• söz konusu sevilen bir kıyafet olduğunda insanı çıkmaza sürükleyen, halbuki üzerine beyaz şarap döküldüğünde yokolan naçizane leke.
  • çıkarması çok güç olarak bilinen leke. doğru yöntemlerle yine de mümkün. ancak temizliğe başlamadan önce şarabın lekelediği kumaşın cinsinin önemli olduğunu unutmayın ve kumaşa zarar verebilecek işlemlerden kaçının.

    öncelikle unutmayın, kırmızı şarap lekesi çıkartılırken asla sıcak su kullanmamalısınız. sıcak
    su lekenin kumaşa yayılmasına neden olacaktır.

    yeni oluşmuş bir lekede şu işlemleri yapmalısınız:

    şarap döküleli çok zaman geçmediyse ve hala ıslaksa, lekenin üzerine müdahale etmeden önce tuz dökün ve bir süre bekletin. tuz lekenin kumaşa yerleşmesini engelleyecektir. daha sonra tuzu vakumlayarak temizleyin ve ıslaklık yok olana kadar bu işlemi tekrar edin.
    leke hala duruyorsa üzerine bir miktar beyaz şarap dökün. bu işlem lekenin renginin kaybolmasını sağlayacaktır.
    sonrasında kuru bir bezi lekenin üzerine koyun ve bezin kumaştaki lekeyi çekmesini sağlayın. elinizdeki bezin üzerine hiç leke çıkmayana kadar bu işlemleri tekrar edin.

    kurumuş şarap lekelerini çıkarmak biraz daha zahmetlidir. burada da yapmanız gerekenler şunlar:

    lekenin üzerini kaplayacak şekilde soda dökün. bu kurumuş lekenin hareketlenmesini ve çözülmesini sağlayacaktır.
    ardından kuru ve temiz bir bezi lekenin üzerine yavaşca bastırın. ve bezin üzerine hiç leke gelmeyene kadar işlemi tekrarlayın.
    soda ve şaraptan kalan artığı temizlemek için ılık su ve hafif deterjan karışımı ile kumaşı temizleyin.
    lekenin hiç kalmadığına emin olduktan sonra kumaşın üzerine kuru bir kağıt havlu ve onun da üzerine ağırlık (örneğin kitap) koyarak bir gece bekletin.
    sonrasında leke tamamen çıkmış ama hala ıslaklık varsa, kurutun.
  • sabun degdirildigi takdirde maviye donusen lekedir.

    (bkz: aman diyim)
  • türkiye'de yapılan deterjan reklamlarında artık gösterilmeyen lekedir.
    (bkz: insan lekesi)
  • döküldüğü anda, dökülen yerin üzerine bolca limon kolonyası dökerseniz, şarap lekesi kolonyayla birlikte buharlaşıp, iz bırakmadan yok olacaktır.

    test edildi onaylandı.
  • bir öğlen vakti şirketten bir arkadaşımla küçükçekmece gölü nün kenarına 1 saat hava almaya gidecektik. aklımıza geldi, 1 şişe de kırmızı şarap aldık. tribüşonumuz olmadığı için arabada bulunan tornavida ile mantarı çıkarabileceğimi düşündüm. mantara epey hasar verdikten sonra en son "içeri doğru iteyim de şişenin içinde kalsın " diye düşündüm. tornavidanın ucu mantardayken üstten vurmamla beraber içeride biriken havanın etkisiyle şarap arabanın tavanına doğru fışkırdı. tavanın yarısı kıpkırmızı şarap oldu ve asla çıkmadı. satarken de o şekilde satıverdik ( allahtan alıcı durumu fark etmedi )
hesabın var mı? giriş yap