• hawaii yanardağları ulusal parkı içinde bulunan aktif yanardağ. 1983'te şiddetli bir patlamayla aktif hale geçmiş ve o zamandan beri ay'a beş yol döşemeye yetecek kadar lav sızdırmıştır.
    mitolojide, ateş ve volkan tanrıçası pele'nin evlerinden biri olarak bilinir.
  • fotoğrafçı brad lewis'in inanılmaz güzellikte fotoğraflar çektiği hawaii'de bulunan yanardağ.

    http://www.milliyet.com.tr/…de-olumle-burun-buruna/

    özellikle 2 nolu fotoğraf süper görünüyor.
  • bbc'nin volcano live programinin ilk bolumunde islenen yanardag. su anda dunyanin en aktif yanardagiymis. o da ne demekse.
  • yaklaşık 30 yıldır durmaksızın patlamakta olan yanardağ (kayıtlara geçen en uzun süre).
  • son resmi ölçümlere göre 4091 m yüksekliğe sahiptir. okyanus altı yüksekliğinin yaklaşık 5000 m olduğu düşünülürse, 9091 m yükseklikle, dünya'nın en yüksek dağı konumundadır.

    çıkardığı lavların neredeyse tamamı bazik karakterlidir. bu yüzden lav sıcaklığı ve akışkanlığı fazladır. yapılan ölçümlerde lav sıcaklığı 1850 santigrat dereceye kadar ölçülmüştür. en düşük sıcaklık ise 450 derece olarak ölçülmüştür. bu da dağın sarp ve dik olmasını engeller. volkan konisi geniş alanlara yayılmıştır.

    faaliyetleri sırasında neredeyse hiç piroklastik madde(kül, tüf, kaya ve taş parçaları) çıkarmaz.
  • big ısland’da (büyük ada) bulunan volkanın püskürttüğü lavlar 2013 yılından bu yana ilk defa pasifik okyanusu’na ulaşırken, işte böyle muhteşem görüntüler ortaya çıkmış.

    pasifik okyanusuna akarken
  • çevresindeki 2800 kişinin tahliye edildiği bilgisi gelen yanardağ.
  • tesadüfen bir jeologla ziyaret etme imkanımız oldu. okyanus tabanında bir yanardağı olmasından kelli (oceanic deniyormuş bunlara) püskürttüğü materyal kıtalarda bulunan yanardağlardan farklıymış. lavları bazalt kayalara dönüşürmüş. bu kayaların içeriği de genelde ağırlıklı demir, magnezyum ve silikondan ibaretmiş. kıta üstü yanardağlarındaki materyal kompozisyonu ise çok daha zengin olurmuş. lavlar da çekirdekten değil manto denen kısımdan gelirmiş, bilmiyordum vesileyle onu da öğrenmiş oldum.

    birkaç yıl içinde soğumuş lavlar yeşermeye başlıyor. 20 yılda orada lav olduğunu unutturacak hale geliyor.

    kilauea, insana ne kadar ufak olduğunu hissterecek kadar devasa bir kratere sahip. ismi de hawaii dilinde "püsküren", "çok yayılan" anlamına geliyormuş.
hesabın var mı? giriş yap