• açılmakta çok geç kalınmış başlık.

    hilary / anthony hodgson 1

    tango / zbigniew rybczynski 2

    papa / natalie labarre 3

    tinkle / lucas f. pacheco 4

    the next move / laura neuvonen 5

    the present / jacob frey 6

    father and daughter / michael dudok de wit 7

    la maison en petits cubes / kunio kato 8

    on the water / yi zhao 9
  • kitbull ve missing halloween animasyonları ile selam çaktığım başlık.
  • oldukça şeker gibi bir hava içerisinde gösterilse de ister istemez bilinçaltınıza rahatsızlık veren bir örneği için:

    alma
  • (bkz: tomasz baginski) - fallen art başta olmak üzere tüm filmleri önerilir.
  • korku kısalarından bir demet
  • kısa film ve animasyon izlemeyi çok seviyorum. hatta uzun metraj filmlerden daha çok seviyorum. bir konuya ilişkin bilgi sahibiyse insan, onun üzerine uzun uzun konuşabilir ama, ancak ve ancak konuyu özümsemiş biri onu basit ve kısaca açıklayabilir diye düşünüyorum. doğru ya da konuyla ilişkili olmayabilir; ama kısa filmler bana hep bunu çağrıştırıyor nedense. youtube'ta da denk geldikçe izliyorum. her neyse. şu ana kadar izlemiş olduklarım arasından en beğendiklerimi buraya eklemeye karar verdim ben de. izlenceyi bozan açıklamalar yazmamaya çalışarak konularına ilişkin birkaç şey aktarmaya çalıştım. izleyecek olanlara iyi izlenceler dilerim.

    ön ekleme: liste güncellendi. eklenenleri görmek için listedeki yıldızlara*** bakın!
    ----

    ***au revoir jérôme !: bir ayrılığın ardından yaşamın nasıl devam ettiğini anlatan çarpıcı ancak sıcak bir animasyon. animasyondaki cennet betimlemesi çok tuhaf ve hoş.

    beautiful brain:oldukça utangaç bir yolcunun her gece trende karşılaştığı, pek çok şeye meraklı olup trende her gece farklı bir şeyle uğraşan bir başka yolcunun yol boyunca ilgilendiği, yaptığı onca şeyi izlerken hem ondan hem de onun ilgilendiklerinden etkilenmeye başlamasını anlatan çok sevimli bir kısa film. izlediğim en masum, en zarif tanışma öykülerinden biri.

    best friend: çağ ilerlerken birbiriyle daha çok etkileşmesine karşın yalnızlaşmaya başlayan insanlara ve insan ilişkilerine ilişkin bir anımasyon. izlediğim en çarpıcı kısa filmlerden biri.

    brain divided: kadın ve erkeklerin ilişkileri nasıl gördüğüne ilişkin bir anımasyon. azıcık yanlı ve cinsiyetçi bulsam da güldüğümü inkar etmeyeceğim. eğlenceliydi. listedeki tüm animasyonları en sevdiğimden itibaren sıralasam en sonra bu yer alırdı ama.

    danny boy: kendinin farkıda olmanın insanı nasıl yalnızlaştırabileceğini, olabilecek en dokunaklı biçimde anlatan bir animasyon. sondaki şarkıyla birlikte hürgür hüngür ağlamaya başladım. yüreğimde bir sızı bıraktı.

    el empleo (the employment): toplumsal düzene ilişkin bir kesit.

    hors de l'eau: bir makak sürüsündeki bir anne makak gözünden sürünün yaşadıkları anlatılıyor. animasyon gerçek bir makak sürüsünün yaşadıkları temel alınarak aktarılmış olduğundan, oldukça çarpıcı ve biraz da üzücüydü.

    in between: sosyal anksiyeteyle yaşamanın nasıl bir şey olduğunu bundan daha güzel anlatan bir şey daha izlemedim. kendimle öylesine ilişkilendirdim ki açıp açıp izliyorum arada. anlatımı, karakterleri ve arkada çalan müziği ile çok sevimli bir animasyon.

    in the fall: yetişkin yaşamına ilişkin bir animasyon.

    ***la neige incertaine: gözümüzün önünde yitirdiklerimiz, yitirirken fark etmediğimiz, gittikten sonra geri gelmeyenlerle ilgili bir anımasyon.

