• bu söz herhangi bir iş adamı, ya da çok zengin birinin sözü değildir.

    detaylar hayatımızın her anında var. buna mukabil ve detaycı insanlar da öyle. peki kim bu detaycılar;
    a- kendi detayına takılan
    b- sadece başkalarının detayına takılan
    c- hem kendi hem de başkalarının detayına takılan

    bu üç farklı nitelik, kişinin dahil olduğu gruba göre onun başarı seviyesini belirler.

    a detaycısı: her daim başarılı olacaktır; çünkü kimsenin ne yaptığı ne ettiği onu alakadar etmez. topluma göre kendini şekillendirmez. bu biraz da kendi içinde barındırdığı ego seviyesine bağlıdır. bilmenin, zekanın ve aşmışlığın verdiği ego kendini diğer insanlardan uzak tutmaya çalışacaktır. böylece kendi dünyasını kendi başına inşa edebilecektir. ( buradaki ego'yu masum düşünebiliriz )

    b detaycısı: kendinden başka herkesin detayına takılır. toplum baskınını oluşturan taşlardan biridir. asla kendi gelişimine önem vermeyip, başkalarının gelişimine takılır, eleştirir ve hep bir ön yargı içindedir. sürekli eleştirmekten kendine zaman ayıramadığı için, sağlıklı düşünme yetisini de kaybeder.

    c detaycısı: hem kendini hem de toplumu eleştirebilen üst seviye bir varlıktır. kalkınmanın tek başına olamayacağını, toplum olarak kalkınmanın gerekliliğini bildiği için her iki tarafın detayına önem verip, iki tarafı da eleştirir. bu eleştiri aslında '' iyi niyet '' göstergesidir. ben kazandıkça siz de kazanın diyen tayfadandır. aslında en makbulü de bu kişidir ki, bu tipler hem ülkesini hem de halkını seven, değerlerini koruyan ve gelişmesini isteyen detaycılardır.

    şimdi asıl meseleye gelelim:
    eğer başarıyı yakalamak istiyorsanız, öncelikle kulaklarınızı kapatmalısınız. çünkü b detaycıları her yerde karşınıza çıkacaktır. sizi eleştirecek ve başarılı olmanızı istemeyeceklerdir. siz de a detaycısı gibi olup, onlardan uzaklaşmanız gerekecek. kendinizi onlardan üstün görmeniz gerekebilir, tevazu burada işinizi zorlaştıracak, siz tevazuyu bir kenara bırakıp önünüze bakacaksınız. bu teknik olarak bir kibirdir evet ama başarmak istiyorsan bir şeyler feragat etmeniz lazım.

    başarılı insanların çoğu bu şekilde başarılı olmuştur. sadece kendi detaylarına takılan, başkalarının ne dediklerine kulak asmadan ve kendini üst sınıf görerek, bakış açısını bu yönde değiştirmiştir. ve yüzde yüz işe yaramıştır.

    peki ben çok mu başarılıyım diye soracaksanız, hayattaki tek başarım: günde 4 öğün yemek yiyerek hiç kilo almamak, hepsi bu!

    edit: esseksurprizi nickli arkadaşım güzelce değinmiş '' narsist olmak lazım '' tebrikler.
  • sanırım özgüven ile kibir karıştırılmış.

    özgüvenli kişi kendisine gelen eleştiri mantıklı ise ders alır ama kibirli kişi her zaman haklıdır eleştiriye kapalıdır.

    kibirli biri her zaman haklı olacağı için yeniliklere ve öğrenmeye kapalıdır. kolay kolay ilerleyemez. belki bildiklerinin sayısı artar çok biliyorum zanneder.
    ama özgüvenli kişi yeniliğe açıktır kendisini ezdirmez de yeniliklere kapatmaz da. ne kadar çok şey bilmediğinin farkındadır.
  • kendimi başkalarından üstün görerek nasıl başarılı olacağımı anlamadım.
  • kibir gerekiyor iş yaptığını gostermen bundan bol bol nahsetmen gerekiyor
    tevazu ezikliktir başarısızlık göstergesi

    ben yaptım, benim sayemde ben olmasam olmazdı lafları ayarında yerinde kullanıldığında bir süre sonra insanlarda senin söylemene gerek kalmadan söylemeye başlıyor :)
  • peygamberler ve beraberindekiler kibir olmadan birçok başarıyı yakalamıştı. zira dinlerine göre öyle büyüklük taslayamazlardı. önermeniz çökmüştür. iyi günler.
  • haklılık içerir.

    özgüvenle kibir farklıdır derler fakat tatbikatta farkını tecrübe edene rast gelemedim henüz. şu var ki; başkalarını küçük görecek boyutlara ulaşılsın, işte bu tehlikedir.
  • dozunda kibir lazım aslında bir anlama doğru.

    insanlar ilk etapta dış görünüşünüzü ve kendi duruşunuzu dikkate alarak iletişime başlar. sonradan gerisi gelir yada gelmez.
    bir işi başarabilmek için yada sevdiğine açılmak için bile kendine güvenmen lazım. maalesef çevremizdeki birçok insanda kibirin aşırısı mevcut olduğundan siz mütevazi davranmaya çalıştığınızda olduğunuzdan daha aşağılarda algılanıp ezilmeye çalışılırsınız.

    bu tezin gelişmiş toplumlarda geçersiz olduğunu ayrıca belirtmek isterim.
  • yanlış. kibirli olursanız başarılı olamazsınız.
    başarılı olursanız kibirlenirsiniz.
    başarılı olmadan kibirliyseniz kibirli aptalın teki olarak yaşamınız sona erer.
    kibir başarı ile birlikte büyüyen bir duygudur.
  • ortadoğu’da doğru iskandinavya’da yanlış bir önermedir
  • kısmen doğru kısmen yanlış olan önerme. öncelikle bahsedilen kibir mi özgüven mi bunu sormak gerekiyor.

    gerçekten bilen kimse kibirli olmaz. bu özgüvendir.

    başaramamış, başardığını sanmış, bu nedenle olmadık yollara saparak başardığını sananları kibirli olarak tanımlayabiliriz.

    bilmenin de dereceleri var. bir şeyi ona gerçekten hakim olarak bilmek ile gerçek bir bilgiye dair bir şeyler elde ederek bildiğini sanmanın farkı budur işte.

    özgüvende kompleksler olmaz; ama kibirde üzeri örtülmüş birçok şey olur.

    başarı nedir o halde onu tartışalım.
hesabın var mı? giriş yap