• kapıdağ yarımadası'nın tam ortasında ormanın derinliklerinde yer alan , 1920'li yıllara kadar varlığını sürdürmüş , mübadele sonrası , yağmalanıp yıkılmış bugün ancak birkaç yıkık duvar kalıntısını görebilceğiniz , artık daha çok bu vasfıyla ve kaçak hayalperst define avcılarının uğrak yeri olma ötesinde bir piknik alanı olarak kullanılan manastır kalıntılarının olduğu doğa harikası alan. kirazlı manastır mevkiine araç ile bandırma -erdek istikametinde düzler köyü'nden giriş yapılarak ve tırmandıkça biten asfalt sonrası toprak yolu takip ederek, ilk gidenler için yanlarına bir rehber almaları önerilerek ulaşılır. diğer alternatif , tatlısu yönündeki yolu takip edip bu yöndeki köyleri ziyaret edip en son kocaburgaz köyünden giriş yapılıp toprak ve kötü bir yolu takip ederek ulaşılabilecek yer.

    eski ve yeni halinin görüntüsü için : http://www.geocities.com/…atlisukoy/alternatif.html
  • yolları çok tehlikeli, hatta bir yerden sonra ne yol ne de ne tarafa gidileceğini gösteren bir tabela kalıyor. giderken dikkatli olmak lazım. bununla beraber tırım tırım tırsarak geçtiğiniz yollardan sonra, görünce büyüleneceğiniz bir yapı yok ortada, kocaman ağaçların arasında kalmış harabe küçük bir alan. ama tırmanırkenki manzara çok güzel. kapıdağ yarımadasının o şeklini sanki kocaman bir haritadan bakıyormuşsunuz gibi görmek mümkün.
  • güzel beğendiğim bir yer. yol bozuk, ama motosikletle 2 kişi gidebildik, ballıpınar köyü'nden sonra 6 km boyunca ortalama 20-25 km hızla giderek ulaştık. ben kuzey sahil yolunu kullandım bandırmadan sonra, koyları da görebilmek için. ama bandırma-erdek yolu'ndan kuzeye sapan yolla daha kısa sürer. ve orman içinden gidersiniz. ki anladığım kadarı ile çoğu insan o yolu kullanıyor.

    3 gece kamp yaptık.resmi bir kamp alanı yok, ama manastırın hemen aşağısında dere kenarında yarım futbol sahası büyüklüğünde düz alan var. resmen kamp kurmalık. manastırın aşağısından akan dereyi takip ederseniz(suyun akış yönüne) 200metre sonra ulaşabilirsiniz. ayrıca dere kenarlarında ve araba yolu yakınlarında 10larca cadır kurmalık yer olduğunu gördüm.

    gece kirpi-sincap-domuz vs gelebiliyor, ama kesinlikle insana bulaşmıyor. çadırınıza girmez yani.

    manastır girişinde çöp bidonları var ama buraya çöp kamyonu gelmez uyarısı asılmış. çöpler taşmış nerdeyse yola kadar. yaptığınız çöpün fazlasını geri götürmeye bakın. biraz kirli bir alan.

    ballıpınar köyü sakinleri de şeker insanlar, sanırım sadece balıkçılık tarım ve arıcılık yapıyorlar. burası da eski bir rum köyü. şiveleri değişik zaten anlaşılıyor. köy kahvesinde ağırladılar , tertemiz art niyetsiz insanlar.

    ek : bize orada terkedilmiş bir köpek arkadaşlık etti, gece boyunca cadırımızın yanında kaldı. ateşimizin etrafında uyudu. beyaz, 1 yaşlarında, dişi, kafası jack russel terrier'e benziyordu, orta boyluydu. gördüğüm en zeki köpeklerdendi. araba ile gitmiş olsam yanıma alacaktım. boynundan yarası vardı 2 diş izi, ve kan izi vardı. sanırım domuzları arkadaş zannedip yanlarına gitmiş. bir yöne gitmeye çalıştığımızda şortumuzu ısırıp o tarafa gitmemizi engelledi hayvan :) sanırım orda kavga etmiş. ve kamp alanındayken o yöne havlıyordu canı sıkıldıkça. velev ki oraya giderseniz ve imkanınız varsa o köpeği sahiplenebilirsiniz. çok oyuncu ve zeki. bir daha gittiğimde orda olursa alacağım yanıma.
  • manastırın içerisinde bir tünel, rivayete göre erdeğ'e kadar ulaşıyormuş zamanında. tünelin girişini görmek mümkün.

    ulaşmak isteyenler için yol tarifi;

    düzler köyü içerisinden yolu takip ederek yukarıya tırmanın, asvalt bitiminde 1 adet manastır tabelası göreceksiniz, takip edin stabilize yoldan ilerlerken yukarıyapıcı göletinin yol ayrımında bir adet daha tabela var, oradan 8 kilometre sonra açık bir alana ve bir çok yol ayrımına çıkacaksınız. ikinci sağdan 200 metre gittiğinizde manastıra ulaşırsınız.

    neden böyle anlattın derseniz orman içinde telefon çekmez ve kaybolma riskiniz çok yüksek.
  • ayinden sonra lokma ve ayran dağıtılan manastır.
  • definecilerin anasını siktiği bir başka yer. bu defineciler kadar gerizekalı bir güruh yok belki one directionerlar ama yok ya defineciler daha salak. bunların hiç mi yönlendireni yok anlamıyorum. bi sor bakalım "manastır nedir?" diye. insanların günahlarından, domestiklikten, münzevilikten ve hatta sıkıntıdan dolayı kendini soyutladığı mekanda define ne arasın? asil nadirlerin, halil bezmenlerin piyasasında size ekmek çıkar mı? zaten uludağ daki her eski patikayı kaza kaza mayın tarlasına çevirmişsiniz sizin yüzünüzden jandarma her yerde bize iş koyuyor. neyse kazacağı yerde cin var mı diye whatsapptan fotosunu para ödedikleri hocaya atıp kendilerini güvene alan adamlara bir şey anlatılabileceğini zannetmiyorum.

    kapıdağ yarımadasında kamp için en ideal yer. bölgede domuzlar falan oluyor fakat çadıra ilişeceklerini zannetmiyorum. yine de tek başına kamp yapmayın ortamdan dolayı tırsabilirsiniz. bir de o ağaçların duvarları sarması gerçekten çok mistik geceleri korkutucu olabilir.
hesabın var mı? giriş yap