• aşağıdaki gibi bir kullanımı da mevcuttur:

    bölük komutanı çevredeki bütün askerleri yanına çağırır,
    " adım memet kırç, soyadımdaki "r" harfini unutanı yakarım!"

    bir kaç gün sonra bölükteki bir askeri yanına çağırır;
    " asker, söyle bakalım nedir benım adım soyadım ? "

    asker bir o kadar titreksel, kekeleme uslubuyla;
    " memet gört komatanım. "
  • su buharının, aşırı soğuk havalarda yoğunlaşıp cisimlerin üzerini buz tabakası ile kaplanmasıdır.
  • kışın afyon konya arasındaki tarlalarda çok görülür. o sıkıcı yolu biraz keyifli kılar.
  • son günlerde ankara'da had safhada gözlemlenen doğa olayı.

    eksi 10 derece civarındaki havalarda ortama çöken yoğun sis ve pus'un ardından o sisteki buharlaşmış su zerreciklerinin donup kar yağmış buz dökülmüş izlenimi yaratmasına denir..

    http://skewtakademisi.files.wordpress.com/…2930.jpg
    http://onurkapucu.files.wordpress.com/…dsc01376.jpg

    kar greni veya bulgur yağışı denilen yağış türü ile de kankidir.

    şu an ikisi birden aynı anda vuku buluyor ankara bozkırında...
  • genelde kırağı ile aynı anlamda kullanıldığı görülür. fakat kırağı, çiyin donmuş hali iken; kırç, kırağının daha kalın şeklinde olan buz tabakalarıdır. görünüş itibariyle de benzediği için karıştırılır ama kırç olması için önce kırağı düşmesi gerekmektedir.
  • kirç yazmama rağmen buraya yönlendiriyor başlık.

    yazıldığı gibi okunan "kirç" kelimesi, çam, ardıç vb. ağaçların kurumuş dal, yaprak ve kozalaklarının ortak adı.

    özellikle ardıç kirçi şeklinde kullanılır. yaylada gözünüze kaçar rüzgarla, çıkarmaya çalıştıkça kırk parçaya bölünür.
  • gırçtır o.
  • geçenlerde rime ice türkçe karşılığını arıyordum. arkadaşım kırç dedi. gerçekten de öyleymiş. sisin içindeki küçük su damlacıklarının donarak küçük kar tanelerine dönüşüp yüzeylere yapışarak birikmesi olayıdır. beyaz toz gibi bir yapısı vardır. örneğin dağlarda sıcaklık sıfırın altındayken kar yağmıyor ama sis varsa ağaçlar beyazlamaya başlar, ağaç dallarının kenarlarında rüzgarın yönüne göre beyaz çıkıntılar oluşur ve bunlar zamanla büyür. bu kırçtır arkadaşlar. kırç bütün ağacı beyaz örtüyle kaplayabilir. güzel manzara oluşturur. sırf dağda değil her yerde oluşabilir. dağ en sık rastlanılan örnek olduğundan o şekilde açıkladım. önemli olan sıcaklığın sıfırın altında olup sis olmasıdır.

    kırağı ile karıştırılır. kırağı, geceleri radyasyon ile ısı kaybeden yüzeylerin (bkz: enverziyon) sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, havanın çiy noktası sıcaklığının yüzey sıcaklığından yüksek olması sonucu yüzeyde yoğuşma olmasıdır. hava, yüzeydeki sıcaklıktayken, önceden taşıyabildiği nemi taşıyamadığından dolayı, içindeki nem fazlasını yüzeye kusar. yüzey sıcaklığı sıfırın üstündeyse çiğ, altındaysa kırağı olarak yüzeyde birikir. hava sıcaklığı sıfırın üstündeyken de kırağı oluşabilir, önemli olan yüzeyin sıcaklığıdır.

    ek bilgi: sıcak hava, soğuk havaya göre daha çok nem (su buharı) taşıma kapasitesine sahiptir. çiy noktası, havanın içindeki su buharı miktarının havada taşınabileceği minimum sıcaklığı gösterir. yani siz o hava parselini çiy noktasının altına kadar soğutursanız yoğuşma olur. daha çok soğutmak isterseniz daha çok su buharı suya dönüşüp hava parselini terk eder. yağış da bu şekilde oluşur zaten. aynı şekilde bu havanın çiy noktası sıcaklığının altında olan sıcaklıktaki bir cismi bu havanın içine sokarsanız, cismin yüzeyinde yoğuşma olur. yüzeye çok yakın bölgedeki havanın soğuyup nemini bırakması bunun sebebidir. soğuk içeceklerin yüzeylerinde buğu oluşması buna örnektir. yüzeyde yoğuşma olur.
hesabın var mı? giriş yap