• doğanın en sade görünümlerini sunduğu coğrafi alan. düzenli yolculuk yaptığım için her mevsim bolca kırsal alan görünümüne şahit olurum. özellikle yeşil ve kahve tonları en güzel halini kırsalda alır. çam ağaçları ile kaplı ormandan, dönümlerce nadasa bırakılmış toprak arazilere kadar. hayat telaşından ve keşmekeşten anlık da olsa insanı kurtarıyor. dinginlik ve huzurun sembolü gibi.
  • kır kökünden gelir. kırlaşmış alan anlamı verir. şehir dışında kalan yerler için kullanılır.
  • benim için ayşegül'ün kısaltması ayş, ayşe'nin kısaltması ise aşa'dır (aşa kırsal, ayş kentli).

    çukur çeylen'in hareket yarıçapında bulunan ova, seki ovası'nın bir bölümü oluyor ve çevrede "çeylen kırı" olarak adlandırılır. bu çeylen gırı kırsal anlamına geliyor ama biraz da seki çayından yararlanamadığından "çeylen çölü" titreşiminde söylenir. artık çeylen kırında arazi toplulaştırması ve kadastrolaşma başladı, mümkün olduğunca da arazi düzleme olacak gibi görünüyor. sulu tarıma mı hazırlanıyor bilemedim. pek çok ticari ağaç tarlası oluşturuldu, kavun, karpuz, lahana, kabak tarlaları, çiftlikler var, bölge yeni yüzyılda hareketleniyor, topraklar pahalanıyor. hayır olsun.

    "her "ben" bencildir, her "kır" kırsal olduğu gibi." tezer özlü - yaşamın ucuna yolculuk

    (bkz: bozkır)
    (bkz: rural)
    (bkz: köysel dönüşüm)
  • özellikle gece yolculuk sırasında içinden geçerken çok mutlu hissettiğim yer. gündüz de güzel de, gece olanı resmen ziyafet. öyle güzel hissediyorum ki anlatamam (beni al açık havada, gece, kırsalda gidecek bi arabanın cam kenarında bir koltuğuna yerleştir ve dünyanın en huzurlu insanını gör. o an gerçekten orada, çevremin ve kendimin farkında oluyorum, sanki evrenin sırrını çözüyorum.) uykudan ölmeme rağmen yıldızlara bakmaktan kendimi alamıyorum, gözüm kapanıp kapanıp açılıyor. az önce büyük bir yıldız arkasında sarımsı bir ışık bırakarak kaydı son anda parlak sarı ve yeşil bir parlama oldu ve söndü. ilk kez böyle renkli bi yıldız kayması gördüm, muazzam. güzel bir havada, ışıklardan uzak bir yere kampa gidip uykuya dalana kadar yıldızları seyretmek istiyorum. tehlikenin farkına varıp vazgeçmezse beni götürecek bir arkadaşım var, umarım olur çünkü ilk kampımı güzel insanlarla, yıldızları seyrederek yapabilmek istiyorum, amin ^^
  • az insanın barındığı genellikle kır durumunda olan yer.
  • az sayıda insanın barındığı, daha çok kır durumunda olan yer.
  • bir ulusun benliğinin yattığı idari birim.
    bir milletin binlerce yıllık kültürünün, geleneklerinin, dilinin ve yaşam tarzının oluşması, muhafaza edilmesi, ilerlemesi ve aktarılmasından direkt olarak kırsal sorumludur. cumhuriyetin kuruluşunda türkçeyi özüne çevirme hamlelerinde arap ve batı etkisinde kalan şehir dilindeki yabancı kelimelere karşılık olarak anadolu yörelerinin araştırılmasının ve oradan yabancı kelimelere karşılıklar bulunmasının bir nedeni var. bu sürecin en kapsamlı kaynaklarından biri, anadolu yöresinden kelime ve fiil toplayan osmanlıcadan türkçeye söz karşılıkları tarama dergisi'dir mesela. türkiye'nin her bir yöresindeki kırsal kültürü, yaklaşık bin yıl önce kullanılan ve kentlerde unutulması 700 seneyi geçmiş binlerce fiil ve kelimeyi; inanılmaz bir şekilde muhafaza etmeyi başarmıştır.
    (bkz: kırşehir) ve (bkz: malatya)'nın bazı köylerinde orta asya'daki şaman inanışı kökenli kostümlü ve danslı oyunlara rastlarsınız. ve elbette bunlar, bir ulusun sahip olabileceği en büyük nimettir.
    bu parlak tabloya rağmen, 20. yüzyıl ortalarından başlayan kırdan kente göç süreci ve 21. yüzyıl başlarındaki dijital medyanın kırsala ulaşması ile kırsal kültürü de ana akım kültüre tabi kılınmaya başlamıştır. kırsaldaki yeni nesiller, kültürel aktarımın bir halkası olmaktan çıkarak ne alıcı ne de verici konumuna düşmüştür. elbette ki bu kopukluk, birçok milli unsurun hiç olmamış gibi yok olmasına sebebiyet verecektir. artık kültürel anlamda gerileyen ve bu durumdan çıkması mümkün gözükmeyen bir noktaya giren bu süreçte yapılabilecek tek şey, kapsamlı bir araştırma sonucu muhafaza edilen benliğimizi eksiksiz şekilde kalıcı eserlere işleyebilmektir.
  • taşra adiyla da bilinen şehire uzak olarak kabul edilen kırlık mekan. örn.yayla, köy, vadi vb.
  • ağza sık alınmakla kişiye kentli damgası vurdurtan ve güzelliğinin en çok kentsoylularca değere bindiği şehre uzak mekanların bütününe verilen ad. uzun süre kent yaşamına hapsolmuş kişilerin kendilerini kırsala bırakmakla hapisliklerinin farkına varabildikleri rivayet edilir. (bkz: kızgın kumlardan serin sulara)
  • nişantaşı - teşvikiye hattında 'avam' yerine kullanılan kelime..
hesabın var mı? giriş yap