• şems-i tebrizi'nin mevlananın cariyesi/evlatlığı olmuş olan eşi. ölümünden sorumlu tutulur; bunda da aralarındaki elli yıllık yaş farkının etkisi olsa gerektir diye düşünülebilir, ama aslında olay kimya hatunda mevlana'nın oğlunun gözünün olması ve fitne fesadın büyümesi ve olayların gelişmesi şeklinde vuku bulmuştur.
  • mevlana'nin evlatlligi ayni zamanda mevlana oglu ona asikken o da sems'e asik olmus, bu da olayi daha da acikli hale getirmistir.
  • kimin elektronu kimin cekirdeginde belli degil, denklem karmasik, anlasilmaz bir tasavvuf hesabi sozkonusu. periyodik cetvelde soldan saga artan odipus kompleksinin yapisinda bir kararsizlik da yok. boyle gelmis boyle gidecek. ask ile doldu bu gonuller. kuveti altin suyuyla doldurdum, krediyi tasavvuf hesabindan kopardim, tasarruf ettim. hatuna askimin kimyasiyla donendim durdum, vuruldum. ne olursam olayim, geldim, lateksli ellerinden arsenik icmeye, odana.
  • mevlanayı siyanür şişesini kafasında kırarak öldürmüştür.
  • mevlana'nın küçük oğlu alaeddin çelebi'yle birlikte büyüyen, sonrasında onunla büyük aşk yaşayan ve bunu öğrenen eşi şems-i tebrizi tarafından, hamileyken öldürüldüğü iddia edilen kızcağız.
    mevlana da evlatlığı kimya'yı can dostu, "aşk"ı şems'e, aralarında bir akrabalık bağı oluşsun, böylelikle ikisinin dostluğu hakkında dedikodu çıkmasın diye vermiştir. şems'in ölümüne giden süreç de muhtemelen tam bu noktada başlamıştır.
  • bab-ı esrar da ahmet ümit kimya hatunu aleaddin çelebi ile şevişirken yakalayan şemsin boynunu kırarak öldürdüğünü bunun intikamını almak isteyen aleaddin çelebinin 7 kişi ile şemse suikast düzenleyip cesedini kuyuya attığını anlatır. (bkz: bab-ı esrar)
  • kira hatun un ilk kocasından olan kızıdır.

    şemsi tebrizi nin bir sabah kimseye haber vermeden konya dan gitmesine mevlana nın çok üzülmesi üzerine şems in bir daha konya dan gitmemesi, rahat rahat evinde kalması ve herhangi bir dedikodu olmaması için mevlana tarafından şems i tebrizi ile evlendirilmiş olan evlatlığıdır.
  • elif şafak'ın aşk'ında beni en çok etkileyen karakterdir kendisi.aşık olup ulaşamaması, ulaşamadıkça aşkının artması ve aşkının onu bitirmesi...güzel cümlelerle ifade edilmiş kimya hatunun duyguları.
  • saide kuds'un kitabında anlattığı kimya hatundansa elif şafak tarafından aşkta betimlenen daha evladır.
  • elif şafak'ın aşk'ından sonra okuyunca yorum farkı ne demek anlaşılan kitap.

    --- spoiler ---

    oncelikle saide kuds'un kimya hatun'u kerra hatun'un öz , mevlana'nın ise üvey kızıdır ve aleaddin'e ilgisiz degildir. ancak aşk'ta kimya hatun bir manevi evlattır en fazla ve aleaddin'e göz ucuyla bile bakmaz.

    ayrıca saide kuds'un kimya hatun'u, kocasına sırf annesi ve üvey babası hatırına (bir de bir işi beceremeyen aleaddine sinir olduğundan) varır. şems'e deli divane değilken şems tarafından kiskançlık sonucu öldürülür, çünkü 60 yaşındaki şems aldığı eğitim, tanrıya olan aşkı, tekkesi falanı filanına rağmen kimya'yı arzular ve bu aşkı onu manyak bir aşığa dönüştürür. oysa aşk'ta kimya hatun'a yüz vermeyen şems o kadar romantik ve o kadar günahsız anlatılır ki tanrıya olan aşkı ile arasına çöl gülünden "kocamı nasıl ayartırım" dersleri alan kimya hatun girememiş ve sonunda aşkından (ya da sinirinden) ölüp gitmiştir.

    --- spoiler ---

    bir de bana elif şafak ve aşk'ın çok da abartılmaması gerektigini goteren kitaptır.
hesabın var mı? giriş yap