• nefret ettiğim baharat.

    ne idüğü belirsiz etin tadını-tatsızlığını- bastırmak için, dandik fastfood dükkanlarının bazılarında kullanılmakta.
  • bir tatlı kaşığı kadar kimyonda nerdeyse tüm günlük demir ihtiyacınız mevcut
  • anavatanı akdeniz ve orta doğu olan kimyonun ekonomik olarak meyveleri ticarete konu olmaktadır. ülkemizde eskiden beri yetiştirilen bir baharat bitkisi olan kimyon, acem kimyonu, avcar ve zira gibi isimlerle adlandırılmaktadır. kimyon tohumu, yani o baharat olarak kullandığımız halinin öğütülmemiş olan kısmı, gıdalarda tatlandırıcı, geleneksel tıpta diş ağrısı, hazımsızlık, ishal, epilepsi ve sarılık tedavisinde, parfümeri ve kozmetik sanayinde ve baharat olarak değerlendirilmekte, aynı zamanda meyvelerinde bulunan %1-3 oranındaki uçucu yağının (bkz: essential oil) antibakteriyel etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
  • eşi kekikle beraber baharatlar krallığını yöneten baharat. mükemmel bir tat ve kokuya sahiptir. herşeye yakışıyor itoğlu. peynirli domatesli haşlanmış nohuta bile yakıştı.
  • (bkz: cuminum cyminum) maydanozgiller (bkz: apiaceae) familyasından, bir yıllık küçük otsu bitki ve bu bitkinin meyvelerinden elde edilen baharat. anayurdu akdeniz bölgesidir. romalıların döneminden beri baharat olarak kullanılan başta (bkz: akdeniz) ülkeleri olmak üzere (bkz: hindistan), (bkz: çin) ve (bkz: meksika)'da tarımı yapılmaktadır.

    yaklaşık 50 cm yüksekliğindedir; ince parçalı yaprakları ve pembe ya da beyaz renkli çiçekleri vardır. sırtında uzunluğuna beş çıkıntı bulunan, ortalama 6 mm meyveleri (bkz: ) biçimli ve keskin kokuludur.

    gaz söktürücü, uyarıcı ve idrar artırıcı ilaç olarak da kullanılır; uçucu yağı ise parfüm ve likör sanayisinde kullanılır.
  • ilk defa bu sene babamın ekmesiyle nasıl üretim süreci olduğunu öğrendiğim baharat. öncelikle kıraç arazide yetişiyor. yaz ortasında hasat ediliyor tabii bu durum iklime göre değişebilir. zor bir hasatı var. el ile yolunarak ufak demetler haline getiriliyor. yazın ortasında dağ başında köküyle bu bitkiyi yolmak hem çok zor hem de bu emeğe ödenen ücret çok düşük. genelde doğudan işçiler gelir çadır kurar ve zor şartlarda bu mevsimlik işte çalışırlar. işçiye yaptırdığımız için işin bu sürecinde yer almadım. ama daha sonra sapından tanelerin ayrılması için biçer döver süreci var ki o işte çalıştım. toplanan demetler dirgenle biçer döverin ağzına atılıyor. yine oldukça zahmetli sürekli hareket etmek biçer döverin önünden gidip bu demetleri ağzına atmak gerekiyor. birde biçerden çıkan toz insanın iflahını kesiyor. sofrada mis gibi kokan o kimyon biçerden çıkan toz içinde öyle keskin kokuyor ki uzun bir müddet uzak durdum. akşam banyo yaparken vücuduna yapışan tozlardan yine yoğun kimyon kokusu yayılıyor ama bu o kadar rahatsız edici değil. hatta tuhaf bir hoşnutluk veriyor.
    neyse o kadar sevilen bu baharatın hasatı hakkında az bilgi vereyim dedim. babam bu sene abarttı daha çok kimyon ekti. bol kimyon kokulu bir yaz beni bekliyor.
  • kararında kullanıldığında pek çok yemeğe derinlik katan baharat . ciğer yemeklerinin ise olmazsa olmazıdır .
  • kokusuna tahammül edemediğim baharat. içine girdiği yemeğin tüm tadını yok edip sadece kendi kötü tadını bırakıyor.
  • kadife sokak'in beyrancısı.

    dürümcü emmi'den daha iyi beyran yaptığını iddia ediyor ve ekliyorum:

    *caps* çok çok daha düzgün bir yerde.
  • yemeklerin gizli pezevengidir kendisi..
hesabın var mı? giriş yap