• 10 yıl ne amk. yuh. direk evi kiracının üstüne yapın.
    anladığım kadarıyla kanunlar ev sahibini sikmeye yönelik.
    yok yüzde 25 zam kuralı, yok istersem çıkmam ev benim sayılır 10 sene kuralı.
    ne güzel dünya.
    vallaha benim de var kirada bir evim aynı muadillerinin 3te bir fiyatına kalıyor kiracım.
    kontratı bitince yenilemeyi düşünmüyorum makul bir sebeble yok eğer çıkmıyorum derse direk satıcam kiracısıyla hiç öyle uğraşamam mahkeme falan.zaten profesyonel yönetimde.bu işlere onlar bakıyor.
    amaan neyse sinirlendim akşam akşam.
  • 2012 öncesi borçlar kanununda süre sınırlaması yoktu, sözleşme yenilenme tarihinden önce yeterli sürede ihtar çeken mal sahibi kiracıyı tahliye edebiliyordu.

    6098 sayılı kanun ile getirilen bu 10 yıllık süre çok uzun. şöyle ki; 1 sene ilk kontrat yılı + 10 sene = 11 sene geçmesi lazım ki fesih hakkınız doğsun. onun üzerinde de kiracı zorluk çıkarırsa mahkemesi var. 15 seneye kadar yolu var. bir sözleşmenin bu kadar uzun süre zorunlu hale gelmesi normal bir şey değil. bu kadar süre zarfında koşulların değişmemesi, mağduriyet oluşmaması mümkün değil.

    devlet eliyle, gayrı resmi olarak açıklanan enflasyon oranları ile, resmen de %25 sınırlama şartı ile ev sahiplerinin kira artış oranlarına müdahale edilmiş durumda. son 5-6 senede gerçek enflasyon oranları kiralara yansımış olsaydı şu an oturdukları evde oturabilecek miydi ev sahiplerini haksız bulan kiracılar?

    şu anda bütün enflasyon yükü ev sahiplerine yüklenmiş durumda, bu haksızlığı 10 - 15 sene sürdürmek ne akla uyar, ne de vicdana. bu sürenin makul bir süreye çekilmesi gerek, elbette mal sahibi kafasına estiği gibi zam yapamamalı, çıkartamamalı. düzen kurmak kolay değil, kiracı korunmalı. ama kiracı korunacak derken ev sahipleri üzerinde kiracı tahakkümü oluşmuş durumda. yazılan “ev almasaydın o zaman”, “kiralayacak evin varsa paran vardır, kiracıdan ne istiyorsun”, “devlet bana bu hakkı vermiş, sonuna kadar kullanırım” tarzı mesajlardan da çok net anlaşılıyor ki, hak arayan taraf ev sahipleri.
  • bir garip kanun gerçekten, mahkemede haklı bile çıksanız minimum süre 3 yıl. diğer taraftan da bu tür olaylar iyice yayılsın kulaktan kulağa ki serbest piyasa yolunu daha hızlı bulsun. bir de %25 zam sınırı var, o da bambaşka bir saçmalık. böyle olayları duydukça boş evleri kiraya vermeye korkuyor insanlar doğal olarak, birkaç yıla kalmaz kiralık ev kalmayacak piyasada. ben de her önüme gelene anlatıyorum ki denge daha hızlı oluşsun. aynen devam böyle.
  • “dünyanın başka hangi ülkesinde” diyen cahillerle dolu başlık. almanya’da da kurallar benzer (“10 yıl” yazmıyordur belki, ama kiracıyı -o istemediği sürece- evden çıkarmak çok zor, senelerdir oturduğu evden dava sonucu 1-2 sene içinde çıkmak zorunda kalan bir kiracı görmüştüm, apartmanın tamamı bir şirkete aitti ve tüm bina topyekün tadilata girmişti).

    hatta, yeni satın alınan evden bile kiracı çıkarmak seneler sürüyor. arkadaş yan dairesini satın alıp evini genişletmek istiyordu, evde tek bir kişi yaşıyordu ve 20 yıllık kiracıydı galiba, kira da çok komikti (200 euro gibi bir şeydi sanırım, onu da çalışarak değil, sosyal yardımla ödüyormuş), ederinin yarı fiyatına satılan evi almadı “nasıl olsa içinde kiracı var diye kimse almaz, fiyat daha da düşer” dedi, sonra satıldığında da üzüntüden yatağa düştü pinti (kiracının çocuğu varsa, durum çok daha beter). en azından türkiye’de yeni aldığın evden maksimum 6+3 ayda kiracıyı çıkarabiliyorsun.

