• fındık üreticisi olarak, burnumun direğini sızlatan serbest piyasa şeysi. şu an tüccardaki fiyatı 10 lira bile değildir, hatta üreticiye "şu fındık 10 lira olsa da satsak" naraları attıran bir piyasa mevcuttur, 8 buçukla 9 lira arasında değişmektedir (50 randıman). ben ne yaptım? mükemmel girişimci duygularımla fındığı direk tüketiciye sunmaya çalıştım, mükemmellik duygularımda kaldı (lojistik sorunu, tanınırlığı arttırma zorluğu, temel ihtiyaç kategorisinde fındığın olmaması). döngü şu şekilde ilerliyo, üreticiden tüccara, tüccardan fındık kırma fabrikasına, fındık kırma fabrikasından işleme fabrikasına (bazı fabrikalar hem kırma hem işleme), sonrasında nihai tüketim ürününe dönüştürme süreci; bu döngüde bi yerlerde "yurt dışına çıkma"-"yurt dışından gelme" süreci de farklı segmentler için mevcut. sonuç: üretici de tüketici de mutsuz. mevzu ne? fındık.
  • hadi en pahalı petrolü felan biz kullanıyoruz da fındık niye böyle lan? bizim fındığımızı bizden ucuza yiyor diğer milletler.
  • fındık yemeye yurt dışınamı gidicez.
  • fındıkçı bir aileden gelen beni yakan durumdur. sebebi örgütlenme eksikliğidir. sebebi razı edilen fiyatlara tepki olsun diye malını stok edecek esnaf yerine, iktidar partisi il başkanlıklarında soluğu almaktır. sebebi bencilik, ben paramı fiskobirlikten alayım, gerisi ne yaparsa yapsıncılıktır.

    diyorum ya sebebi günümüz türkiyesi vatandaşı olmaktır. şark kurnazlığı ile 2 liraya atılan kazığın, 10 kat büyüğünü yemektir. 3 lira yer parası alıyorum diye susan insan; üreten ürettiği kadar para alsın diye isyan etseydi, o birlikler, dernekler bunu savunsaydı böyle olmazdı.

    ' bir ağaç kadar tek ve hür ve orman gibi kardeşçesine ' diyor ya nazım hikmet... olamıyoruz dostlar. bencillik mikrobunu atamıyoruz. suç iktidarda ya da gözümüzün önündekiler değil. biziz. o fiyatlar 80 değil, 180 lira olsa da değişmeyeceğiz.

    bu memlekette bir tek zübük ben miyim? aslında hepimiz birer zübüğüz. zübük olmaya zorlanmışız. zübüklerden kurtulmanın tek çaresi önce kendimize bakmak, kendi zübüklüğümüzden kurtulmaya çalışmaktır. (bkz: zübük)
  • geçen senelerde ayda 30 bin tl altında para kazanırsam zarar etmişim derim diyordu bir kabzimal. fiyatı tam hatırlamıyorum bile ama acaip yüksek bir rakamdi. şu aracılar var ya en büyük payı onlar kazanıyor. şimdi süper zeki yazarlar e sen de aracı ol parayı kır kabzimal ol falan diyecekler onlar ya da bu zihniyet sahipleri için diyecek laf yok. her neye inaniyorlarsa o akıl fikir versin.

    köylü artık özgür değil. uzun zamandır köle olarak yaşıyor. hayvanları bağı bahçesi tarlası için borçlandığı bankaların kölesi. o ürünü mecburen satacak. 5 lira da 15 lira da dense borcunun ödenmesi için satmak zorunda kalıyor. ve toplu olarak kitlesel olarak duruş sergilenemediginden bu şekilde sürüp gidiyor.

    süper yöneticilerimiz ise yakında bu sese kulak verip fındık özelinde kilo fiyatlarını yukarıya çekerler. aynı oranın sekiz dokuz katı biz tüketiciye yansıtılır birkaç yıl idare edilir.

    bu sadece fındık fıstık vb için değil her şey için geçerli değil mi?

