karbonhidrat hesabı pirinç konulan ve uzun süre ağır ateşte pişirilen sebze yemeklerinde (pırasa, semizotu, ıspanak, vb.) beyaz pirinç gibi dağılmıyor, diri kalıyor. sebzenin suyuyla lapa haline gelmiyor.
  • ögle yemeginde ilk kez yemek icin yaklasik bir saattir bekledigim, hala pismemesi uzerine huylandigim ve hakkinda ekside arastirma yaptigim pilav. en azindan pirincin bozuk olmadigini ve de yavas pismesinin normal oldugunu biliyorum artik***
  • ingilizce ismi brown ricedır.

    esmer, kahverengi ve kepekli aynı şeyi ifade eder. kabuğu soyulmamış ve işlemden geçirilmemiş pirinci. ununu çok aradım. hala da arıyorum. bazı özel deneyler, kültür yetiştirmek için birebirmiş bu besinin unu. kültür bunu görünce pizza cennetine düştüğünü düşünüyormuş.

    unu aramaktan vazgeçtim. işimi kepekli pirinci kahve makinasında çekip görüyorum.
hesabın var mı? giriş yap