• (karakter sınırına takıldığından aslı kılıçdaroğlu’nun ince’yi tasfiye amacıyla cumhurbaşkanlığı adayı göstererek kendi koltuğu için ülkeyi yangına atması olacaktı)

    kılıçdaroğlu’nun daha önce de benzerini yaptığı, tasfiye amaçlı, ihanete eşdeğer ayak oyunu.

    benzer ayak oyununa en iyi örnek süheyl batum’u chp genel sekreteri yaparak tasfiye etmesidir. örneği açıp, ince ile yaptığı bu tehlikeli siyasi oyunun daha iyi anlaşılmasını sağlayayım.

    (1) chp genel sekreteri dediğin kişinin ekibi olur. olur ki, genel sekreterlik gibi bir görevi yürütebilsin. süheyl hocanın ekibi yoktu. (chp’nin yapısı diğer partilere benzemez. chp’yi pratikte genel sekreter yönetir desek yeridir. bu yapıyı bilmeyen, ekipsiz yönetir ne olacak, diyecektir, ama öyle değil işte. yönetemez.)

    (2) o çok sevmediğiniz önder sav sandık sandık örgütü tanırdı. her ne kadar desteklemesi kabul edilir olmasa da, desteklediği ilçe başkanlarına telefon açıp, bak şu şu delegelerin problemli, onları hallet, diyecek kadar örgütün içindeydi. chp genel sekreteri örgütten gelmelidir. süheyl hoca örgütten gelmiyordu.

    (3) süheyl hoca örgütten gelmediği gibi, aktif siyaset tecrübesi olan biri de değildi. öncesinde, biz kaç kişiyiz hareketi içinde kanaat önderiydi. chp genel sekreterinin siyaseten tecrübesiz biri olması nasıl kabul edilebilir?

    kılıçdaroğlu, ileriye dönük olarak rakip gördüğü rakibini sözde makamla taltif ederek, yani yapamayacağı, başarılı olamayacağı bir görev vererek tasfiye etti. zira, süheyl hoca, hem soldan hem sağdan oy alabilecek, hem de partide ağırlık merkezi oluşturabilecek biriydi. zaten, o makamda iki ay kadar kalabildi. sonrasında da, parti içinde, sadece ulusalcı(?) kanat vekillerle etkileşimde olmasına izin verilerek, partinin diğer kısmından izole edilerek, bitirildi.

    şimdi aynısını ince’ye yapıyor. ince açısından durum aşağıdaki gibi:

    (1) partisinin genel başkanı dahi seçilmemiş biri cumhurbaşkanı adayı gösteriliyor. cumhur ittifakı bunu sonuna kadar söyleminde kullanacaktır.

    (2) ince’nin yaşam tarzına tamamen saygı duyuyorum. ama, yaşam veya inanç tarzına saygı duymak ayrı bir şey, muhafazakar seçmenden oy alacak bir cumhurbaşkanı adayı göstermek apayrı bir şey. hazır seçim dönemi de ramazana denk gelmişken, ince’nin daha önce ramazanda plajda bira içerken çekilmiş görüntüleri seçim boyunca önümüzden eksik olmayacak.

    (3) başka ve çok sakat iddialar da var. umarım onlar asla ortaya dökülmez. o durumda zaten yandı gülüm keten helva.

    (4) aslında hiçbir şekilde alakası olmadığı halde ince ulusalcı olarak biliniyor. bu durumda hdp seçmeninin oyu nasıl alınacak, ayrı bir soru işareti.

    bu seçimde aslolan %50’nin bir üstüne çıkabilmek. haliyle, muhafazakar seçmenden de, hdp seçmeninden de ne alırsanız kar, ama bir yandan da olmazsa olmaz. bu seçmen gruplarından oy alamadığınız anda seçim kaybedilecek. seçim kaybedildiğinde ise ne olacağı ortada.

    kılıçdaroğlu genel başkan olarak kendisi cumhurbaşkanlığına aday olmuyor. dışarıdan göstereceği olası adaylara bakıldığındaysa, ya hdp veya muhafazakar seçmenden oy alamıyor, ya da akşener’den daha iyi bir seçenek oluşturamıyorlar.

    hal buyken, yukarıda yazdığım özellikleri böyle olan birini -ilgili grupların yanlış bilgisi/algısı olsa bile- chp neden aday gösterir?

    kılıçdaroğlu, tr 705, bekaroğlu, böke gibi örneklerle de görüleceği üzere türkiye’nin dönüştürülmesi adına sergilediği siyasi tutumu devam ettirebilmek için makamını korumaya çalışmakta, haliyle koltukta kalabilmek için de ince’yi tasfiye etmek üzere aday gösteriyor.

    ince aday gösterildiğinde ilk turda akşener’e karşı iyi bir adayken, ikinci tura kalması durumunda erdoğan karşısında (yukarıda yazdığım nedenlerle) tutunamayacaktır.

