• 90larin ortasinda, kktc'nin turistik acidan "altin cag" ini yasadigi siralarda, bayagi sukse yapmis; "kibrisa gittik bakin sizi de unutmadik" mahiyetiyle alinan hediyelik esyadir. ustunde kibrisin haritasi vardir. yunanca da parantez icinde sehir adlari yazar. denizlerin ustunde prehistorik cagdan kalmisa benzer deisik deniz canlilarinin resimleri vardir, benim kucukken gercek sandigim. arka planda hasir orme deseni vardir ama kendisi mika da olur aluminyum da...

    bu tepsiyle kahve ikrami yapmak farzdi bir ara orta halli insanlar icin. ekonomik kudret gostergesiydi. "biz gittik" demekti. simdi pek bi unutuldu, raflara kaldirildi. kibrisin tekrar sukse yapmasini bekliyor..
  • yıllar var görmemişken, üstelik sözlükte hakkında yazılmış bir söz olmama ihtimali sıfırken, nasıl olur da bakmak aklıma gelmemiştir?

    evet bu tepsilerden ablamın evinde bir tane vardır, başta ablam olmak üzere kimse tepsinin hikayesini bilememektedir. bitmedi, bir tane de dünyadan bihaber halamın evinde vardır. şimdi sordum o da nereden geldi, kim getirdi bilmiyor. bu durum, en az benim bu başlığa bakmanın aklıma gelmemesi kadar ilginçtir.

    burada acaba kıbrıs dolayımında bir sosyal amnezi mi vardır? üstelik kıbrıs gibi milli güdülerin sonsuz enerjiyle çalıştığı, devletin ve tüm ideolojik aygıtların milliyetçi hezeyan pompaladığı, tüm nesnelerin ve hislerin türk tezi ekseninde geliştiği böylesi bir süreçte, bölünmemiş bir kıbrıs nesnesinin evlerimize girmesi tuhaf bir "kaçak".

    kaç versiyonu var bilmiyorum, benim gördüklerimde kıbrıs'ın kktc eksenli sembolleri olmadığı gibi, taksim öncesinin haritası "fiziki" bir şekilde bulunmaktadır.

    araç plakalarına, anahtarlıklara, araba camlarına kadar giren ay yıldız, atatürk, bozkurt sembollerinin uzağında kalan bu tepsi nasıl olur da evlere girmiştir?

    demek ki devlet eliyle toplumsal hafıza her koşulda kuralsız ve sapıkça işliyor. şu iki dakikalık kıbrıs tepsisi haberleşmesinde kendimi dark city'de shell beach'i arayan john murdoch gibi hissettim. kıbrıs var, tepsi var ve kim getirmiş, neden burada kıbrıs bölünmüş değil bilen yok. ama tepsi bütün evlerde.

    haberlerde, okullarda, kitaplarda, gazetelerde, zihinlerde iki kıbrıs, ama tepsideki tek kıbrıs'ı pas geçen aynı zihin. ya da diğer tüm bölünmüş kıbrıs algıları boş, bomboş.
  • askerlik hatirasidir
  • savaştan sonra kıprız'a yerleşen dayımın zürriyetince sürekli beslenen evimizin tepsi stokunun tekeli bu tepsilere aittir. çocukluktan beri televizyon karşısında ya da bilgisayar karşısında yediğim her yemeğe eşlik ettiklerinden benim tepsi mefhumumla da özdeşleşmiş, tepsinin üzerinde yazılanlar sofra niyetine serilen gazeteler ve tuvalette okunan deterjan arkası yazılarıyla aynı role sahip olmuştur. vuno'nun az üzerindeki tombul balina aileden biridir. venüs'ün aşk yeri'nde sağlam pompa döndüğü düşüncesi, denizin üstünde venüs'ün nasıl aşk yaptığı sorusuna eşlik eder ve tarihçe kısmında layonların kıbrıs'taki hakimiyetinin (1191-1192) neden bu kadar kısa sürdüğü merak edilir.

    http://urun.gittigidiyor.com/…epsi_w0qqidzz24788789
  • kıbrıs haritalı kahve fincanı ile kombine yaratan tepsidir.
  • 1995 - 2001 yılları arasında yaşadığım, hayatımın en güzel anılarının çoğuna ev sahipliği yapan kıbrıs'ı ne kadar özlediğimi bugün yazlıkta annemin yaptığı barbunyayı yerken tabağın altında yer alan ve taa 1996 yılında yaz tatiline gelirken getirdiğim kıbrıs tepsisi sayesinde bir kez daha hatırladım.

    adanın en önemli ihracat kalemler arasında olduğuna inanırım :)

    ve çok kalitelidir ki 25 yıldır en rengi solmuş ve çatlamış patlamış…

    bundan bir 50 yıl sonra koleksiyon değer olacağına inandığım bir objedir aynı zamanda.
  • bundan tam 9 yıl önce kıbrıs'a gittiğimizde aldığımız ve hala kullandığımız efsane tepsi. azıcık rengi soldu sadece.

    arkadaşımın evinde bir keresinde denk gelip şaşırmıştım "oeh bizim tepsi" diye. daha sonraları kıbrıs'a giden birkaç kişiye daha sordum ve evet onlarda da bu tepsiden varmış. "kıbrıs'a gittim" tescili gibi bir şey yani bu.
  • üzerinde acı kahvenin geldiği, eskilerinde adanın birleşik tam haritası varken, 74 ve özellikle 83 sonrası üretilenlerde, ortasından ikiye ayrılan güzelim tepsidir. belki üzerinde ceviz macunu da yersiniz. o zaman kendinizi şanslı sayın derim.
  • 7 yaşıma kadar kıbrıs ı tepsi markası sanmama sebep olan meymenet. mersin de her evde, abartısız her evde gördüğüm tepsidir.
  • kendimi bildim bileli günlük olarak kullanırız hasır yuzey ustundeki kıbrıs haritası ne soldu ne de baskısı silindi, kaliteli tepsilerdir
hesabın var mı? giriş yap