• ing. politik gucunu kullanip liderleri iktidara getirebilme yetenegine sahip onemli kisi.
  • iktidara gelecek kadar güçlü olmamakla birlikte, kimin iktidara geleceğini belirleyebilecek kadar güçlü olan taraf için kullanılan, ingiltere kökenli siyaset bilimi kavramı. wikipedia'ya göre bu kavram ilk kez güller savaşı sırasında york'lu richard neville'in pozisyonunu imlemek için kullanılmış.
  • financial times'ta devlet bahçeli için kullanılan unvan

    istediği kişiyi kral yapabilme gücüne sahip anlamında.

    (bkz: bahçevelli)
  • ingilizcede pek sevdiğim kelimelerden biri olmakla birlikte, türkçede doğrudan bir karşılığı olmadığı için en kısa haliyle "iktidara getiren kimse" gibi uzun uzun açıklamalar kullanılır.

    çünkü elin ingilteresindeki krallık anlayışıyla, türkiye'ninki çok farklıdır. türkiye'de kral, padişah, hatta cumhurbaşkanın bile bir şekilde tepeden/gökten inme bir kutsal vazife ile donatıldığına inanılır. gelenek budur.

    elin ingilizi ise kral bile olsa yeri gelinde alaşağı etmesini bilir. iktidar alması güç olduğu kadar, koruması da en az bir o kadar çetrefilli bir mefhumdur. öyle tepeden inmeci işlerle oldu bittiye getirilmez. keza kral olamazsanız bile, zekanızla kralın kim olduğunu belirleyecek kadar güç sahibi olabilirsiniz; dolayısıyla kralın da gücünü aşan bir mertebeyi işaret eder. bana çok sofistike geliyor.

    bu kelime de bu geleneğin çok ince bir göstergesi. tek kelimeyle koca bir tarihi, anlayışı anlatabiliyorsun. linguistics alanını bu yüzden ayrıca çok seviyorum.

    edit: şimdi aklıma geldi, belirtmekte fayda var. özellikle ortaçağ dönemlerine doğru geriye gittikçe, evet kralın tanrı tarafından seçilmiş kişi olduğuna, makamın kutsallığına dair bir inanç ve çokça atıf var. mısır'a gidince tanrı kralları görüyoruz. fakat günümüze yaklaştıkça devlet anlayışı ve geleneğinin ne kadar değişime uğradığını görmek de mümkün. keza ingiltere'de krallık makamı değişmese de hanedanlar pekala değişebiliyor. bizde ise imparatorluğu çekip çeviren tek bir hanedan var ve bunun bir tane bile alternatifi yok, bırakılmamış. yeniçeri isyanlarıyla padişahların düşürüldüğü oluyor ama bunun üzerine kelime üretecek kadar bir gelenekten bahsetmiyoruz. en azından benim bildiğim kadarıyla.
  • klasik megadeth'den biraz uzak olsa da super collider faciasından sonra taş gibi beton gibi gelmiştir. bu albümün headcrusher'ı bu olacak sanırım, konserlerde bol bol duyarız artık. elinize sağlık mustaine/ellefson reyizler!
  • board game literatüründe, bir oyunda yenilen ama oyunu yenecek kişiyi belirleyen insanlara verilen lakap.
  • ayrıca "ten years asleep" adlı pek eğlenceli, hoplak bi şarkıya da sahip grup.
  • akustik versiyonu da en az kendisi kadar güzeldir.
  • radiohead'in creep oncesi doneminde, bu grubun konserlerinde on grup olarak cikmasi da ilginc bir ayrinti.
hesabın var mı? giriş yap