    tüm zamlara rağmen “maksimum %25 kira artışı” diyen hükümet elbette en suçlusu. ondan sonraki suçlular da ev sahipleri.

    burada herkes, ev sahiplerinin hepsi kirada tek evi olan gariban emekli, kiracıların da hepsi hırsız gibi yazmış ama gerçek bu değil. çoğu ev sahibi, kirası muntazam yatmasına rağmen, “yan daire benim üç katıma kiraya verdi” diye kuduruyor. bedeliyle kiraya verdiği taşınmaz için “malıma çöktüler” diye ağıt yakıyor (malını ortak kullanım için umuma kendisi açmamış gibi).

    çoğunuz o evleri, yüksek enflasyona rağmen, üç kuruş ev kredileriyle almadınız sanki. en muhalifler, tayyipten en nefret edenler bile, söz konusu ucuz kredi olduğunda, kredi çekmek için sıraya girdiniz (göçmen kadınlar facebook sayfasında kadınlar yana yakıla “yurtdışında yaşarken türkiye’den kredi çekme şartları nelerdir” diye aratıyordu, sözde muhalif, tayyip başta diye siktir olup gitmiş, ama binlerce km öteden soyguna ortak olma derdinde).

    türkiye’de yaşayanlar da, “evim şöyle prim yaptı, böyle prim yaptı” diye havalara girdiniz. yurtdışında yaşadığım için evine ziyarete gidemediğim bazı arkadaşlarım, evlerini övecekler diye en gereksiz muhabbetleri açtılar. evlerini aldığı dinci müteahhitti öven ateist arkadaşım var (aynı kişiden 3 ev aldı) “aslen mühendis, evleri çok prim yapıyor” diye.

    türkiye’de malla hava atma hep vardı ama insanlar şu an bizzat oturduğu evlerin bile, yuva olmasından ziyade, betonuna demirine değer veriyor. şu sözlükte bile, evdeki en pahalı eşyalarla övünülen başlıklar açılıyor, millet ciddi ciddi yazıyor sahipliklerini. daire diye youtube kanalında, hava atacak diye sıraya girmişler (bir kaç özel insan varmıştır, haklarını yemeyeyim).

    (bkz: öyle göte böyle yarak)

    not: rahmetli babamın da kiracısı vardı, annemin de var, hiç tatsızlık yaşamadılar.
  • dövizle kira yasaklanırken ses etmeliydik buna, hükümet türk lirasını öyle bir değersizleştirdi ki, millet birbirine girdi.
  • şuan aynı sıkıntıyı bir kiracı olarak ben yaşıyorum. ev sahibim kirayı 1.000 liradan 3.500 e çıkardı ocakta, 2650 de anlaştık (giriş katta oturuyorum ocakta üst katlarda 3.000-3500e ev bulabilirdim). dün de mesaj atıp "evi satıyorum 1 ay içinde çıkabilir misin" diyor. ben de doğal olarak "çıkmayacağımı kiraların maaşımdan fazla olduğunu söyledim" özellikle depremden sonra kiralar 2-3 katına çıktı bizim binada maraş'tan gelen bir depremzede aileye 10.000e verdiler ve anında herkes o fiyatlara çekti kiraları.
    ev sahibinde tahliye taahhütnamem de var merak ediyorum ne olacak
    tahliye taahhütnamesini imzalamak zorunda kaldım ilk girdiğimde çünkü kontratı yaptığımızda eşyalarım yola çıkmıştı ve mecbur kaldım önce tahliye taahhütnamesini imzalamazsam (boş tarihli) kontratı yapmayacağını söyledi
  • (bkz: kıraçın tahliyesinde 10 yıl şartı)

    genel af iyi hal takım elbise mini etek filan çıkar bir şekilde.
  • (bkz: #150486287) gerçek enflasyon oranları kiralara yansısaydı kiracılar oturabilecek miydi demiş sayın yazar? sevgili dostum gerçek enflasyon oranları açıklansaydı kiracının da geliri o oranda artmış olacaktı, ama artmadı? bu kadar mı kafanız çalışıyor gerçekten?
  • her şeyde avrupa poposu yalayan ekşici iki yüzlerinin doluştuğu başlık. avrupa ülkelerinde sözleşme bitti mi çık dedimi çıkma bakalım neler başına geliyor.
hesabın var mı? giriş yap