• olağanüstü durumun ortaya çıkması, durumun davacıdan kaynaklanmaması, yeni koşullarda sözleşmenin devam etme zorluğu, borcun koşulsuz olarak yerine getirilmemesi hallerinde açılan dava türü.

    son yıllarda gündemimize giren %25 kira artış sınırıyla gündeme daha çok gelmeye başlayacak gibi duruyor. haberi aşağıya bırakıyorum:

    istanbul bölge adliye mahkemesi 54. hukuk dairesi, konut kiralarında kira artış oranının yüzde 25 olarak uygulanmasının “adil” olmadığına hükmetti.

    linkin park x
  • son 2 senede önceki senelere oranla çok fazla açılan davalardan biridir.kira tespit davası ile karıştırılmaktadır. kira uyarlama davası, taraflar arasındaki dengeyi bozan olağanüstü durumun meydana gelmesi halinde her zaman açılabilir. kira tespit davalarında aranılan 5 yıl koşulu, kira uyarlama davasında geçerli değildir..
  • muhtemelen ben de kiracıma acacagim bu davayı fakat avukatım 3. yilin dolmasını bekleyelim dedi. sanırsam bir mahkeme emsal bir karar oluşmuş bu sebeple bekliyoruz. sure dolar dolmaz davayı acacagim. dava acilis tarihi itibari baz alınıyor kira ücretinin ayarlanması o nedenle 3-4 yil sürsede dava davayı actiginiz gunden itibaren mahkemenin belirlemiş olduğu tutara gore kiraci gecmise donuk eksik tutar ödemesini yapmak zorunda.
  • yeni cikan dava turu ama emsal karar olsa bile ev sahibinin kazanacagi anlamina gelmiyor ve garanti vermiyor, o yuzden 5 seneden eski kiraciya bu davayi acarsan, tum mahkeme avukat ve diger masraflarin riskinide aliyorsun, ayrica kiracinin burokrasi tarafi guclu ise islem daha da olumsuza sariyor, bu da adalet sistemimiz
  • uyarlama davası rayiç kiranın tespiti davasından farklıdır. 5 yıl dolduğunda borçlar kanunu md. 344/3 uyarınca rayiç kiranın tespiti yapılabiliyor.

    5 yıl dolmadan ise borçlar kanunu 344/1 uyarınca kira bedeli yıllık tüfe oranında (iki yıl bu oran %25 ile sınırlandı) artmaktadır.

    işte 5 yıl dolmadan borçlar kanunu md.138 ile sözleşmenin uyarlanması yoluna gidilmektedir.

    ancak bu dava sanılanın aksine kira bedeli rayiç kiranın altında kaldığı için açılmaz.

    bu davada dolar, euro, altın ve enflasyon oranlarına göre kira bedeli çok düşük (%50’den fazla) kalmışsa kiranın artırılması daha doğrusu sözleşmenin uyarlanması istenmektedir.

    örneğin sözleşmeyi imzaladığınız sırada kiranız 200 dolar iken şu an 100 doların altında ise vs.

    kanaatim 344. madde kamu düzenine ilişkin olduğundan (yani emredici olduğundan) 138. madde kiralarda uygulanmamalıdır.
hesabın var mı? giriş yap