    haliyle, kılıçdaroğlu, koltuğunu korumak uğruna ülkeyi ateşe atıyor.
  • her bokolog birileri tarafından ortaya atılmış iddia. ben uluslararası ilişkiler mezunuyum, ben böyle tespitler yapmıyorum. her bokolog olmak ayrı bir cesaret veriyor tabi.
  • katıldığım önermedir.
    ince ilk tur için iyi fakat 2. tur için kazanma ihtimali olmayan, heyecan dahi oluşturmayacak bir adaydır.

    yukarıdaki tespitlere katılmak için her bokolog olmaya gerek yok, halka inebilin yeter.
  • bu başlığı görmediğim için aynı konuda bir başka balık açtım: kılıçdaroğlu'nun ince tasfiye taktiği
  • seçilemeyen adayın milletvekili dahi olamayacağını gözardı eden çok bilenlerin anlamasını beklemediğim siyasi manevra.

    ince’nin partide güç odağı yok. arkasında bir etnik grup da yok. abd, ab desteği hiç yok. o yüzdendir ki, genel başkan olduğunda bir sarıgül kadar bile ana akım medyada yer bulamadı kendine.

    haliyle, seçilemediği durumda en az 4 yıl aktif siyasetin dışında kalacak. ne yapacak o arada? yalova il başkanlığına tekrar aday mı olacak? adamı genel başkan adayı iken bile haber yapmayan medya o dört yılda mı haber yapacak? ya da, sarıgül gibi, nereden geldiği belli olmayan maddi güç ile dört yıl boyunca kendini gündemde mi tutacak?

    a, bunları dahi göremeyenlerin tanımadığı insanlara herbokolog demesi de apayrı bir cahillik göstergesi. o diplomanızı kıvırarak kullanabilirsiniz.
  • katılıyorum, kendisine rakip olduğunda bile k.kılıçdaroğlu daha fazla oy almıştı, o zaman kendisi aday olsaydı, daha az oy alacak adamı niye aday yapıyor. klasik ana muhalefet kuşu chp işte, orada (bkz: metin feyzioğlu), (bkz: umut oran), (bkz: gökhan günaydın) gibi adamlar dururken, sen git kendin olma sana yenileni aday yap.
  • her partide adayların antidemokratik bir şekilde atandığını düşünen çomarokko beyanıdır. bak sevgili kardeşim chpde işler senin sandığın gibi yürümez. alışmışsın tabi parti genel başkanının il teşkilatından tut da milletvekillerine kadar, belediye başkanlarından tut da parti meclis üyelerine kadar bizzat kendinin belirlemesine. bu işin içinde myk var, il ve ilçe teşkilatlarının görüşleri var, var oğlu var.
    demokrasi parti içinde dört dörtlük ilerliyor diyemem ama yine de muharrem ince kk'nın "hadi muharrem cb adayı sen ol"
    demesiyle aday olmadığı aşikardır.
  • bomboş iddia için bir de satırlarca yazı yazmış. ince istemese ben düşünmüyorum mv olarak devam edeceğim der geçer. sanki zorla aday yapıyorlar adamı.
  • ne adamsınız yahu hiç mi adayınıza inancınız yok. güya kk kızıyorsunuz, ince’yi harcıyorsunuz. akşener, mhp nin bile oylarının tamamını alamıyor, ikinci turda akp nin oyunu alacakmış. akşener, tek başına seçime girmeye bile cesaret edemedi, 100000 imza toplayabileceği meçhul. a. şener’ in kendine hayrı yok. adam sanki uyuyor. böyle takılın, inanmayın hatta seçimde tatile gidin. tek bildiğiniz ağlamak.
  • iddialı ve doğruluğu şimdilik meçhul bir önermedir.

    parti yönetimi, chp meclis grubundan uzaklaştırılmasını uygun ve elzem gördüğü, parti içi muhalefetin belkemiği olan bu denli potansiyel sahibi birini tasfiye etmek için "cumhurbaşkanlığına aday göstermek" gibi bir yolu tercih edecek kadar gözü kara mıdır, tartışılır.

    ancak ben kılıçdaroğlu'nun, "kazanırsa türkiye kazanır, ben geri planda kalmaya razıyım. ama kaybederse, bu başarısızlığı tek başıma yüklenmek mecburiyetinde olmam ve en büyük parti içi rakibimin etki ve manevra gücünü asgariye indirmiş olurum." mantığıyla hareket ettiğine inanıyorum.

    şu bir gerçek ki, ince'nin kazanması durumunda chp'de "seçim muzafferi" birinin varlığı, parti yönetiminin üzerinde doğal olarak karşı konulamaz bir baskı oluşturacak ve neticesinde mevcut parti yönetiminin düşmesine sebep olacaktır. dolayısıyla, iki durumda da bir tarafın tasfiyesinin kaçınılmaz olacağı aşikar görünüyor.
hesabın var mı? giriş yap