• anadolu'nun bazı yörelerinde nişan düğün konularında kız ve erkek ailelerininanlaşmasına verilen isimdir. bu anlaşma sözcüğünden ne kastedildiği ise yöresine, adetlerine ve ailesine göre değişir. mesela kesim kesilecek deyip, düğünde takılacak altınlarda anlaşmayı bekleyenler olduğu gibi nişan düğün tarihlerini belirleyip kesim kestik diyen aileler de mevcuttur.
    bu arada anadolu deyip sınırlandırmayalım, bundan 5-6 sene evvel istanbul' da bir akrabamın evinde tanık olmuştum bu ritüele, mevzu kaç bilezik takılacak merkezli olduğu için çok sevimli bulmamıştım, bu arada kesim kesmek pazarlık yapmak anlamına da geliyormuş, bu benim tanık olduğum altın pazarlıklarını da bir nebze açıklıyor.
  • kars selim yöresinde kızın babasının, kızını vermeden evvel, erkek tarafına aldırmak üzere belirlediği altın ritüelidir.

    (bkz: başa gelen çekilir)
  • kesmenin taklit* ve alay* anlamı denizli ve mersin gibi fethiye'ye komşu yörelerde bilinmekte, şive sözlüklerine girmiş. bizim fethiye'de taklit ve alaylı taklit için hem kesim, hem kesme/kesmek, hem de kesim kesmek aşağı yukarı fark olmaksızın birbiri yerine kullanılabilir. denizli'de 'kesim etmek' varmış.
    ama bir de atasözümüz var ki komşu iller bile bilmiyordur, hiç kayıtlısına rastlamadım:

    "kesim kesen kesikte kalır."

    kesim kesmeli atasözünün anlamı, taklitçi kişi sonradan ah almış sayılıp kesikte yani uçurumda veya yarda kalır, arktan karşıya atlayamaz. çektirdiğini öder. burada nedense halkımız üsttekiyle değil alttakiyle özdeşleşmiş, mutlaka kendiyle de alay edildiğini, taklidinin yapıldığını ve bunun canını acıttığını hissedip tavır almış. (hemen birbirini anımsatan atasözü olarak, eşikte durma eş üstüne varırsın.)

    (ilk giri tarihi: 31.5.2018)

    (bkz: mukallit/@ibisile)
    (bkz: benzetim)
    (bkz: ağız eğmek)
    (bkz: osaman/@ibisile)
hesabın var mı? giriş yap