    çare basit. tüm ülke genelinde yapilacak boykot. üretici ucuza satmayacak tüketici pahalıya almayacak. aracılar da artık normal bir kazanç elde edecek.

    bu boykotu her türlü üretim ve tüketim maliyetleri afaki farklı üründe uygulamazsak bu böyle sürüp gider.

    peşinen söyleyeyim vergi farkları vb için ne yapacağız diyen kardeşim 1 kuruş bile kazanan birine fiş fatura ver dersen vergi kacirana af getirmez en ağır şekilde cezalandirirsan o dolaylı vergileri azaltin deme şansın da olur.

    hangimiz köşe başındaki kokorecciden fiş istiyo çok uç mu oldu mahalle bakkalina en son ne zaman fiş kestirdin?
  • fındık yetiştirilen illerde akp her seçimde rekor oylar alıyor. demek ki 10 lira iyi para...

    2015 verilerine göre en fazla fındık üreten ilk 5 il: ordu, giresun, samsun, sakarya, düzce. bu oran fındık üretiminde tüm illerin %75'i demek. kaynak

    2015 fındık hasadından hemen sonraki 1 kasım genel seçiminde, bu 5 ilin akp oy oranlarına bakalım:

    ordu: %63
    giresun: %61
    samsun: %63
    sakarya: %65
    düzce: %70

    başka lafım yok...
  • internetin, sanal pazaryerlerinin ve lojistiğin bu kadar geliştiği devirde üreticinin böyle ağlamasına gerek yok aslında. anlaşmalı fiyatlarla kargo şirketleri 1 kiloyu 4 tl, 50 kiloyu 25 tl + kdv ile tüm türkiyeye taşıyor. akıllı üretici o kadar aracıyı devreden çıkarıp son tüketiciye ulaşır ama onların da asıl hevesi yakaladığını sikmek.

    zamanında markette 1.5 liraya satılan narı yol kenarındaki çiftçi kardeşimizin 5 liraya itelemeye kalkması, kavuncu arkadaşın arabadan terlik + şort ile inen tatilci bendenizi çarşı pazardan anlamaz sanıp kilosu 4 lira abi demesi ile bu konuya ayıktım. besici öz kuzenimden de biliyorum. dertleri, maliyetleri hepimizin malumu ama herhalde genetik kodumuzda var ki üreticiden aracıya satıcıya herkesin derdi yakaladığını çatır çatır sikmek. oh olsun diyor ve makul fiyatı olmayan hiçbir ürünü zorda kalmadıkça almıyorum.

    verimsiz üretim ve saçma politikalarla fındığı yüksek fiyattan satıyoruz. gürcistanından güney amerikasına, hatta çin'e kadar herkes bu işe giriyor. sistemli ve verimli üretimle fiyatı düşürürler, sonra görürüz o fındıkları nerelerine sokar o üreticiler aracılar.
  • kilosu 10 liraya kim alıyor kardeş söylede satalım. bir fındık üreticisi olarak 10a satabilsek bayram edecek haldeyiz. genelde 8,5-9,5 tl arası oynuyor fiyatları.

    maalesef parayı aracılar kazanıyor. ha tabi o aracıların kamyonlarının yaktıkları benzinler, yol ve köprü ücretleri vs. devlette deli paralar kazanmakta. olan üreten ve tüketene oluyor. aracılar ve hükümet kıçını paraya silecek kadar kazanmakta. e insanımızda kraldan çok kralcı olup açlıktan ölsede bir iki mırın kırın edip yine birilerinin peşine takılıyor.

    bu fiyat uçurumları sadece fındığa özgü değil tarladan pazara/markete gelen her üründe böyle. mesela geçen adını hatırlayamadığım pazarda 5 tl olan sebzeyi üretici 80 kuruşa satamıyor diye çöpe döküyordu.

    ha ancak linkteki fındığın fiyatıda abartı. daha dün carrefourda 1kg iç fındık 37 tl civarıydı.
  • ailesinin fındık bahçeleri olan biri olarak zkimde bile olmayan durum.

    (bkz: svihs)
  • ham fındığı çiftçiden alıp, işleyip, kavurup yemenizin önünde hiç bir engel yok. önünüzde ne devletin uyguladığı bir kota var, ne de piyasada tekel bir aktör var. 3 kuruşluk mantığınıza bu ticaret ters geliyorsa risk alın kendiniz yapın.
hesabın var mı? giriş yap