    ***last summer: büyümek ile ilgili tatlı bir animasyon. bitiş şarkısı çok güzel! keşke tam versiyonunu da paylaşsalar!

    le retour des vagues (the return of the waves): biten bir ilişkinin, sevilen bir kişinin gidişinin ardından yaşamın nasıl da kuruduğunun ve anlamsızlaştığının, zamanın nasıl da durmuş gibi hissedildiğinin anlatıldığı bir animasyon. "zaman, her şeyi iyi eden, zaman." diyor. bu kısacık animasyonda yaşamın canlılığını yitirmesi duygusu çok başarılı aktarılmış. renkleri ve müzikleri çok ama çok güzel.

    nuggets: bir bağımlılık öyküsü. sarsıcı.

    one day: ait olunan bir yer var mı? insan bir gün bir yerde durmak ve oraya yerleşmek ister mi? gitme isteği hiç bitmeyecek mi? ev, neresi? kendime en yakın bulduğum animasyonlardan biri oldu.

    piirongin piiloissa: güvenli bölgesinin içinden çıkamayan birinin öyküsü. bazen dengeyi bozmak gerekiyor.

    parfum fraise: geçmişin bugüne nasıl etki ettiğini, ait olunan/içine doğulan çevrenin kişiye etkilerini anlatan bir öykü.

    sleeping betty: izlediğim en absürt ve en eğlenceli animasyonlardan biri. pek az şeye bu kadar çok gülmüşümdür. bu da benim absürtlüğüm olsa gerek. neyse, izlemeden anlaşılamaz. izleyin efenim. yalniz, at cok karizmatik degil mi? tam hayallerimin atı.*

    some thing: ufacık bir dağın, ellerinde bir sürü cevher barındıran koca dağlar karşısında elindeki o ufacık şeyin ne olduğunu anlama macerasını anlatıyor. izlerken gözlerim dolmuştu. açıp açıp izliyor ve o ufacık dağa sarılmak istiyorum. keşke yağmur damlalarıyla müzik yapabilseydim ben de.

    ulysse: ilişkilere ve özellikle de cinselliğe ilişkin çarpık inanışların ilişkilere nasıl (olumsuz) etki ettiğine değinen ilginç bir animasyon.

    ushinawareta choshoku (the lost breakfast): günlük rutinleri, düzenleri bozulan insanların dengeyi ve sonuç olarak da kendilerini nasıl yitirdiklerine değinen bir animasyon.

    the backwater gospel: din, ahlak, iyi ve kötü kavramlarına değinen bir animasyon. içinde vahşet barındırıyor. tüylerimi diken diken etti izlerken.

    the odd sound out: "tuhaf" yönlerimizle barışınca yaşamın daha eğlenceli olduğunu söyleyen tatlı bir animasyon.

    thermostat 6: ciddiye almadığımız küresel ısınmanın, yaptığımız ekolojik tahribatın ve açgözlü tüketimin sonuçlarına değinen bir animasyon.

    tsumamareru koma (bring me up): ebeveynlerin çocukları nasıl büyüttüğüne ve çocukların yetişkinliğe nasıl geçtiğine ilişkin bir animasyon.
  • netflix'de yayınlanan (bkz: love death & robots) adından temasını veren seride güzel örnekler mevcuttur. özellikle serinin favori filmi zima blue beni benden almıstır.
  • merhaba, bu corona günlerinde biraz olsun kafanızı dağıtacak çoğunu evde çocuklarınız ile de izleyebileceğiniz bir kaç kısa animasyon filmi derledim. zaten bunları izledikten sonra youtube algoritması karşınıza benzerlerini getirecektir. keyifli seyirler. mutlu 23 nisan’lar.

    1. alike

    2. one small step

    3. hair love

    4. kitbull

    5. smash and grab

    6. crunch

    7. alarm

    8. pip

    9. model citizen

    10. being pretty

    11. the egyptian pyramids

    12. oh sheep

    13. gus

    14. coin operated

    15. carrot crazy

    16. jungle jail
  • küçük bir dinazorun hüzünlendiren aşk öyküsü ...
hesabın var mı? giriş yap